Ekonomi

Emtia piyasasında düşüş sürüyor, satış bakısı engellenmiyor! Altın, gümüş, buğday, mısır... Bir bir sıralandı!

Emtia piyasasındaki düşüş sürüyor. Peki altın, gümüş, buğday, mısırda son durum ne? İşte ayrıntılar... Emtia piyasasındaki düşüş sürüyor

ABD'deki borç limiti krizi, ABD Merkez Bankası'na (Fed) ilişkin belirsizlikler ve resesyon endişeleriyle emtia piyasasında süren satış baskısı engellenemiyor. Emtia piyasasındaki düşüş sürüyor. 

Geçtiğimiz hafta ABD Başkanı Joe Biden ile Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy'nin borç limiti krizi ile ilgili görüşmeleri piyasaların odak noktasında olurken varlık fiyatlarında yön arayışı hakimdi. 

Biden ile McCarthy'nin temerrüde düşmenin bir opsiyon olmadığı konusunda anlaşmaya vardıklarını açıklaması, piyasalarda satış baskısını yumuşatmasına karşın ABD'nin borçlarında temerrüde düşmesi durumunda ödeme takviminde yaklaşık 1 aylık gecikmenin yaşanabileceğine yönelik riskler dikkat çekti. 

Analistler, bu durumun ülkede ekonomik aktiviteyi olumsuz etkileyebileceğine ilişkin endişesiyle varlık fiyatların baskılandığını dile getirdi. 

Emtia piyasasında düşüş sürüyor, satış bakısı engellenmiyor! Altın, gümüş, buğday, mısır... Bir bir sıralandı!

Yükselen tahvil faizleriyle değerli metallerde geçtiğimiz hafta gerileme kaydedildi. ABD 10 yıllık tahvil faizi, yüzde 3,3 yükselişle haftayı 3,80 seviyesinden kapattı. 

Söz konusu gelişmelerle altının onsu, geçtiğimiz haftayı yüzde 1,5 değer kaybederek 1.947 dolardan bitirdi. Geçtiğimiz hafta gümüş yüzde 2,3, paladyum yüzde 5,6 ve platin yüzde 3,7 değer kaybı yaşadı. 

Avro Bölgesi'nde inşaat üretimindeki düşüş gümüşe ilişkin talep endişelerinin gündeme gelmesine neden oldu. Avrupa Merkez Bankası (ECB) üyelerinin "şahin" açıklamalarıyla gümüşün fiyatında düşüş yaşanırken, bakır fiyatlarındaki gerileme de gümüş fiyatındaki gerilemeyi tetikledi. 

3,53 dolarla Kasım 2022 tarihinden bu güne en düşük seviyeye inen bakırın libresi, haftayı yüzde 1,5 azalışla 3,66 dolardan kapattı. Geçtiğimiz hafta kurşun yüzde 0,4, alüminyum yüzde 0,9, nikel yüzde 1 ve çinko yüzde 6,7 geriledi. 

Emtia piyasasında düşüş sürüyor, satış bakısı engellenmiyor! Altın, gümüş, buğday, mısır... Bir bir sıralandı!

Tarım emtiaları da sert dalgalandı

Tarım emtialarında geçtiğimiz hafta dalgalı bir seyir hakim oldu. Chicago Ticaret Borsası'nda işlem gören buğday yüzde 2, mısır yüzde 9,1 ve soya fasulyesi yüzde 2,2 yükseldi. 

Müşterek Koordinasyon Merkezi'nden gelen son raporların, Ukrayna'nın Karadeniz Tahıl Girişimi çerçevesindeki ihracatının 21 Mayıs tarihinde biten haftada yüzde 78 gerileme ile 118,3 kilo/ton olduğunu göstermesiyle buğdayda arza ilişkin endişeler dikkat çekti. 

Petrol fiyatlarındaki toparlanmanın mısır talebini de olumlu etkilemesi, fiyatlarda artışa sebep oldu. Mısır, biyodizel üretimi için kullanılan ham maddelerden bir tanesi olurken, petrol fiyatlarındaki değişim, üreticilerin mısır talebinin yükselmesini ya da düşüşünü de beraberinde getiriyor. 

Intercontinental Exchange'de (ICE) pamuk yüzde 7,4, kahve yüzde 5,8, şeker yüzde 1,4 ve kakao yüzde 2,2 değer kaybı yaşadı. 

Resesyon endişeleri, pamuk fiyatlarında olumsuz etki yaratırken, eker piyasasında üretim fazlası olacağına ilişkin endişeler de şeker fiyatlarında değer kaybı yarattı.

Balıkçılara yüzde 25 daha fazla destek ödemesi!

Euro mu daha yükselecek dolar mı? Biri daha avantajlı! İslam Memiş açıkladı! Bunu alan yaşadı!

Ekonomik güven endeksi Mayıs ayında yüzde 1,4 arttı!