05 / 05 / 2024

Emre Ilıcalı: Selin çözümü yeşil dönüşüm!

Emre Ilıcalı: Selin çözümü yeşil dönüşüm!

İstanbul başta olmak üzere büyükşehirlerde sık sık görülmeye başlanan şiddetli yağışlar sonucunda oluşan sel baskınları, yoğun kentleşmenin beraberinde getirdiği altyapı sorunlarını da dikkat çekiyor.



İstanbul başta olmak üzere büyükşehirlerde sık görülmeye başlanan şiddetli yağışlar sonucunda oluşan sel baskınları, yoğun kentleşmenin beraberinde getirdiği altyapı sorunlarını da dikkat çekiyor. Türkiye'nin gündemine oturan sorunun çözümü için altyapıyı iyileştirmenin tek başına yeterli olamayacağını belirten Altensis Kurucu Ortağı Emre llıcalı, şebekenin yağmur yükünü azaltmak üzere, etkin bir sürdürülebilir yağmur suyu yönetimi yapılması gerektiğini söyledi. Emre llıcalı, kentsel dönüşümde yenilenecek binalarda yeşil kriterler kapsamındaki yağmur suyu yönetim ilkelerine dikkat edilmesinin, sel baskınlarına çözüm getirebileceğini belirtti. Emre llıcalı, "Özellikle günümüzde yapılaşmayla beraber artan sert zemin oranları, bölgenin hidrolojik özelliklerini de etkiliyor. Küresel ısınmanın sonucu oluşan ani ve şiddetli yağışlarda debilerin yüksek olması sebebiyle su baskınları oluyor" dedi. 



YEŞİL BİNA GÖNÜLLÜ İŞİ OLMAMALI

llıcalı, şu ana kadar yeşil bina hareketinin tamamen gönüllü ve öncü firmalar tarafından tercih edildiğini, özellikle İstanbul gibi hergün birçok yeni projenin başladığı bir mega şehirde 'yeşil' çevre dostu çalışmaların yetersiz kaldığını söyledi. Bu konunun kentsel dönüşümün de getirdiği ivme ile yönetmeliklere entegre edilmesi gerektiğini öne süren Emre llıcalı, "Yeşil binaların sahip olduğu sürdürülebilir yağmur suyu yönetimi ve geri kazanımı gibi kriterlerin standart hale getirilmesi, enerji ve su gibi kaynakların geri kazanımını sağlayarak ekonomik fayda sağlayacaktır. Aynı zamanda altyapıya gelen yük azalarak, örneklerini gördüğümüz su baskınlarını en aza indirmede önemli bir adım olacaktır" diye konuştu. 



Yeni Akit



Geri Dön