21 / 12 / 2024

Enerji duayenleri Girişimci Kulübü toplantısında buluştu!

Enerji duayenleri Girişimci Kulübü toplantısında buluştu!

Capital & Ekonomist Dergileri, Avea ve TOBB Genç Girişimciler Kurulu işbirliği, Doğa Koleji’nin de katkılarıyla hayata geçirilen “Girişimci Kulübü”nün 2014 yılı ilk toplantısı “Enerji 2023: Girişimcinin Ajandası” ana temasıyla gerçekleştirildi



Akıllı enerji konusunda ciddi potansiyel olduğunu belirten Avea CEO’su Erkan Akdemir “Türkiye’nin öncelikli konularından olan enerji sektörü, telekom sektörü ile yüksek yatırım gerektirmesi açısından benzerlik gösteriyor. Bu anlamda enerji sektörü mobil teknolojilere de ihtiyaç duyuyor. Konunun çözümü ise; GSM sektöründe yatıyor. Geliştirdiğimiz M2M uygulamaları sayesinde, doğalgaz ve elektrik tüketiminde ciddi miktarlarda tasarruf fırsatı sağlıyoruz”

 

Toplantı kapsamında ayrıca, Türk enerji sektörünün duayen isimleri Mehmet Öğütçü, Murat Özyeğin, Yalçın Kıroğlu ve

Muzaffer Akpınar da yaptıkları konuşmalarla sektörün mevcut durumunu değerlendirerek, sektörün geleceği hakkında açıklamalarda bulundular

 

Türkiye’de girişimciliği özendirme ve destekleme misyonuyla kurulan ve girişimcileri bir araya getirerek vizyon paylaşımlarına olanak sağlayan Girişimci Kulübü’nün bu yılki ilk toplantısı, Avea CEO’su Erkan Akdemir, Girişimci Kulübü Başkanı Nevzat Aydın ile Ekonomist ve Capital Dergileri Yayın Direktörü M. Rauf Ateş ev sahipliğinde, Doğa Koleji CEO’su Uğur Gazanker’in de katılımıyla gerçekleşti.

 

“Enerji 2023: Girişimcinin Ajandası” ana temasıyla gerçekleştirilen toplantıda Küresel Kaynaklar Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Öğütçü, Fiba Holding Yönetim Kurulu Üyesi Murat Özyeğin, Lisanssız Elektrik Üretimi Derneği Başkanı Yalçın Kıroğlu ve Dost Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Muzaffer Akpınar geleceğin sektörü olarak da adlandırılan enerji sektörünün bugününü değerlendirirken; geleceğini de masaya yatırdı.

 

Akdemir: “Türkiye akıllı enerji konusunda ciddi potansiyel taşıyor”

 

Avea’nın “enerji” konusundaki odağının daha da arttığını vurgulayan Avea CEO’su Erkan Akdemir: “Türkiye akıllı enerji konusunda ciddi potansiyel taşıyor. Son dönemde de girişimcilik bu alanda öne çıkıyor. Değer yaratmaya odaklı bir şirket olarak girişimciliği biz de önemsiyoruz. Türkiye’nin öncelikli konularından olan enerji sektörü, telekom sektörü ile yüksek yatırım gerektirmesi açısından benzerlik gösteriyor. Bu anlamda enerji sektörü mobil teknolojilere de ihtiyaç duyuyor. Konunun çözümü ise GSM sektöründe yatıyor. Geliştirdiğimiz M2M uygulamaları sayesinde, doğalgaz ve elektrik tüketiminde ciddi miktarlarda tasarruf fırsatı sağlıyoruz.”

 

“Özellikle yenilenebilir enerji kısmında yapılan yatırımları çok önemsiyoruz”

Yatırımcıların yatırımlarının geri dönüşümlerini almaları için ciddi düşünmeleri gerektiğini belirten Erkan Akdemir: “Enerji arzı, enerji açığı, ödemeler dengesi, doğalgaza olan bağlılık, kayıp-kaçak gibi konular enerji sektörünün odağındaki konular. Özelleştirme dışında, özellikle yenilenebilir enerji kısmında yapılan yatırımları çok önemsiyoruz. Bunların düzenlemelerle desteklenmesi çok kritik. Biz, özellikle son 2-3 yıldır, dağıtım özelleştirmeleriyle birlikte bu şirketlerle çalışıyoruz. Bu şirketlerin yaklaşık üçte biriyle yaptığımız anlaşmalar kapsamında, piyasada birlikte geliştirdiğimiz çözümleri satıyoruz.

 

Doğa Koleji CEO’su Uğur Gazanker yaptığı konuşmada “Öğrencilerimizi girişimcilik kulübümüzde yol gösteren fikir önderleriyle bir araya getiriyoruz. Bu anlamda duygusal enerjiye yatırım yapıyoruz” dedi.

 

Girişimci Kulübü Başkanı Nevzat Aydın gerçekleştirilen toplantıyla ilgili olarak şunları söyledi: "Nüfusun ve kişi başına düşen enerji tüketiminin giderek arttığı bir dünyada, enerji alanında yeni çözümler üretmemiz kaçınılmaz görünüyor. Girişimciliğin özünde, bireyin ve toplumun en eski ve köklü sorunlarını çözmenin, insanların yaşayışını tamamen dönüştürmenin yattığı göz önüne alındığında enerji sektörü, girişimcilerin yenilikçi projelerle gerçek anlamda dünyanın kaderini değiştirebileceği bir alan olarak karşımıza çıkıyor."

 

Toplantı kapsamında düzenlenen panelde konuşan Lisanssız Elektrik Üretimi Derneği Başkanı Yalçın Kıroğlu Türkiye’de enerji sektörünü lisanslı ve lisanssız olmak üzere iki ayrı pazar olarak değerlendirmek gerektiğini vurgulayarak; “Enerji sektöründe lisanslı yatırımlar ve lisanssız enerji üretimi olarak iki ayrı pazar var. İkisini de ayrı ayrı değerlendirmek gerektiğini düşünüyorum. Çünkü yenilenebilir enerji pazarı bugün ciddi bir yatırım potansiyeli taşıyor. 2014 yılından itibaren 1600 kuruluş kendi elektriğini üretmek için başvuru yaptı. Üstelik girişimcilik için çok ciddi oranlarda yatırım miktarı da gerekmiyor. Dolayısıyla tüm bu özellikleriyle dış yatırımcılar da artık Türkiye’yi tercih ediyor” dedi.

 

Toplantının bir diğer konuğu Küresel Kaynaklar Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Öğütçü enerji sektöründe dünyanın rekabet haritasının değiştiğini, Türkiye’nin enerji ekonomisinin küresel enerji ekonomisiyle paralel ilerlediğini belirtti. Öğütçü; “Dünyanın arz-talep haritaları son konjonktürde değişim göstermekte. Örneğin, Avrupa’da enerji sektöründe talep azalırken Hindistan ve Çin’de artıyor. Aynı şekilde arz haritasında da dengeler değişti. Bugün dünya ihtiyacının neredeyse üçte biri Arktik Bölgesi’nde yer alıyor. Dolayısıyla enerji sektöründeki girişim fırsatlarını değerlendirirken daha global bir yaklaşımla, Türkiye dışındaki fırsatları da değerlendirmek önemli”  dedi.

 

Fiba Holding Yönetim Kurulu Üyesi Murat Özyeğin ise “Sektörü canlandırabilmek icin yatırımcıların yolunu açacak gerekli regülatif düzenlemelerin yapılması gerektiğini vurguladı. Özyeğin, sözlerine şöyle devam etti: ”Yenilenebilir enerji tarafında ihtiyaç duyulan ekipman ve tedarik zincirinde yabancı ortaklarla yatırım yapmak durumundayız. Çünkü dolar ve avro bazında bir fiyatlandırma var. Dolayısıyla milli ekonomimizdeki hassasiyet sektöre de yansıyor. Öte yandan, yıllık bazda değerlendirdiğimizde santrallerdeki üretim miktarlarıyla birlikte yatırımların geri dönüşleri de değişebiliyor.“

 

Dost Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Muzaffer Akpınar yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Sektör genelinde son 7 yılda yüzde 100 gibi bir oranla tam kapasite bir büyüme gerçekleşse de geçen senenin ilk yarısında bir önceki senenin aynı dönemine kıyasla bir düşüş oldu. Çünkü enerji tüketiminde bir bilinçlenme söz konusu. Dolayısıyla hem ekonomik yavaşlama hem de bu tasarruf eğiliminden ötürü talepte azalma mevcut. Bu noktada enerji sektörü yatırımcıları için en önemli parametre arz-talep dengesidir.”



Geri Dön