Deprem bölgesindeki lisanssız üretim tesisleri elektrik satabilecek
Deprem bölgesinde bu yıl ilk defa devreye sokulan lisanssız üretim tesislerinin ihtiyaç fazlası olan elektriğinin tamamı satışa sokulması konu edilebilecek. İşte ayrıntılar...
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK), konu kapsamına ilişkin kurul kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Bu kapsamda, 6 Şubat 2023 tarihli depremler sebebi ile, olağanüstü hal kararı olan veya afet bölgesi olarak ilan edilen illerde lisanssız üretim tesisleri için, bu sene ilk defa devreye alınan tüketim tesisleri ile ilişkilendirilen ve yine bu sene devreye alınan üretim tesislerinde satışa konu olabilecek ihtiyaç fazlası elektrik miktarının tamamı dikkate alınacak.
Bu bağlamda, ilgili tesislerin 2023 ve 2024'e ait mahsuplaşılmamış toplam elektrik enerjisi tüketimlerinin her ikisinin de 2022'ye ait mahsuplaşılmamış değerden az olması nedeni ile , gelecek sene satışa konu edilebilecek elektrik üretim miktarının hesaplanmasında 2022 yılına ait olan tüketim verilerine de bakılacak.
LİSANSSIZ ELEKTRİK ÜRETİM TESİSİ NEDİR?
Lisanssız üretim tesislerde amaç ihtiyacı karşılamak, bu durumda ihtiyaç fazlası enerji, eşit bir oranda tüketim göstermek koşulu ile satılabilmektedir. Öte yandan yüketimi aşan üretim bedeli ise satılamaz, YEKDEM'e devredilerek tüm tüketicilerin kullanımına açılır. Lisanslı elektrik üretim projelerinde lisans süresi 49 senedir.
ELEKTİRK ÜRETİMİ NASIL YAPILIR?
Lisanssız elektrik üretimi ise yenilenebilir enerji kaynakları olarak kullanılan hidroelektrik, rüzgâr, güneş, jeotermal, biyokütle, biyogaz gibi enrji kaynaklarını barındırır. Lisanssız elektrik üretimi yapabilmek için üreticinin bulunduğu bölgedeki yetkili enerji dağıtım kurumuna başvurması en önemli kuraldır ve gerekmektedir.
KİMLER LİSANSSIZ ELEKTRİK ÜRETEBİLİR?
Elektrik abonesi olan herkes lisanssız elektrik üretim tesisi yapabilir. Bu kişilerin kendi uhdelerinde en az bir tüketim tesisi, yani aboneliği bulunması gerekir. Aboneliği olmayan kişiler, lisanssız elektrik üretim tesisi kuramaz.
HERKES GES KURABİLİR Mİ?
Peki, Kimler Lisanssız Güneş Enerji Sistemi Kurabilir? İşte yanıtı, Elektrik abonesi olan herkes, her gerçek veya tüzel kişi lisanssız elektrik üretim tesisi kurabilir. Bu kişilerin kendi uhdelerinde en az bir tüketim tesisi olan kişilerin yani aboneliği bulunması gerekir.
Vatandaşa enerji desteği! Harekete geçildi
Halkbank GES başvuru nasıl yapılır? Halkbankası devlet destekli kredi veriyor mu?