30 / 04 / 2024

Emre Ilıcalı: Enerjinin çözümü yeşil binalarda!

Emre Ilıcalı: Enerjinin çözümü yeşil binalarda!

Yeşil binalar konusunda danışmanlık hizmeti veren Altensis Kurucu Ortağı ve Yeşil Bina Danışmanı Emre Ilıcalı, tüm dünyadaki enerji tüketiminin yaklaşık yüzde 40'ının binalarda gerçekleştiğini söyledi...



Türkiye kış aylarında zirveye ulaşan enerji sıkıntısına çözüm arıyor. Bir yandan kuraklıkla barajların su seviyesinin düşmesi, bir yandan mevsimsel artan enerji talebi yüzünden Türkiye'de zaman zaman enerji kesintileri uygulanıyor. Ancak uzmanlar bu tür uygulamaların günü kurtarmaktan öteye gidemeyeceği uyarısında bulunarak, soruna gelecek dönemler adına kalıcı çözümler üretilmesi gerektiğini belirtiyor. 


ENERJİNİN % 40'ı BİNALARA 


Yeşil binalar konusunda danışmanlık hizmeti veren Altensis Kurucu Ortağı ve Yeşil Bina Danışmanı Emre Ilıcalı, tüm dünyadaki enerji tüketiminin yaklaşık yüzde 40'ının binalarda gerçekleştiğini, bu açıdan enerji verimliliği ve tasarrufu üzerine dayalı çevre dostu binaların önem taşıdığını söyledi. 


Emre Ilıcalı, "Aslında Yeşil Binaların özünde en ucuz enerji, geri kazanılan enerjidir düşüncesi yatıyor. Bu noktada hedef sadece enerji tasarrufu değil; enerji verimliliği yani aynı konfor şartlarını sağlarken, kullanılan enerjiyi artırmamak olarak belirleniyor. Bu sayede olası enerji kesintilerinin azaltılması yönünde ciddi rol oynayabiliyor" dedi. Ilıcalı, söz konusu yeşil binaların üç ayrı açıdan enerji piyasası konusunda . düzenleyici yanı bulunduğuna dikkat çekti. Emre Ilıcalı "Çevre dostu binalarda enerji etkin tasarım ve sistemlerle enerji talep yönü kontrol altına alınabiliyor. Yine yenilenebilir enerji sistemlerine yer vererek kendi enerjisini üreten binalar haline geliyor. 


Ölçemiyorsan yönetemezsin mantığından yola çıkarak, yeşil binalarda en çok aranan özelliklerden biri enerji tüketen ve üreten sistemler mümkün olduğunca ayrı ayrı takip ediliyor. Böylece olası verimsizlik durumları anında tespit edilebiliyor" dedi.

 

30 MİLYARLIK TASARRUF 


Yeşil binaya yapılacak yatırımla kullanılan enerjinin daha az tüketilmesinin sağlanacağını dile getiren Emre Ilıcalı, enerji arz güvenliğinin sağlanması, cari açıktaki en belirleyici faktör olan enerji ithalatının azaltılması gibi sosyal ve ekonomik faydalar sağlanacağını da açıkladı. Ilıcalı bu anlamda özellikle kentsel dönüşüm sürecinde yeşil binalara verilen ağırlığa göre 30 milyar dolara varan bir tasarruf hedeflenebileceğim ifade etti. 


KYOTO'YA DESTEK OLUR 


Altensis Kurucu Ortağı Emre Ilıcalı, "Ayrıca son aylarda sık sık rastlanan doğalgaz talebinin artması nedeniyle gerçekleşen kesintilerin de önüne geçilecek, enerji talebi belli bir düzene girecek, kullanılacak rüzgâr ve güneş gibi yenilenebilir enerji kaynakları ile düşük karbon emisyonlu enerji şebekeye yük getirmeden üretilecektir. Ülkemizin Kyoto ve Rio protokollerinde imzaladığı hedeflere ulaşması için karbon emisyonlarını azaltması gerekmektedir. Yapılacak yeşil binalar karbon emisyonlarını yüzde 30'a varan ölçüde azaltabilir" diye konuştu. 



ÖZAK GYO'dan turizme yatırım 


ÖZAK Grubu, bağlı ortaklığı Aktay Turizm'in diğer ortağı Aytur Turizm'e ait yüzde 32 hisseyi 27.5 milyon dolara satın alarak Akdeniz'in en prestijli tesislerinden ve aile oteli konseptinin öncüsü Ela Quality Resort Otel'in tek patronu oldu.Bayrampaşa Hayattepe, Ataşehir Bulvar 216 gibi prestijli projelerin sahibi olan ÖZAK GYO'yu bünyesinde bulunduran Grup; geçtiğimiz günlerde, Kazlıçeşme'de Emlak GYO'ya ait araziyi ortaklarıyla beraber rekor bir fiyatla satın alarak dikkatleri üzerine çekmişti. Satın alma hakkında konuşan Özak Global Holding Yönetim Kurul Başkanı Ahmet Akbalık, "Artık turizm yatırımlarımızın önü açılmış oldu. Ela Quality Resort ile yakaladığımız başarıyı farklı konseptlerde aynı marka altında başta Didim ve Demre arazilerimizdeki projeler olmak üzere farklı bölgelerde yapacağımız projelerle de sürdüreceğiz" dedi. 


Taraf Gazetesi 


Geri Dön