27 / 04 / 2024

En düşük emekli maaşı ne kadar olacak? Emekli maaşlarına ne kadar zam geliyor?

En düşük emekli maaşı ne kadar olacak? Emekli maaşlarına ne kadar zam geliyor?

Emekli vatandaşlar gelecek olan zam miktarının peşinde. İkinci zammın yapılması da gündemde iken emeklilerin aklında şu sorular var. Peki en düşük emekli maaşı ne kadar olacak? Emekli maaşlarına ne kadar zam geliyor?



Emekli maaşları, emeklilik hakkı kazanmış bireylerin çalışma hayatları boyunca yaptıkları prim ödemelerine ve emeklilik şartlarını yerine  getirmelerine bağlı olarak aldıkları aylık ödemelerdir. Emekli maaşları, her ülkenin kendi sosyal güvenlik sistemi ve emeklilik yasaları tarafından belirlenir.

Türkiye'de emekli maaşları, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından belirlenir ve ödenir. Emeklilik için lazım olan prim gün sayısı ve yaş  şartları, çalışanların meslek gruplarına ve cinsiyetlerine göre değişiklik gösterir. Emeklilik yaşı 58 olarak belirlenmiştir ancak prim gün sayısına bağlı olarak emeklilik yaşı daha erken olabilir.

Emekli maaşları, emeklilik için gerekli prim gün sayısına ve prim ödeme tutarına göre değişir. Ayrıca, emekli olduğunuzda aldığınız maaşın miktarı,  çalışma hayatınız boyunca elde ettiğiniz ücretlere de bağlıdır. Emekli maaşlarının düzenli olarak ödenmesi, emeklilik döneminde yaşam standartlarını korumak için önemlidir.

EMEKLİ MAAŞLARINA ZAM GELİYOR! EN AZ EMEKLİ AYLIĞI 7 BİN TL OLACAK

İntibak yasası ile son dakika gelişmeleri ard arda yapılıyor. Konuyla alakalı önemli açıklamalar yapan Türkiye Emekliler Derneği Genel Başkanı Kazım Ergün,  İntibak düzenlemesi Bayram ikramiyesindeki yükselişiyle ilgili isteklerinin olduğunu ifade etti. Aktarılan bilgilere göre emekli maaşlarına yüzde 23 zam yapılacak. 
Yapılan zamla beraber en düşük emekli maaşı 7 bin TL'ye yükseldi.

En düşük emekli maaşı ne kadar olacak? Emekli maaşlarına ne kadar zam geliyor?

YÜZDE 30 ZAM GELMİŞTİ

İntibak yasasında olan son yaşananları aktaran Ergün, emekli aylıklarına yüzde 30 zam yapıldığının ve en düşük emekli aylığının 6.500 TL olduğunu söyledi.  Sözlerine devam eden Ergün, "Emeklilerin biraz daha serbest olmasını sağlamak istiyoruz. EYT düzenlemesi ile beraber Türkiye Büyük Millet Meclisine İntibak yasasında 
gelmesini talep ediyoruz. 2000 enesinden sonra emekli olanlar bu vesile ile rahat bir nefes alacaktır." dedi.

EMEKLİ MAAŞLARI YATTI MI?

Yaşanan zelzele felaketi sebebiyle SSK ve Bağ-Kur emekli aylıkları erken verilecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan aktarılan açıklamaya göre SSK'lıların 17-26  Şubat'ta ödenecek aylıkları 14-15-16 Şubat 2023 tarihinde, Bağ-Kurluların 25-28 Şubat tarihinde alacakları maaşları 16-17 Şubat'ta ödenecek.

 


Geri Dön