04 / 10 / 2024

Enerji kimlik belgeleri, 1 Ocak 'tan itibaren düzenlenmeye başlanacak!

Enerji kimlik belgeleri, 1 Ocak 'tan itibaren düzenlenmeye başlanacak!

Yeni yapılacak binalarda belge düzenlemesi proje üzerinden  gerçekleştirileceği için vatandaşların bir sorumluluğu bulunmayacak, süreç  projeciler tarafından yürütülecek




Binaların enerji  tüketimini gösteren 'enerji kimlik belgeleri', 1 Ocak"tan itibaren düzenlenmeye  başlanacak.
               
Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği 5 Aralık 2009"da yürürlüğe  girdiğinde enerji kimlik belgesi ile ilgili düzenleme önce 1 Temmuz 2010"a, daha  sonra da gerekli altyapının hazır olmadığı gerekçesiyle 1 Ocak 2011"e  ertelenmişti.
               
Önümüzdeki günlerde başlanacak uygulamayla, yeni yapılacak binalarda  enerji kimlik belgesi düzenlenmesi zorunlu olacak.
               
Yeni yapılacak binalarda belge düzenlemesi proje üzerinden  gerçekleştirileceği için vatandaşların bir sorumluluğu bulunmayacak, süreç  projeciler tarafından yürütülecek.
               
Mevcut binalar için ise vatandaşların, 2017 yılına kadar Enerji Kimlik  Belgelerini almaları gerekecek. Bunun için yetkilendirilmiş Enerji Verimlilik  Danışmanlık şžirketlerine başvurmak gerekecek. Bu binaların projesi bulunuyorsa,  uzmanlarca tespit kısa sürede tamamlanabilecek. Eğer proje bulunmuyorsa binada,  ısıtma sistemi, yalıtımı, geometrik yapısı, elektrik aydınlatma sistemi gibi  unsurlara ilişkin etüt yapılacak.
               
Binanın enerji verimliliğiyle ilgili veriler, uzmanlar veya projeciler  tarafından Bayındırlık ve İskan Bakanlığının web tabanlı hazırladığı BEP-TR  programına girilecek. Programda, binaların metrekare başına düşen enerji tüketim  miktarı ve karbondioksit salınımı hesaplanacak, binaya uygun enerji kimlik  belgesini üretilecek.
               
A"dan G"ye kadar sınıflandırılan kimlik belgelerinde, A sınıfı enerji  tüketimi açısından iyi, G sınıfı da oldukça kötü durumdaki binayı ifade edecek.
               
Bayındırlık ve İskan Bakanlığı yetkilisinin A.A muhabirine verdiği  bilgiye göre, Enerji Kimlik Belgesi düzenlenmesi sürecinde, metrekare başına  maliyetin 1 lira civarında olması bekleniyor.
               
Enerji Verimlilik Danışmanlık şžirketlerince yürütülecek süreçte fiyatın  piyasa koşullarında oluşacağına vurgu yapan yetkili, 'Yurtdışında, metrekare  başına 1-2 avro arasında değişen rakamlarda yapıyorlar. Türkiye"de bununla ilgili  henüz rayiç belirlenmiş değil. Bizim tahminimiz, öngörümüz 1 liralar civarında  olacak. 100 metrekarelik bir daire için 100 liralık bir maliyet, 10 daireli bir  apartmanda bu 1.000 lirayı bulur' dedi.
               
-'İYİLEşžTİRME İçİN ZORUNLULUK YOK'-
               
'Binası için G sınıfı Enerji kimlik belgesi düzenlenmiş bir vatandaşı  nasıl bir süreç bekliyor' sorusu üzerine yetkili, binada iyileştirmeyle ilgili  bir zorunluluk, yaptırım bulunmadığının altını çizdi.
               
Yetkili, 'Belgeyi düzenleyen şirket size şunu söyleyecek; Siz G sınıfı  çıkmışsınız ama şu şu işlemleri yaparsanız, C sınıfı olabilirsiniz, bunun için şu  kadar maliyetiniz olacak, geri dönüşüm süresi de 3 yıl, 5 yıl olacak. Yaptırmak  isterseniz, bu çerçevede yaptırın. Herhangi bir zorlama söz konusu olamayacak.  Vatandaşlar sadece kimlik belgesi almakla yükümlü' dedi.
               
Binasında iyileştirme yapmak isteyenlere yönelik Bakanlık olarak  finansman modelleri üzerinde çalıştıklarını, ancak bu çalışmanın henüz  tamamlanmadığını kaydetti. Yetkili, finans modelinin temelde düşük faizli krediye  dayandığını, belki teşvik mekanizmalarının da dahil edilebileceğini söyledi.
               
-'MEVCUT BİNALARDA ENERJİ İSRAFI çOK'-
               
Yetkili uygulamanın amacı hakkında bilgi verirken de öncelikle bilinç  yaratmayı istediklerini belirterek, şunları kaydetti:
               
'Bir araba alıyoruz, araba 100 kilometrede 5 litre yakıyorsa iyi, 10  litre yakıyorsa kötü diyoruz. Üstelik bu araba sürekli değil, kontağı  çevirdiğimizde ancak enerji tüketiyor. Yaşadığımız bina ise sürekli enerji  tüketiyor ve biz ne kadar enerji tükettiğini bilmiyoruz. Enerji kimlik belgesi  buna hizmet edecek. Karşı bina metrekare başına 150 kilovat enerji tüketiyor A  veya B sınıfı, bizim bina 250 kilovat tüketiyor, yaklaşık yüzde 70 daha fazla, G  sınıfı. Demek ki biz o seviyeye çıkabiliriz, belge bize bunu gösteriyor.'
               
Özellikle mevcut binalarda enerji israfının çok fazla olduğunu kaydeden  yetkili, binalarda yüzde 40-50 iyileştirme sağlanabileceğini ve enerji  tüketiminin azalacağını öngördüklerini söyledi.
               
-ENERJİ KİMLİK BELGESİ-
               
Binanın enerji ihtiyacı, enerji tüketim sınıflandırması, yalıtım  özellikleri ile ısıtma-soğutma sistemlerinin verimiyle ilgili bilgileri içeren  belge, 'yeni tasarlanan binalar' için binanın tasarımında görev alan yetkili  mimar ve mühendisler, 'mevcut binalar' için ise enerji verimliliği danışmanlık şirketlerince hazırlanacak ve ilgili idarece onaylanacak. Belge, yeni binalar  için yapı kullanma izin belgesinin ayrılmaz parçası olacak.
               
Enerji kimlik belgesinin bir nüshası bina sahibi, yöneticisi, yönetim  kurulu veya enerji yöneticisi tarafından muhafaza edilecek, bir nüshası da bina  girişinde rahatlıkla görülebilecek bir yerde bulundurulacak.
               
Enerji kimlik belgesine bakarak bir kişi oturacağı evde ne kadar enerji  tüketileceğini anlayabilecek. Böylece ev satın alırken veya kiralarken  yalıtımdaki eksikliklerin anlaşılması ve buna göre karar alınması mümkün  olacak.
               
-YAPI DENETİMİ DE YAYGINLAşžTIRILIYOR-
               
Yapı Denetimi Hakkında Kanunun yürürlüğe girdiği 2001 yılında 19 ilde  pilot olarak başlatılan 'yapı denetimi' sistemi de 1 Ocak 2011 tarihi  itibariyle yurt genelinde yaygınlaştırılacak.
               
Yasanın kapsamının genişletilmesiyle ilgili Bakanlar Kurulu kararı,  temmuz ayında Resmi Gazetede yayımlanmış, yürürlük tarihi olarak da 1 Ocak 2011  belirlenmişti.
               
Buna göre yeni yılda, Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bolu,  Bursa, çanakkale, Denizli, Düzce, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Sakarya, Tekirdağ ve Yalova"da uygulanan yapı denetimi, 62 ilde daha  uygulamaya konulacak.
               
Sistemle, kamuya ait yapı ve tesisler ile yasada belirtilen ruhsata tabi  olmayan yapılar hariç özel binalar yapı denetimine tabi olacak. Yapılar, Bayındırlık ve İskan Bakanlığından aldığı izin belgesiyle çalışan, tüzel kişiliğe  sahip yapı denetim kuruluşlarınca denetleniyor.
               
Halen 62 ilde uygulanan, 'inşaat mühendisi, makine mühendisi, elektrik  mühendisi ve mimar olmak üzere 4 ana meslekte fenni mesuliyete' tabi  gerçekleştirilen ve bu nedenle '4"lü TUS' olarak adlandırılan denetim sistemi  de kalkmış olacak.
AA


Geri Dön