27 / 04 / 2024

Enerji kimliği olmayan bina ruhsat alamayacak

Enerji kimliği olmayan bina ruhsat alamayacak

2010'da yapımına başlanan binalarda enerji kimlik kartı aranacağı, belgesi olmayanın ruhsat alamayacağı belirtildi



2010 yılıyla birlikte, yeni yapılan binalarda enerji kimlik kartı şart koşulacak. Kimlik kartı olmayan binalara ruhsat verilmeyecek. İstanbul'da bir dizi fuar açılışına katılan Enerji Bakanı Taner Yıldız, 2010 yılından sonra ısıtma, soğutma, yalıtım ve enerjinin verimli kullanılmasıyla alakalı yeni yapılacak binalarda kurallara uyma zorunluluğu olduğunu bildirdi.

Yalıtım önemli
Yıldız, 2017 yılına kadar eski binalarda yapılacak düzenlemeler olacağını belirterek, şunları söyledi: "Bin metrekareyi aşan alanlarda merkezi ısıtma ve soğutma sistemleri kurulacak. Bir kere kurulacak tesislere fazladan para verilmeyecek. Artık herkesin tükettiği kadar ödeyebileceği bir konum olacak. Binaların yalıtımına dikkat edilecek, spesifikasyon özellikleri olacak. 2010 yılından sonra yapımına başlanan binalar, bu şartlara uymadığı takdirde ruhsat verilmeyecek."
Takvim

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Binaların enerji kimliği olacak

Enerji Bakanı Taner Yıldız "Hedef enerji verimliliği" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, binalar için enerji kimlik kartı uygulamasının 2 yıl önce çıkartılan kanunla uygulanacağını söyledi. 1000 metrekareyi aşan alanlarda merkezi ısıtma ve soğutma sistemleri kurulacağını, herkesin tükettiği kadar ödeyeceği dönemin başlayacağını belirten Bakan Yıldız, "Binaların yalıtımına dikkat edilecek. 2010 yılından sonra yapımına başlanan binalara bu şartlara uyulmadığı taktirde ruhsat verilmeyecek" dedi. 2017 yılına kadar eski binalarda düzenleme yapılacağını da söyleyen Enerji Bakanı Yıldız, "2017 yılına kadar 2010 öncesi yapılan binaların gerekli şartları yerine getirmesi beklenemez. Kademeli olarak enerji verimliliğinin sağlanmasını hedefliyoruz. Enerji verimliliği için harcanan para, 1.5 yılda geri döner" şeklinde konuştu.
Türkiye


Geri Dön