Sektörel

Endeksa Genel Müdürü Öğüt: Konut sahipleri satışları bir süre erteliyor!

Endeksa verilerine göre, 2024 Eylül itibarıyla konut satış fiyatları yıllık yüzde 27,5 artarken, reel olarak yüzde 15 geriledi. Endeksa Genel Müdürü Görkem Öğüt, piyasanın dengelendiği bu dönemde, faiz indirimi ve döviz artışı beklentileri nedeniyle konut sahiplerinin satışlarını ertelediği belirtti

Endeksa tarafından hazırlanan rapora göre, satılık konut fiyatları bir sene  içerisinde yüzde 27,5, son bir ayda ise yüzde 3 arttı. Ancak enflasyondan arındırılmış reel fiyat değişimlerine göre satılık konut fiyatlarının yıllık yüzde 15, gerilediği görülüyor. Aylık reel değişim ise yüzde 0 düzeyinde. Rapora göre Eylül ayı sonu itibarıyla Türkiye genelinde ortalama konut metrekare satış fiyatı 27 bin 356 TL, ortalama konut fiyatı ise 3 milyon 584 bin TL olarak belirlendi. Konut yatırımının ortalama geri dönüş süresi ise 13 yıl olarak açıklandı.

KONUT ALMAK İÇİN FIRSAT DÖNEMİ

Geçtiğimiz ağustos ayında konut fiyatlarında yılın en yüksek reel düşüşü olan yüzde 17’nin görüldüğünü ifade eden Endeksa Genel Müdürü ve Kurucu Ortağı Görkem Öğüt, eylülde bu oranın yüzde15 olduğunu söyledi. 2021 yılında satılık konut fiyatlarında yaşanan astronomik artışlarla açılan makasın, bu yılın başından beri yavaş da olsa kapanma sürecinde olduğunu belirten Öğüt, “Piyasanın durağanlaşmayla birlikte dengelendiği bir dönemdeyiz. Ancak yıl sonuna doğru faizde düşüş, dolarda yükseliş beklentilerinin gerçekleşmesi durumunda piyasanın yeniden hareketlenmesi an meselesi. Birçok ev sahibinin mülkün satışını bu beklenti nedeniyle bir süre ertelemeye karar verdiğini görüyoruz. Endeksa olarak biz bu dönemi bir alım fırsatı olarak değerlendiriyoruz. Özellikle oturum amaçlı konut düşünenlere, bu fırsat dönemini kaçırmamalarını öneriyoruz” diye konuştu.

EN YÜKSEK ARTIŞ İZMİR VE ANKARA’DA  

Ankara, İstanbul, Antalya ve İzmir şehirleri karşılaştırıldığında en yüksek nominal değer artışı, Ankara ve İzmir’de görüldü. İki ilde satılık konut fiyatlarındaki yıllık değişim nominal olarak yüzde 29,4 artış gösterirken, reel olarak yüzde 14 geriledi. İzmir’de ortalama konut metrekare satış fiyatı 35 bin 651 TL,  ortalama konut fiyatı ise 4,5 milyon TL oldu. Ankara’da ise ortalama konut metrekare satış fiyatı 22 bin 841 TLortalama konut fiyatları ise 3 milyon TL olarak açıklandı. 

Bu iki şehrin ardından yüzde 28,4’lük yıllık nominal artışla İstanbul geldi. Enflasyondan arındırılmış verilere göre İstanbul’da satılık konut fiyatları bir yılda yüzde 15 düşüş yaşadı. Mega şehirde ortalama konut metrekare satış fiyatı 41 bin 267 TL, ortalama konut fiyatı ise 4,7 milyon TL olarak kaydedildi. . 

Antalya’da ise yıllık değer artışı yüzde 18 iken, enflasyondan arındırılmış rakamlara göre artış hızında yüzde 22 gerileme yaşandı. Antalya’da ortalama konut metrekare satış fiyatı 36 bin 95 TL, ortalama konut fiyatı 4,2 milyon TL olarak belirlendi.

Türkiye geneli konut piyasasında en yüksek satış fiyatlarında Muğla öne çıkıyor. Turizm merkezi Muğla’da ortalama konut metrekare satış fiyatı 62 bin 812 Türk Lirası, ortalama konut satış fiyatı 8,2 milyon TL olarak kaydedildi. Ortalama satılık konut fiyatlarının en düşük olduğu şehir ise Kilis olarak açıklandı. Kilis’te ortalama konut metrekare satış fiyatı 14 bin 872 TL, ortalama konut satış fiyatı ise 1,8 milyon Türk Lirası olarak belirlendi. 

KİRALIK KONUTLARDA ARTIŞ HIZI YAVAŞLADI

Kiralık konutlarda da artış hızındaki yavaşlama sürüyor. Endeksa’nın açıkladığı rakamlara göre, eylül ayında kiralık konut fiyatları yıllık bazda yüzde 46, aylık bazda ise yüzde 1 artış kaydetti. Ancak veriler enflasyondan arındırıldığında kiraların geçtiğimiz yıla göre yüzde 3, bir ay öncesine göre ise yüzde 2 reel düşüşte olduğu görülüyor. Türkiye genelinde eylül ayında yeni kiralanan konutların ortalama metrekare fiyatı 177 TL ortalama kira fiyatları ise 19 bin 479 TL olarak belirlendi.

 

‘Krediyle ev alın’ diyen analistten kira çıkışı: ‘Bu rakamlarla kiracı olmak cinnet sebebidir’

Trabzon, Erzurum ve Erzincan’da konut fiyatlarındaki artış üç büyük şehri geride bıraktı

Konut satışları yüzde 37,3 arttı! 2024 Eylül’de 140 bin 919 konut satıldı!

Boş ev vergisi nasıl olmalı? Ünlü ekonomistten öneri geldi! Konut yatırımını uzun vadede caydırmayacak çözüm lazım!

Deprem uzmanı Prof. Dr. Süleyman Pampal, Yedisu Fayı'na dikkat çekti: Daha yıkıcı deprem oluşturacak faylardan!