05 / 05 / 2024

Enerji kimliği olmayan konut satılamayacak!

Enerji kimliği olmayan konut satılamayacak!

2 Mayıs 2017’den itibaren başlayacak olan yönetmeliğe göre “Enerji Kimlik Belgesi (EKB)” olmayan binalarda alım satım yapılamayacak, daireler de kiraya verilemeyecek.



Konut alım satımları ve kiralamada 2 Mayıs 2017’den itibaren yeni dönem başlıyor. “Enerji Kimlik Belgesi (EKB)” olmayan binalarda alım satım yapılamayacak, daireler de kiraya verilemeyecek. EKB’si olmayan yeni binalar da, yapı kullanma izin belgesi alamayacak. Çevre ve Şehircilik Bakam Mehmet Özhaseki,2 Mayıs tarihinde bu sürenin dolacağını ve erteleme yapılmayacağını açıkladı.


SADECE 500 BİNİNDE VAR


Türkiye’de şu anda Enerji Kimlik Belgesi alması gereken 9 milyon 152 bin 655 bina bulunuyor. Bugüne kadar kimlik belgesi alan bina sayısı ise sadece 500 binde kaldı. Enerji Kimlik Belgesi için ısı yalıtımı ya da mantolama gibi işlemleri yaptırma zorunluluğu bulunmuyor. Uygulama yapıların enerji verimlilik seviyesini belirleyecek ve bu uygulama ile, alım- satım yapacak vatandaş yapının enerji sınıfını bilecek, tercihini de buna göre yapabilecek. Çıkarılan yasa ve yönetmeliklere göre enerji sınıfları A’dan G’ye kadar 7 kategoriye ayrılıyor.


A sınıfı en verimli seviyeyi belirtirken, G sınıfı en düşük verimli seviyeyi belirtiyor. Yeni binalar için enerji seviyesinin en az C’yi tutturması gerekiyor. Eneji kimlik belgesi, Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü’nün belgeleri uzman ve kuruluşlar tarafından veriliyor. Belge düzenlendiği tarihten itibaren 10 yıl geçerli olacak.


Bu belge, dairelere ya da konutlara değil, binalara veriliyor. Binalara gelen uzmanlar, binanın, ısı kullanımı, teknik altyapısı, malzeme, kapı, cam sistemleri gibi özelliklerine bakarak, binaların enerji tüketim seviyesini belirliyor. Bazı yapılar ise EKB alma zorunluluğu dışında tutuldu. Sanayi alanlarında üretim faaliyetleri yürüten binalar, kullanım süresi iki yıldan az olan binalar, toplam kullanım alanı 50 metrekarenin altında olan binalar, seralar, atölyeler, ısıtılmasına ve soğutulmasına gerek duyulmayan depo, cephanelik, ardiye, ahu, ağıl gibi binalar için EKB alma zorunluluğu bulunmuyor.


Sözcü



Geri Dön