27 / 04 / 2024

Ender Alkoçlar, Konyaaltı Sahili'ni 11 milyon TL'ye başka firmaya mı kiraladı?

Ender Alkoçlar, Konyaaltı Sahili'ni 11 milyon TL'ye başka firmaya mı kiraladı?

Konyaaltı Sahili ihalesi iptal edildi. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, “Kalan 26 yıl bu zararın katlanarak artacağı düşünüldüğünde belediyemizde telafi edilemeyen zararlar oluşması kaçınılmazdır” dedi...



Hülya Koçyiğit'in damadı Ender Alkoçlar tarafından yıllık 8,5 milyon liraya kiralanan Konyaaltı Sahili’nin, 11 milyon liraya başka firmaya kiralandığı ortaya çıktı.

Antalya Büyükşehir Belediyesi; iktidara yakın söylemiyle gündeme gelen Hülya Koçyiğit’in damadı Ender Alkoçlar’ın şirketi tarafından 2018'de 28 yıllığına kiralanan Konyaaltı Sahili’nde bugüne kadar 15 milyon liranın üzerinde kamu zararının tespit edilmesi üzerine ilgili ihale ve sözleşme hakkında iptal kararı vermişti.

Cumhuriyet gazetesinde yer alan habere göre, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, belediyenin bu proje ile zarara uğratıldığını vurgulayarak, “Kalan 26 yıl bu zararın katlanarak artacağı düşünüldüğünde belediyemizde telafi edilemeyen zararlar oluşması kaçınılmazdır” diye konuştu.

Dünyaca ünlü Konyaaltı Sahili için yarışmayla belirlenen projenin yap-işlet-devret modeliyle ihale yapılmasına yönelik meclis kararı olmasına karşın; AKP'li Antalya Büyükşehir Belediyesi bu karara uymadan söz konusu projeyi 2018'de 254 milyon lira tutara kendi yaptırdı. İnşaatın ardından sahil için 3 bölge üzerinden kira ve işletme ihalesi yapıldı.

 

KOÇYİĞİT’İN DAMADINA KİRALANDI


Söz konusu ihale Konyaaltı Sahili Alkoçlar Seyahat Turizm ve Otelcilik A.Ş. ile Senatalya Turizm Seyahat Acentası iş ortaklığına “8 artı 10 artı 10 yıl” olmak üzere toplam 28 sene süreyle verilmişti. İhaleyi söz konusu firmanın büfe, yiyecek-içecek ve alışveriş ünitelerini kendisi işletmeyerek tamamını alt firmalara kiraladığı ortaya çıktı. Ancak ihale edilen alanlardaki temizlik, güvenlik, bakım, peyzaj gibi tüm giderleri ise belediye karşıladı.

 

15 MİLYON TL ZARAR TESPİT EDİLDİ


Konyaaltı Sahili’nin proje inşası ve kiralanmasıyla ilgili yapılan denetimlerde yap-işlet-devret modeliyle yapılmasına yönelik meclis kararına karşın sahilin yapımı için harcadığı 254 milyon liranın yanı sıra bugüne kadar 15 milyon 16 bin 116 lira tutarında zarar edildiği tespit edildi. Söz konusu firmanın hiç yatırım bedeli ödemeden yalnızca alt kiracılardan kira topladığı, belediyenin giderleriyle birlikte zararın daha da artacağı belirtildi. Bu kapsamda söz konusu kira sözleşmesi ve ihale için iptal kararı verildi.  

Sayıştay denetçileri, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin AKP'li eski başkanı Menderes Türel döneminde yapılan kiralama ihalesinde hukuka aykırılıkları net olarak tespit etti. Denetçiler, Alkoçlar - Senatalya İş Ortaklığı’nın tek başına katıldığı ihalede "rekabeti engelleyici unsurlar" oluştuğuna da dikkat çekti.

Antalya Büyükşehir Belediyesi 2018 Yılı Sayıştay Denetim Raporu’nda, 8 milyon 500 bin liraya kiralanan Konyaaltı Sahili’ndeki ticari alanların, kiralama ihalesini alan iş ortaklığı tarafından 11 milyon 100 bin liraya başkalarına kiralandığı ifadesine yer verildi.

 

2 MİLYON 600 BİN TL KAZANDILAR

Denetim Raporu’nda, iş ortaklığının belediyeden kiraladığı ticari alanları başkalarına kiralayarak 2 milyon 600 bin lira kazandığına dikkat çekildi. Sayıştay denetçileri, kiralama ihalesi kapsamında olmayan dört adet halka açık şezlong alanın da yine iş ortaklığı tarafından hukuka aykırı olarak başkalarına kiralandığını tespit etti.

 


Geri Dön