27 / 04 / 2024

Enerji kimlik belgesi zorunluluğu 2017!

Enerji kimlik belgesi zorunluluğu 2017!

Enerji kimlik belgesi zorunluluğu, 2 Mayıs'ta yürürlüğe girecekti. Ancak bu uygulama 28 Nisan 2017 tarihinde Resmi Gazete'de yer alan yönetmelik ile ertelendi..



Enerji kimlik belgesi zorunluluğu, 2017 yılı içinde 2 Mayıs itibari ile başlayacaktı. Ancak 28 Nisan 2017 tarihinde Resmi Gazete'de yer alan yönetmelik ile bu zorunluluk ertelendi.


Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik kapsamında "(1) Bu Yönetmeliğin 25 inci maddesinin on beşinci fıkrası 1/1/2020 tarihine kadar uygulanmaz.”" yer aldı.


Bu hükme göre, enerji kimlik belgesi zorunluluğu 1 Ocak 2020 tarihine ertelenmiş oldu.


Ertelenen madde:

"Binalar veya bağımsız bölümlere ilişkin alım, satım ve kiraya verme ile ilgili iş ve işlemlerde Enerji Kimlik Belgesi düzenlenmiş olması şartı aranır. Binanın veya bağımsız bölümün satılması veya kiraya verilmesi safhasında, mal sahibi enerji kimlik belgesinin bir suretini alıcıya veya kiracıya verir."


Bu belge alındıktan sonra 10 yıl boyunca geçerliliğini koruyacak. Ancak bu sürenin sona ermesi halinde belgenin yenilenmesi istenecek. Aksi halde alım satım ve kiralama gibi işlemler yapılamayacak.


Örneğin 2020'de enerji kimlik belgesinin alındığını düşünelim. Bu belgenin 2030 yılında yeniden alınması gerekecek.


Enerji Kimlik Belgesi, Bakanlık tarafından yayımlanacak tebliğle belirlenen formatta ve muhteviyatta düzenlenecek.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön