08 / 05 / 2024

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez; Güneş enerjisinde 10 yılda 10 bin megavata ulaştık

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez; Güneş enerjisinde 10 yılda 10 bin megavata ulaştık

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Son dönemde güneş enerjisinde artan yatırım ile güneşte toplam kurulu gücümüz 10 bin megavatın üzerine çıktı. 10 sene içerisinde 10 bin megavata ulaştık. Bunun da büyük bir kısmı son birkaç yılda gerçekleşti" dedi. İşte detaylar...



Türkiye Avrupa'da 5. Dünyada 12. Sırada

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye'nin yenilenebilir enerji sektöründe elde ettiği başarıları vurgulayarak Türkiye'nin Avrupa'da 5., dünyada ise 12. sırada olduğunu belirtti.

Bakan Dönmez, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin yenilenebilir enerji alanında hızla ilerlediğini ve bugün itibarıyla Avrupa'da 5., dünyada ise 12. sırada yer aldığını ifade etti. 20 yıl öncesine kadar yenilenebilir enerji denildiğinde sadece hidroelektrik santrallerinin akla geldiğini ancak şu anda güneş, rüzgar, jeotermal ve biyokütle gibi diğer kaynakların toplam kurulu gücünün Türkiye'de yenilenebilir enerjinin yüzde 20'sinden fazlasını oluşturduğunu belirtti.

Bakan Dönmez, lisanssız üretimde de önemli bir artış yaşandığını ifade ederek güneş enerjisi yatırımlarının yüzde 90'ından fazlasının lisanssız projelerden geldiğini açıkladı. Bu yatırımları teşvik etmek amacıyla önemli düzenlemeler yapıldığını vurgulayan Dönmez, vatandaşların kendi elektriğini üretebildiği üreten tüketiciler oluşturmanın en büyük hedeflerinden biri olduğunu dile getirdi. Böylece hem bireylerin elektrik faturalarından kurtulduğunu hem de elektrik sistemine olan yükün azaldığını belirtti.

Dönmez, Türkiye'nin yenilenebilir enerji alanındaki hedeflerine de değindi. 2035 Ulusal Enerji Planı çerçevesinde Türkiye'nin 2035 yılına kadar yenilenebilir enerji kapasitesini büyük ölçüde artıracağını belirten Bakan, güneş kurulu gücünü 52,900 megavata, rüzgar kurulu gücünü 29,600 megavata, hidroelektrik kurulu gücünü 35,100 megavata, jeotermal ve biyokütle kurulu gücünü ise 5,100 megavata çıkarmayı hedeflediklerini ifade etti. Ayrıca, 2053 net sıfır emisyon hedefleri doğrultusunda hazırlanan Türkiye Ulusal Enerji Planı'nın Türkiye'deki yeşil dönüşümün ana hatlarını belirlediğini ve bu eylem planıyla hem yeşil ekonominin temellerinin atılmasına katkı sağlanacağı hem de yeşil enerji dönüşümününün bir üst seviyeye çıkacağını söyledi.

Tatil sezonunda fiyatlar yükseldi; 4 kişilik tatil 20 bin TL

Türk Hava Yolları'ndan (THY) yolcularına dijital küre hizmeti; Flight Tracker

BOTAŞ’tan Gazprom açıklaması geldi; Doğalgaz iddiasına cevap verdiler

 


Geri Dön