07 / 07 / 2024

Emtia yatırımcıları dikkat! Nisan'da en çok hangi ürün kazandırdı? Altın, petrol, şeker, buğday...

Emtia yatırımcıları dikkat! Nisan'da en çok hangi ürün kazandırdı? Altın, petrol, şeker, buğday...

Artış eğiliminin hakim olduğu emtia piyasasında, geçtiğimiz ay öne çıkan ürün şeker oldu. 0,2683 dolarla 2021 Ekim'den itibaren en yüksek seviyeye ulaşan şeker, geçtiğimiz ayı yüzde 18,4 kazançla bitirdi. 



Hindistan'dan yapılan sınırlı ihracat, Pakistan ve Tayland'ın da aralarında yer aldığı diğer ülkelerden gelen cansız tedarik beklentileriyle şeker fiyatları geçtiğimiz ay arttı. 

Değişen hava faktörleri şeker fiyatlarında etkili olurken, Hindistan'da şeker üretiminin azalacağına ilişkin endişeler ve Brezilya hükümetinin biyoyakıtları vergilendirme yöntemini değiştirmek amacıyla attığı adım da şeker fiyatlarında artışa sebep oldu. 

Analistler, Hindistan'da yüksek perakende şeker fiyatlarının hükümetin bu sezon ek ihracata izin vermeyeceğine ilişkin beklentileri artırmasının piyasayı daha da zorladığına vurgu yaparak, Brezilya'daki hasadın da şeker piyasası üzerinde etkili olduğunun altını çizdi. 

El Nino hava olayının, şeker üretimini aşağı yönlü etkileyebileceği ile ilgili tahminler de geçtiğimiz hafta şeker piyasası üzerinde etkili oldu. 

Emtia yatırımcıları dikkat! Nisan da en çok hangi ürün kazandırdı? Altın, petrol, şeker, buğday...

DEĞERLİ METALLERDE GEÇEN AY NELER OLDU?

Emtia piyasasında geçtiğimiz ay değerli metallerde sert artışlar yaşandı. Bu kapsamda, altın yüzde 1, gümüş yüzde 3, paladyum yüzde 3,3 ve platin yüzde 8,4 yükseldi. 

Analistler, geçtiğimiz ay ABD'de yükselen resesyon endişelerinin Fed'in "şahin" adımlarını sona erdirmesine  sebep olabileceği beklentilerini güçlendirdiğinin altını çizerek, bu durumun altının ons fiyatını desteklediğine dikkat çekti. Zayıf ekonomik verilerle beraber, dolarda görülen güç kaybı da altına destek verdi. 

Geçtiğimiz ay bakırın fiyatı yüzde 4,5, alüminyum yüzde 2,3 ve çinko yüzde 10,3 gerilerken, kurşun yüzde 0,7 ve nikel yüzde 3 yükseldi. 

Emtia yatırımcıları dikkat! Nisan da en çok hangi ürün kazandırdı? Altın, petrol, şeker, buğday...

Enerji emtialarına ise geçtiğimiz ay artış eğilimi hakimdi. Geçen ayı Brent petrol yüzde 0,5 ve doğal gaz yüzde 8,8 kazançla kapattı. 

Sıcaklıların tekrar düşeceğine ve ısı talebinin artacağına ilişkin tahminlerle doğal gaz fiyatlarında artış yaşanırken, ABD'de elektrik üretiminin artması da doğal gaz fiyatlarının artmasına neden olan faktörler arasında yer aldı. 

Emtia yatırımcıları dikkat! Nisan da en çok hangi ürün kazandırdı? Altın, petrol, şeker, buğday...

TARIM EMTİALARI NİSAN'DA DALGALI SEYRETTİ 

Geçtiğimiz ay tarım emtialarında dalgalı bir seyir hakim oldu. Chicago Ticaret Borsası'nda işlem gören buğdayın fiyatı yüzde 8,5, mısır yüzde 11,4, soya fasulyesi yüzde 5,7 ve pirinç yüzde 0,2 geriledi. 

ICE'de pamuk yüzde 2,4 düşerken, kahve yüzde 9,1, 2.995 dolarla 2016 Ağustos'tan bu güne en yüksek seviyeyi gören kakao da yüzde 0,1 yükseldi.

Talep endişeleri, geçtiğimiz ay tarım emtialarında etki yarattı. 

Gümüş alalım mı? sorusuna kesin yanıt İslam Memiş'ten geldi! Ben olsam...

Ucuz uçak bileti kampanyaları peş peşe geldi! Anadolu Jet ve THY müjdeyi verdi...

Milyonlarca tapu sahibini ilgilendiriyor! Ödemeyene resmen ceza kesiliyor! Bu detaylara şimdi göz atın!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön