23 / 12 / 2024

Enerji kimlik belgesi nasıl alınır?

Enerji kimlik belgesi nasıl alınır?

Türkiye’deki tüm binaların yıl sonuna kadar ‘Enerji Kimlik Belgesi’ alması gerekiyor. Peki Enerji kimlik belgesi nedir? Nasıl alınır?



Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından 1 Ocak 2020 itibarıyla binalar veya bağımsız bölümlere ilişkin alım, satım ve kiralama işlemlerinde Enerji Kimlik Belgesi düzenlenme şartının aranacağını açıkladı. Buna göre, Türkiye’deki tüm binaların yıl sonuna kadar ‘Enerji Kimlik Belgesi’ (EKB) alması gerekiyor. Bu belgeye sahip olmayan binalarda alım, satım ve kiralama işlemleri yapılamayacak. Belgesi olmayan yeni binalara ise ruhsat verilmeyecek.

Enerji Kimlik Belgesi nedir?

Enerji Kimlik Belgesi ile binalar yapı kalitesini enerji tasarruf edebilme kapasitesine göre sınıflandırılıyor. Bu belgede binalar A’dan G’ye kadar 7 aşamada sınıflandırılıyor. A sınıfı en tasarruflu binayı, G ise ısı tasarrufu açısından en kötü bina oluyor. 

Enerji Kimlik Belgesi nasıl alınır?

Enerji Kimlik Belgesi, yetkili kuruluşlar tarafından hazırlanıyor. Enerji Kimlik Belgesinde yer alan bilgilerden ve bu bilgilerin doğruluğundan Enerji Kimlik Belgesi düzenlemeye yetkili kuruluş yapıyor. Belge almak için mimari proje, ısı yalıtım raporu, mekanik proje, elektrik projesi ve yapı ruhsatı gerekiyor. 

Enerji Kimlik Belgesi 10 yıl boyunca geçerli olacak. Binada mantolama yapılması durumunda enerji kimlik belgesi yeniden çıkartılacak.

6 soruda Enerji Kimlik Belgesi!


Geri Dön