22 / 11 / 2024
fuzul

Endüstriyel yapıların, inşaat harcamalarındaki payı yüzde 15!

Endüstriyel yapıların, inşaat harcamalarındaki payı yüzde 15!

Türkiye İMSAD Başkanı Dündar Yetişener, Türkiye'nin inşaat harcamalarında, endüstriyel yapıların da içinde bulunduğu 'konut dışı binaların' payının yüzde 30 olduğunu belirterek endüstriyel yapıların, inşaat harcamalarındaki payı yüzde 15...




Türkiye İMSAD Başkanı Dündar Yetişener, Türkiye'nin inşaat harcamalarında, endüstriyel yapıların da içinde bulunduğu 'konut dışı binaların' payının yüzde 30 olduğunu belirterek "Endüstriyel yapı sektörü ise konut dışı binalara yapılan inşaat harcamalarından yüzde 15 pay alıyor dedi.



Türkiye inşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İM—S AD) Başkanı Dündar Yetişener, Türkiye'nin toplam inşaat harcamalarından konutun yüzde 50, endüstriyel yapılatın içinde bulunduğu konut dışı binaların yüzde 30, altyapı inşaatlarının ise yüzde 20 pay aldığını belirtti. Yetişener, "Endüstriyel yapı sektörü ise konut dışı binalara yapılan inşaat harcamalarından yüzde 15, toplam inşaat harcamalarından da yüzde 4 ila 5 oranlan arasında pay alıyor" diye konuştu. Endüstriyel yapı sektörünün yurtdışı yatırımlarına açık bir alan olduğunu belirten Yetişener, Türkiye'nin endüstriyel yapı sektörünün, yurtiçinde olduğu gibi yurtdışında da endüstriyel binalar ve kompleks projeler gerçekleştirmedeki güçlü kapasitesine dikkat çekti. Yetişener, özellikle fabrika binaları ve lojistik depo binaları gibi işlerde yurtdışında üstlenilen projelerin kademeli olarak artış eğiliminde olduğunu söyledi. 


İMSAD hakkında değerlendirmeler de yapan Dündar Yetişener, derneklerinin 29 sektör derneği ve 75 sanayici firma ile paydaş kurumlardan oluşan üyeleri ile sektörde 20 binden fazla noktaya etkin bir şekilde ulaştığına işaret etti. Yetişener, "Demeğimizin çatısı altındaki firmalar bugün ülkemizde 1.5 milyon kişiye istihdam sağlıyor" şeklinde bilgi verdi. Türkiye İMSAD'ın inşaat alanında 35'ten fazla alt sektörü temsil eden bir yapılanma ile faaliyet gösterdiğine işaret eden Yetişener, bu alt sektörler arasında çimento, demir-çelik, seramik, yalıtım, yapı kimyasalları, cam, doğal taş, sağlık gereçleri, tesisat malzemeleri ve ısıtma-soğutma ürünlerinin yer aldığını aktardı. 2012 yılında, 71 milyar doları iç pazar olmak üzere inşaat sektörünün yurtdışı ve yurtiçi toplam pazar büyüklüğünün 97.1 milyar dolara ulaştığım kaydeden Yetişener, "Bu büyüklük içinde inşaat malzemesi sektörünün payı 52.5 milyar dolar seviyesinde. İnşaat malzemesi sanayi olarak imalat sektöründeki payımız yüzde 17ye yaklaştı" dedi. Yetişener, inşaat malzemeleri sanayi üretiminde 2013 yılında ortalama yüzde 5 ila 6 seviyesinde reel bir büyüme gerçekleştiğini kaydetti. 


"Malzeme ihracatında dünya 5'incisiyiz" Dündar Yetişener, inşaat malzemeleri sektörünün 2012 yılında 21.2 milyar dolar, 2013 yılında 22 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğini ve Türkiye'nin ihracat lideri olan sektörün, 2014 yılında da dünya ihracat sıralamasında 5'inci sıradaki yerini korumasını hedeflediklerim bildirdi. Yetişener, 'Yakın coğrafyamızda yaşanan gelişmelerin etkisiyle 2013 yılında inşaat malzemeleri sektöründeki ihracat artışı yüzde 1 gibi bir oranda kalsa dahi, Sahra Afrika ve Avrupa pazarlarına ağırlık verilmesi ile ihracatta artış sağlandı" aktarımını yaptı. 


2014 yılında Türkiye ekonomisi için yüzde 4 büyüme hedefi konulduğunu ve ayrıca tasarruf yılı ilan edildiğini söyleyen Yetişener, tüketim harcamalarında büyümenin yüzde 3.2 olarak öngörüldüğünü dile getirdi. "Buna mukabil 2014 yılında içinde inşaat harcamalarının da içinde bulunduğu özel sektör yatırım harcamalarında yüzde 5 ila 6 arasında büyüme hedefleniyor" diye konuşan Yetişener, "Kamu yatırım harcamalarında yüzde 3.7 gerileme beklenen 2014 yılında, bu kez özel sektörün sürükleyiciliği ile inşaat sektöründe yüzde 5 oranında bir büyüme hedefleniyor" şeklinde konuştu. 


2014 yılında inşaat malzemeleri sektöründe ise ihracat tarafında yüzde 12 ila 15 arası bir artış ile yaklaşık 25 milyar dolar ihracat hedeflediklerini dile getiren Dündar Yetişener, 2015 yılı ihracat hedeflerinin ise 30 milyar dolar olduğunu söyledi. Yetişener, "İleri teknoloji yatırımları ve katma değeri yüksek ürünlerin üretiminin, ülkemiz inşaat sektörünü daha büyük hacimlere ulaştıracağına inanıyoruz" dedi. 


Dünya Gazetesi 


Geri Dön