16 / 05 / 2024

En çok zam hangi otomobillere geldi, bu zamlar ikinci eli etkileyecek mi?

En çok zam hangi otomobillere geldi, bu zamlar ikinci eli etkileyecek mi?

Otomobil alma hayali kuranlar 2023 yılının ilk günleriyle gelen zamlarla hayal kırıklığına uğradı. Yeni yılın daha ilk saatlerinde web sitelerindeki fiyat listelerini kapatan markalar, hemen ardından peş peşe zamları duyurdu. Peki yeni yılda en fazla zam hangi otomobile geldi ve bu zamlar ikinci el



Otomobile gelen son zamları değerlendiren yetkililer, bazı markaların sembolik artışlar yaparken bazılarının ise zamla birlikte değişen vergi dilimleri nedeniyle 30 bin lirayı geçen artışlar yaptıklarını söylüyor.

Milliyet'e konuşan konuşan İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel talebin çok yüksek olduğunu bildirdi.

En çok zam hangi otomobillere geldi, bu zamlar ikinci eli etkileyecek mi?

FİYATLAR NEDEN ARTTI?

Ertemel, ÖTV matrah güncellemesiyle, daha uygun fiyatlara araç almak isteyen vatandaşların planlarını bu kararın açıklaması sonrasına bıraktığını hatırlattı.

Bu nedenle durgun olan piyasanın, kararın tebliğ edilmesiyle tekrar hareketlendiğini bildiren Ertemel, hem sıfır hem de ikinci el otomobile olan talebin oldukça arttığını ve bundan dolayı fiyatların yüzde 10 civarında yükseldiğini söyledi.

EN FAZLA HANGİ MODELLERİN FİYATI ARTTI?

Ertemel şöyle devam etti:

“Matrah güncellemesi, satış bedeli 595 bin TL’ye kadar olan araçları kapsamaktaydı ve  bu fiyattaki araçlarda ortalamaya bakıldığında yüzde 11 indirimlere gidilmişti.

Ancak  henüz bu araçların genelinde fiyat artışı olmamasına rağmen bazı sebeplerle dünya genelinde arz sıkıntısından kaynaklı olarak bayilerde araç bulunmamakta ya da oldukça limitli ithal edilmekte. 


Geri Dön