29 / 11 / 2024

Emtia piyasasında yoğun satış baskısı: Altın, gümüş, paladyum, Brent petrol, buğday, pirinç peş peşe değer kaybetti! 

Emtia piyasasında yoğun satış baskısı: Altın, gümüş, paladyum, Brent petrol, buğday, pirinç peş peşe değer kaybetti! 

Emtia piyasasının Mayıs ayı rakamları açıklandı. Altın, gümüş, paladyum, Brent petrol, buğday, pirinç peş peşe değer kaybetti. İşte ayrıntılar...




Yükselen tahvil faizleriyle değerli metallerde geçtiğimiz ay gerileme kaydedildi. ABD 10 yıllık tahvil faizi, mayıs ayını yüzde 6,4  yükselişle 3,6420 seviyesinde kapattı. 

Geçtiğimiz ay altın yüzde 1,4, gümüş yüzde 6,1, paladyum yüzde 9,2 ve platin yüzde 7,4 değer kaybı yaşadı. 

Paladyum, geçtiğimiz ay 1.360,85 dolarla Haziran 2019'dan bu güne en düşük seviyesini gördü. 

Avro Bölgesi'nde inşaat üretimindeki düşüş gümüşe ilişkin talep endişelerinin gündeme gelmesine neden oldu ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) üyelerinin "şahin" açıklamalarıyla gümüşün fiyatı düştü. Bakır fiyatlarındaki gerileme de gümüşteki düşüşü tetikleyen unsurlardan oldu. 

Emtia piyasasında yoğun satış baskısı: Altın, gümüş, paladyum, Brent petrol, buğday, pirinç peş peşe değer kaybetti! 

Geçtiğimzi ay baz metallerde de sert düşüşler gerçekleşti. 

Tezgah üstü piyasada bakır yüzde 5,7, kurşun yüzde 6,7, nikel yüzde 14,6 ve çinko yüzde 15,2 düşüş gösterirken, alüminyum yüzde 16 yükseldi. Bakırın libresi, geçtiğimiz ay 3,53 dolarla Kasım 2022'den bu yana en düşük seviyesini test etti. 

Baz metallerde, özellikle Asya'da artan resesyon endişeleriyle gerileme eğilimi kaydedildi. Londra Metal Borsası'nda baz metal endeksi, 2022 yılındaki zirvesine göre yüzde 30 düşerken, bu düşüşte önde gelen faktörün Çin ekonomisine ilişkin belirsizlik olduğu belirtildi. 

Çinko, 2022 yılında uzun süreli izabe dar boğazının ardından bu sene arzda güçlü bir toparlanma beklentisiyle baskılanıyor. Uluslararası Kurşun ve Çinko Çalışma Grubu, küresel çinko piyasasının 2023'ün ilk 3 ayında 44 kiloton arz fazlası verdiğine vurgu yaptı. 

Emtia piyasasında yoğun satış baskısı: Altın, gümüş, paladyum, Brent petrol, buğday, pirinç peş peşe değer kaybetti! 

Geçtiğimiz ay tarım emtialarında da sert düşüşler kaydedildi. Chicago Ticaret Borsası'nda işlem gören buğday yüzde 6,2, soya fasulyesi yüzde 8,4 ve pirinç yüzde 0,5 düşüş gösterirken, mısırda yüzde 1,5 yükseliş yaşandı. 

Buğday, 5,7325 dolarla 2020 Aralık'tan, soya fasulyesi de 12,7075 dolarla Aralık 2021’den bu yana en düşük seviyesine indi. 

Intercontinental Exchange'de (ICE) pamuk yüzde 1,7, kahve yüzde 3,9 ve şeker yüzde 4,9 değer kaybı yaşarken, kakao yüzde 2,4 değerlendi. 

Üretim tahminlerindeki artış, tarım emtialarında aşağı yönlü etki yarattı. Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nın uzatılmasının arza yönelik endişelerin azalmasını sağlamasıyla tahıl fiyatları da aşağı yönlü etkilendi. 

Petrol fiyatlarının düşük olması sebebiyle artan talep endişeleriyle şeker fiyatlarında gerileme yaşandı. Şeker piyasasında üretim fazlası olacağı ile ilgili endişeler de şeker fiyatlarında düşüşü getirdi. 

Analistler, Çin hükümetinin devlet rezervlerinden yaklaşık 1 milyon ton şeker çıkarmayı planladığına ilişkin haberler olduğunun altını çizerek, bunun şeker talebini olumsuz etkilediğine dikkat çekti. 

Resesyon endişeleri de pamuk fiyatlarında olumsuz etki yaratırken; Fildişi Sahili'nde kakao verimine ilişkin endişeler, kakao fiyatlarını artırdı. 

OECD, Türkiye'nin büyüme tahminini yüzde 2,8'den yüzde 3,6'ya yükseltti!

Dolar alev aldı! Ekonomist Özgür Demirtaş dolarda olacakları peş peşe anlattı! Sonuç belli...

A101 kurbanlık fiyatlarını tek tek açıkladı! A101'de büyükbaş, küçükbaş kurbanlıklar ne kadar?

2000'den sonra emekli olanlar için intibak formülü geliyor mu? Tek tek açıklandı: SSK, Bağkur'lu maaş farkı kalkıyor!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön