29 / 04 / 2024

Enerji şirketleri Türkiye'nin güneşi için yarışacak!

Enerji şirketleri Türkiye'nin güneşi için yarışacak!

Güneş enerjisinden elektrik için 13 megavatlık ihaleler yapıldı. Fakat daha yolun çok başındayız. Önümüzde 587 megavatlık yarış var. Dev şirketler Türkiye'nin güneşi için kıyasıya kapışacak.



Türkiye, enerjide yeni bir dönemi kapısını araladı... Güneş enerjisinden lisanslı elektrik üretimi yapmaya hak kazanan ilk firmalar yarışmayla belirlendi. İlk yarışma Elazığ'a ayrılan 8 megavatlık kapasite için gerçekleştirildi. Yarışmaya, Solentegre Enerji, RA Güneş, Güçlü Tekstil Limited, İnşar Enerji ve Başakkent Güneş Enerjisi Üretim AŞ katıldı. Yarışma komisyonu, firmaların evraklarını inceledikten sonra sunulan teklifleri açıkladı. En yüksek teklifi megavat başına 827 bin lira ile Solentegre Enerji verdi. İkinci yarışma Erzurum bölgesindeki 5 megavatlık kapasite için gerçekleştirildi. Erzurum için yapılan yarışmaya Makronom Enerji Üretim Limited Şirketi ve Halk Enerji katıldı. Ayrılan 5 megavatlık kapasitenin 4,9 megavatlık kısmı için en yüksek teklifi megavat başına 68 bin lira ile Halk Enerji verdi.  


ÜÇ YIL İÇİNDE YATIRMALARI ŞART 


Yarışmaya katılan şirketlerin teklifleri, üretim tesisinin ilk ünitesinin geçici kabulünün yapıldığı tarihten başlamak üzere en fazla 3 yıl içerisinde birim megavat başına TEİAŞ'a katkı payı ödeme taahhüdüne göre değerlendiriliyor. EPDK, toplam 600 megavatlık güneş enerjisine dayalı lisans başvurularını 10-14 Haziran 2013 tarihleri arasında kabul etmişti. Kuruma, toplam kurulu gücü 8 bin 900 megavata ulaşan yaklaşık 500 başvuru gelmişti. Başvuruların önemli kısmını yerli yatırımcılar oluştururken, yabancı yatırımcılar da Türkiye'de güneş enerjisinden elektrik üretimi için talepte bulunmuştu. 

 

EN VERİMLİLER KONYA VE KARAMAN


Güneş enerjisi potansiyeli bakımından Avrupa'nın önde gelen ülkeleri arasında yer alan Türkiye'de, yıllık 380 milyar kilowatt/saatlik (kW/s) güneş enerjisi potansiyeli bulunduğu belirtiliyor. Türkiye'nin 2013 yılındaki elektrik tüketimi ise 245 milyar kW/s seviyesinde. Türkiye'nin güneş ışınımı en verimli yerleri arasında Konya, Karaman, Niğde, Isparta, Erzurum, Erzincan, Elazığ, Van, Adıyaman, Mardin illeri yer alıyor.


Akşam


Geri Dön