30 / 04 / 2024

En düşük emekli aylığına asgari ücret şartı!

En düşük emekli aylığına asgari ücret şartı!

Emekliler ve asgari ücretliler için ‘sosyal refah paketi’ hazırlandı. TBMM'ye sunulan kanun teklifi kabul edilirse, en düşük emekli aylığına asgari ücret şartı getirilecek.



CHP yönetiminin emekliler ve asgari ücretliler için hazırladığı ‘sosyal refah paketi’ TBMM'ye sunuldu. Yasa teklifi ile en düşük emekli maaşının asgari ücrete endekslenmesini, asgari ücretin Gelir Vergisi’nden muaf olmasını, emeklilerin bayram ikramiyesinin 1.500 liraya yükselmesini, her yıl enflasyon oranına göre artırılmasını ve sandıklardan aylık alanların da bayram ikramiyesi alması isteniyor.

En düşük emekli aylığına asgari ücret şartı!

Hürriyet'ten Bülent Sarıoğlu'nun haberine göre; CHP Grup Başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç tarafından Meclis Başkanlığı’na sunulan teklifin gerekçesinde şun ifadeler kullanıldı: “İkramiyenin maktu bir ödeme olması nedeniyle emekliler açısından satın alma gücü düşmüş, hızla yükselen fiyatlar karşısında etkinliğini yitirmiştir. Pandemi nedeniyle emekli aylıklarının en düşük seviyesinin asgari ücret seviyesine çıkarılmasına ilişkin düzenlemeye paralel olarak emekli ikramiyelerinde de satın alma gücündeki düşüşü önleyecek düzeyde bir iyileştirme yapılması gerekmektedir. Sigorta şirketleri, ticaret ve sanayi odaları ve borsalardan emekli olanların da emeklilere sağlanan bayram ikramiyesi hakkından yararlanmalarının sağlanması amaçlanmaktadır.

En düşük emekli aylığına asgari ücret şartı!

10 MİLYON ASGARİ ÜCRETLİ

Yurttaşlarımızın adil ve elverişli koşullarda, insanca yaşama olanağı sağlayacak bir ücret karşılığında çalışması anayasal bir zorunluluk olduğu kadar sosyal devletin de gereğidir. Ülkemizde asgari ücret ile çalışan sayısı oldukça yüksek düzeydedir. Kayıtdışı istihdam oranı TÜİK Eylül 2020 verilerine göre yüzde 32.2’dir. Bu nedenle asgari ücretle çalışan işçi sayısının 10 milyona yakın olduğunu söylemek de mümkündür. Mevcut asgari ücret ne yazık ki bir geçim ücreti olmaktan çıkmıştır. Halihazırdaki 3 bin 577 lira 50 kuruş brüt asgari ücretten net 2 bin 825 lira 90 kuruşu ele geçmektedir ve asgari ücret 4 kişilik bir ailenin sadece asgari gıda ihtiyacını bile karşılamaktan uzaklaşmıştır. Asgari ücret üzerindeki yükler ücretin yüzde 21’ni oluşturmaktadır.”

Son dakika! Emekli ikramiyesine zam mı geliyor?

Emekli ikramiyesinde önemli gelişme!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön