02 / 05 / 2024

Enerji Bakanlığı: "Elektrikte kurulu güç 2028'de yüzde 27 artışla 136 bin megavata ulaşacak"

Enerji Bakanlığı:

Türkiye'nin elektrikte kurulu gücünün 2028 yılında yüzde 27 yükselişle 136 bin megavata yükseltileceği açıklandı. İşte haberin ayrıntıları ve paylaşılan grafiğin içeriği...



Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın X sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada; "Elektrikte kurulu gücümüzü 5 yıl içerisinde yüzde 27 bir artış göstererek 106 bin megavattan 136 bin megavata çıkaracağız." diye kaydedildi.

Öte yandan, paylaşımda, 2024-2028 yıllarını kapsayan 12. Kalkınma Planı kapsamında enerji sektörünün hedeflerini içeren grafiğe yer verildi. Grafikte yer alan verilere göre, ülkede 2028 senesinde elektrik enerjisi talebinin 430 teravatsaat, rüzgar enerjisi kurulu gücünün 18 bin megavat ve güneş enerjisi kurulu gücünün 30 bin megavat olması da isteniyor.

Aynı dönemde, yerli kaynaklardan sağlanan elektrik enerjisi miktarı 270 teravatsaat, yenilenebilir kaynakların elektrik üretimindeki payı yüzde 50, doğal gazın elektrik üretimindeki payı ise yüzde 15 olarak gerçekleşecek. Yer altı doğal gaz depolama kapasitesi 2028 yılında 13 milyar metreküp, batarya depolama kapasitesi ise 5 bin megavata çıkarılacak.

Enerji Bakanlığı: "Elektrikte kurulu güç 2028 de yüzde 27 artışla 136 bin megavata ulaşacak"

ELEKTRİK NEDİR?

Elektrik atomun yapısını oluşturan elektron ve proton gibi yüklü parçacıkların mevcudiyetinden oluşan statik olarak, yüklerin birikimi olarak veya akım olarak ortaya çıkan bir enerji türüdür. Kısaca elektronların bir konumdan başka bir konuma akışı veya hareketine elektrik denir.

ELEKTRİK TÜRLERİ NEDİR?

Elektrikte, Akım türleri Doğru Akım ve Alternatif Akım olarak 2 farklı türde oluşur . Meydana gelen bu akım çeşitliliği elektrik alanın zenginleşmesine sebep olmuş ve elektriğin pek çok alanda kullanılabilmesine neden olmuştur.

ELEKTRİK KAYNAĞI NEDİR?

Elektrik üretimi yapan elektrik santralleri vardır. Bu santralleri de besleyen bir takım enerji kaynakları yer alır.. Bu kaynaklar, su, rüzgar, güneş, petrol, doğal gaz, kömür, pil, batarya, akü, jeneratör gibi kaynaklardır. Buna göre tüm kaynaklar elektrik üretiminde kullanılmakta olan ana unsurlardır.

ELEKTRİK AKIMI NASIL OLUŞUR?

Bir elektrik alanı metaldeki serbest elektronların alanın tersi yönünde sürüklenmesine sebep olur. Ortalamada bir yöne daha fazla hareket eden elektronlar elektrik akımını yaratmış olurlar.

Türkiye'nin elektrik üretimi ağustos ayında yüzde 4,1 artış gösterdi

Son Dakika! İstanbul Avrupa Yakası'nda 13 ilçede elektrik kesintisi uygulanacak


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön