Ekonomi

Emtia fiyatlarında deprem! Emtia fiyatları doların gücüne yenik düştü!

Dolar/TL kurunun yükselişi emtia fiyatları üzerinde baskıya neden oldu. Buğday, plati ve gümüş fiyatları geriledi. Emtia fiyatlarında resmen deprem oldu

Dolar kurunun 18 lira seviyesini geçmesi ile emtia fiyatları doların altında ezildi. Emtia fiyatlarında resmen deprem oldu. Buğday, platin ve gümüş değer kaybetti. İşte son dakika gelişmeler...

Emtia fiyatları geçen hafta doların yükselişe geçmesi ile düşüşe geçti.  ABD enflasyon rakamlarının açıklanmasından sonra değer kazanan dolar emtia fiyatları üzerinde baskı oluşturdu.

 

Geçen hafta Fed temmuz ayı tutanakalarının açıklanmasından sonra önemli ölçüde düşene kadar faiz artırımlarının devam edeceğine yönelik anflasyon rakamlarının azalmasın yönelik henüz lle tutulur bir kanıt oolmadığına işaret edildi. Bu da doların güçlenmesine neden oldu.

Tutanakların ardından para piyasalarındaki fiyatlamalarda kararsızlık ön plana  çıkarken, Fed’in eylül ayında yüzde 55 ihtimal ile 50 baz puan, yüzde 45 ihtimalle 75 baz puan faiz artıracağı bekleniyor.

Tahıl sevkiyatı anlaşması kapsamında tahıl yüklü gemilerin yola çıkmaya başlaması ile azalan arz endişeler de tarım emtialarını olumsuz etkiledi.

METALLERDE DEPREM

Altın fiyatları geçen hafta yüzde3,1 platin 6,9, gümüş yüzde 8,5 ve paladyum ise 4,5 değer kaybına uğradı.

Geçen hafta tezgah üstü piyasada bakır fiyatları yüzde 0,2, kurşun yüzde 4,2, çinko yüzde 1,4, alüminyum yüzde 2,1 ve nikel de yüzde 3,6 gerileme kaydetti.

ENERJİ FİYATLARI KARIŞIK

Geçtiğimiz hafta Brent petrol yüzde 1,9 azalış kaydetti, New York Ticaret Borsasında işlem gören doğal gaz ise yüzde 5,8 yükseldi.

Küresel ekonomik yavaşlamaya yönelik endişeler nedeniyle petrol talebinin azalacağına yönelik beklentiler, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun planladığı üretim artışı, ABD’nin rekor ham petrol ihracatı, Libya’da üretimin yeniden başlaması, ayrıca Rusya ve İran’dan az da olsa devam eden ihracat ile azalan arz endişeleri petrol fiyatlarının düşmesinme neden oldu.

TARIM EMTİA FİYATLARI DÜŞTÜ

Devam eden enflasyon ve resesyon ikilemi tarım emtialarını olumsuz etkilemeye devam ediyor. Tarım emtiasında geçen hafta pamuk hariç diğer emtialar düşüşe geçti.

Avrupa'da ve dünyada artan kuraklık ve yüksek sıcaklık endişeleri ile pamuk fiyatları 1,2 doları test ederek son iki ayın en yüksek seviyesini gördü.

Ardından pamuk haftayı yüzde 6,7 artışla 1,16 dolardan tamamladı. Tahıl koridoru anlaşması doğrultusunda Ukrayna limanlarındaki tahıl yüklü gemilerin yola çıkması ile buğday ve mısır fiyatlarında  düşüş gözlemleniyor.

Chicago Ticaret Borsasında işlem gören buğday yüzde 6,1, mısır 3, soya fasulyesi yüzde 3,3 ve pirinç yüzde 0,4 değer kaybına uğradı.K ahve yüzde 4, şeker yüzde 3,1 ve kakao yüzde 0,9 azalış kaydetti. 

Dolar fırladı, gümüş çakıldı! Gümüşe yatırım yapanlar dikkat! Bu rakamları görenler şaşkına döndü

Emtia piyasasında neler oluyor? Demir cevheri ben buradayım dedi