27 / 04 / 2024

Türkiye'nin elektrik üretimi ağustos ayında yüzde 4,1 artış gösterdi

Türkiye'nin elektrik üretimi ağustos ayında yüzde 4,1 artış gösterdi

Türkiye'nin lisanslı elektrik üretimi ağustosta geçen senenin aynı ayına oranla yüzde 4,1 yükselerek 31 milyon 360 bin 161 megavatsaat olarak gerçekleşti. Üretin ne kadar oldu ve ne kadar artış gösterdi? İşte haberin ayrıntıları...



Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun ağustos ayında gerçekleştirdiği "Elektrik Piyasası Sektör Raporu"na göre, yapılan lisanslı elektrik üretiminin yüzde 30,2'si doğal gaz santralleri, yüzde 22,9'u ithal kömür santralleri, yüzde 17,3'ü hidroelektrik santralleri, yüzde 11,2'si linyit santralleri, yüzde 10,2 ise rü gar enerjisi santrallerinde gerçekleşti. Buna göre kaynakları sırası ile linyit, akarsu, biyokütle, jeotermal, güneş, taş kömürü, asfaltit ve fuel-oil takip etti.

Ayrıca, Türkiye'nin lisanslı elektrik üretimi ağustosta geçtiğimiz senenin aynı ayına oranla yüzde 4,1 artış göstererek 31 milyon 360 bin 161 megavatsaat olarak gerçekleşti. Öte yandan faturalanan elektrik tüketim miktarı ise aynı dönemde yüzde 5 yükselerek 25 milyon 752 bin 67 megavatsaat olarak kayda geçti.

Tüketimin yüzde 35'i sanayi, yüzde 25'i mesken, yüzde 27,4'ü kamu ve özel hizmetler alanı ile diğer aboneler tarafından yapıldı. Buna göre aydınlatmanın oranı ise yüzde 1,6 oranında, tarımsal işlerin payı ise yüzde 10,8 olarak kaydedildi.

Türkiye nin elektrik üretimi ağustos ayında yüzde 4,1 artış gösterdi

TÜKETİCİ SAYISI ARTTI

Elektrikte tüketici sayısı, yine ağustosta geçen senenin aynı ayına göre yüzde 2,9 artarak 49 milyon 379 bin 648'e kadar ulaştı. Bu dönemde, mesken tüketicilerinin rakamında yüzde 3,3, tarımsal faaliyet tüketicilerinin sayısında yüzde 3,9, kamu ve özel hizmetler sektörüyle diğer tüketicilerin sayısında yüzde 0,8 yükseliş görüldü. Buna göre Aydınlatma tüketicilerinin sayısında yüzde dört, sanayi tüketicilerinin sayısında yüzde 21,8 düşüş yaşandı.

Türkiye'nin lisanslı elektrik kurulu gücüde yine bu dönemde yüzde 1,8 yükselerek doksan beş bin beş yüz yetmiş dokuz megavat olarak kaydedildi. Bu gücün yüzde 26,4 doğal gaz santralleri, yüzde 24,4 barajlı hidroelektrik santralleri, yüzde on iki rüzgar enerjisi santralleri, yüzde 10,9 ithal kömür, yüzde 10,6 linyit santralleri, kalan diğer bölümünü ise farklı enerji kaynaklarından elektrik üreten tesisler oldu.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı önceden iptal etmişti! İkizdere'deki kıyım için tekrar kollar sıvandı!

Deprem bölgesindeki lisanssız üretim tesisleri elektrik satabilecek


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön