04 / 05 / 2024

En istikrarlı yatırım aracı hangisidir?

En istikrarlı yatırım aracı hangisidir?

Feridun Eyüpoğlu: "Suların hareketli olduğu dönemlerde yatırım önerisi isteyenlerin sayısı da çoğalır. Nerede fırsat var? Neresi güvenli liman? diye kılı kırk yaran sorular öne çıkar"




Suların hareketli olduğu dönemlerde yatırım önerisi isteyenlerin sayısı da çoğalır.  "Nerede fırsat var? Neresi güvenli liman?" diye kılı kırk yaran sorular öne çıkar. 


Örneğin altıncılar çok titiz bugünlerde! 2013'te Türkiye'ye altın ithalat rekorunu kırdıran talep... Şimdi kâr realizasyonu peşinde çünkü. 


O nedenle de altındaki yükselişin sınırları sorgulanmakta. 

Keza dövizin yeniden patlayıp patlamayacağı' sorusu hâlâ kafaları kurcalıyor! Elbette elinde hisse senedi olanlar da Borsa İstanbul'daki düşüşün nerede duracağını merak ediyor. 

Çeşitli senaryolara göre hangi yatırım aracının nereye gidebileceğini zaman zaman paylaştığım bu satırlarda... 

Bu kez de dalgalanmaların önplanda olduğu dönemleri dikkate alan... Ve de özellikle uzun vadeli yatırıma yatkın olanlar için bir önerim olacak. 


GYODER istatistikler diyor ki: İstikrarlı yatırımların başında konut gelmekte! Mesela... Son 4 yılda dolar, altın, hisse... Hemen hepsi fazlasıyla dalgalandı. 

Ve bu strese dayanabilenler 4 yılda ortalama yüzde 20 ile yüzde 50 arasında kazanç sağladı. 

Projeye ve kente göre değişse de konut fiyatlarının artış oranıysa ortalama yüzde 50'yi bulmuş aynı dönemde! Üstelik oynaklığın olmadığı istikrarlı fiyat artışları bu kazancın elde edilmesi kayda değer bir avantaj. 

Yükseliş hızlanacak Ocak 2014 sonu itibarıyla son bir yıldaki rakamlar daha da çarpıcı bir örnek sunuyor aslında! Çok özel nedenleri olan dövizdeki yüzde 26'lık anormal çıkışı saymazsak... 

Türkiye genelini kapsayan konut fiyatlarındaki değişim yüzde 13,5'le yatırım araçları liginin zirvesinde görünüyor! Üstelik açık farkla... Son bir yılda tahvil, bono ve mevduat faizi getirilen en fazla yüzde 6 düzeyinde çünkü. 

Borsa İstanbul ve altındaki ortalama kazançsa eksi olmuş son bir yılda! Yani yıllık bazda zarar etmiş yatırımcı. 

Dövizinse ancak birkaç yılda bir ciddi atak yaptığını düşünürsek... 

Konut yatırımının sağladığı istikrarlı kazancın ve psikolojik avantajın önemini bir kez daha anlamış oluruz! Bir de artan maliyetlerin önümüzdeki aylarda konut fiyatlarına daha yüksek oranda yansıyacağını dikkate almakta fayda var. 

Küçük konutlar revaçta Konut ciddi bir yatırım aracı artık. 

'Peki hangi büyüklükler daha çok kazandırıyor?' derseniz... 

Sektöründe tercihlerin röntgenini gösteren rakamlar ilginç sonuçları çıkarıyor karşımıza. 

Mesela... 150 metrekare üstü konutların mevcut konut stoku içinde en büyük paya sahip... 

Ama aynı zamanda en az tercih edilen kategoriyi bu nispeten büyük evler oluşturuyor. Dolayısıyla özellikle son aylarda 100 metrekare civarındaki konut grubuna talebin arttığını görüyoruz. 

Kısacası vatandaşın deyimiyle ' 1 +1' ve '2 + 1' daire tipleri revaçta! Yani ocak ayındaki en yüksek fiyat artışının da 76 -100 metrekare ile 126 -150 metrekare aralığındaki konutlarda yaşanmış olması boşuna değil. 


Feridun Eyüpoğlu/Olay Bursa


Geri Dön