27 / 12 / 2024

Enerjisa yatırımları hızla devam edecek!

Enerjisa yatırımları hızla devam edecek!

Enerjisa yatırımları hızla devam edecek. Sabancı Holding Enerji Grubu Başkanı Mehmet Göçmen, elektrikteki 7500 MW’lik kurulu güç hedeflerini koruduklarını, Enerjisa’nın yatırımlarının hızlanarak devam edeceğini söyledi.



Sabancı Holding Enerji Gru bu Başkanı Mehmet Göçmen, Enerjisa’nın 7500 MW’lik üretim portföyü hedefini koruduğunu, bazı yatırımları daha erken tamamlamaya çalıştıklarını söyledi. Elektrikte tam serbestleşme için doğalgazda maliyet bazlı fiyatlandırmaya bir an önce geçilmesini isteyen Göçmen, enerji sektörünün ne kadar hızlı liberalleşirse o kadar hızlı büyüyeceğini savundu. 

Mehmet Göçmen, enerji sektörüyle ilgili dünyadaki ve Türkiye’deki gelişmeleri paylaşmak ve Enerjisa’nın gelecek döneme ilişkin hedeflerini gazetecilerle paylaştı. Mehmet Göçmen, enerjiyi stratejik bir sektör olarak gören Sabancı Holding’in bu alanda Türkiye’nin büyümesine, gelişmesine, kaynakların etkin ve verimli kullanılmasına katkı sağlamaya devam ettiğini vurguladı. 


Sektörde performans yüksek 


Türkiye’de son 12 yılda elektrik sektörünün hem arz hem de tüketim tarafının çok hızlı bir büyüme gösterdiğini dile getiren Göçmen, şöyle devam etti: “Arz tarafı son 12 yılda 2.1 defa artarak 68 gigavat seviyesine geldi. Tüketim tarafı 2009’a kadar bazı yıllar yüzde 9’larda, ortalama yüzde 6-7’lerden fazla büyüyerek, çok ciddi bir büyüme hızıyla bugüne geldi. Enerji sektörü Türkiye’de birçok alandan beklenmeyecek üst performans gösterdi. Bugün vardığımız noktada ise arz fazlası bir ortam oluştu.” 


Sosyal tarife 2015’te açıklansın 


Mehmet Göçmen, sektörün, yeni tarife döneminin başlayacağı 2016’ya doğru hızla ilerlerken doğalgaz piyasalarının serbestleşmesi, devletin ellerindeki üretim birimlerini özelleştirilmesi, piyasa mekanizmalı fiyatlandırma sistemleri ve pazarda serbest rekabet ortamının oluşması gibi bir dizi önemli adıma gereksinim duyulduğunu belirtti. Serbest piyasayla sektörde şeff afl ığın artacağına işaret eden Göçmen, bu çerçevede serbest tüketici limitlerinin sıfırlanması ve sosyal tarifenin devreye sokulması gibi adımların 2015 yılı içinde netleştirilmesi gerektiğini vurguladı. 


Doğalgaz serbestleşmeli 


Göçmen, doğalgaz piyasasında maliyetleri yansıtmayan sübvansiyonlu fiyat uygulamasına son verilip, maliyet ve arz-talep esaslı, piyasa odaklı fiyatlandırmaya geçilmesi gerektiğini söyledi. Göçmen, uzun süre maliyet artışları yansıtılamadığı için doğalgazda fiyatların bir noktadan sonra sürdürülemez hale geldiğini vurguladı. Yaklaşık yarısı doğalgazdan üretildiği için elektrikte liberalizasyon için de maliyetleri yansıtan, piyasa eksenli doğalgaz fiyatlama uygulamalarının hayata geçmesi gerektiğini vurgulayan Göçmen, “Ne kadar liberalleştirebilirsek, bu sektör o kadar ileriye doğru gider” diye konuştu.


Belirsizliklere karşı erken adım 


Kendisinin sektör açısından geleceğe olumlu bakanlardan olduğunu vurgulayan Göçmen, Enerji Borsası’nın daha fazla zaman kaybetmeden faaliyete geçirilmesi gerektiğini söyledi. Düzenleyici kurum (EPDK) ve hükümetin, yeni tarife döneminde uygulanacak ana kriterleri açıklamayı erken yapmasını isteyen Göçmen şunları söyledi: “2015-2016 yıllarında Türkiye’yi bekleyen belirsizlikleri göz önüne alırsak, 2016 yeni tarife döneminin erken açıklanmasının enerji sektörünün önündeki engelleri kaldıracağının ve bu durumun dış finans ve yatırım çevrelerinde şeff afl ık sağlayacağının altını çizmek istiyorum.” 


‘Enerjiye 20 milyar lira yatırdık’


Göçmen, Enerjisa’nın bugüne kadar yarısı dağıtım ve perakende, yarısı da üretim tarafına olmak üzere enerji alanında 20 milyar lira civarında yatırım yaptığını vurguladı. Elektrik üretiminde dinamik bir portföy yönetimi göstereceklerini belirten Göçmen, “Bu yüzden 2003’te yapmamıza rağmen bazı doğalgaz santrallerimizi kapattık. Daha çok yeniydi ama ne oldu? Yüzde 40’lı verimleri vardı. Şimdi Bandırma’ya onların 3-4 misli kapasitede ve yüzde 60’ın üzerinde verimliliğe sahip 600 megavatlık yeni bir santral yapıyoruz. Dolayısıyla rekabetçiliğini korumamız için biz sürekli olarak portföyümüzü gözden geçiriyoruz” dedi. 


Yatırımlar hızlanarak sürecek 


Enerji işinin sosyal boyutunu da önemsediklerini ifade eden Mehmet Göçmen şunları söyledi: “Bu, liberalleşen yapılar istediklerini yapabilirler anlamına gelmiyor. Dolayısıyla 2015 sonrası dönemi mümkün olduğu kadar erken sürede şeff afl aştırmanın önemini vurgulamak istiyorum. Bundan sonraki yatırımlarımızın bugünden planlandığı gibi devam edeceğini, hatta bir kısmının hızlanarak devam edeceğini söylemek istiyorum. Güneş enerjisi de başta olmak üzere, öncü uygulamalarımıza da bu dönemde başlayacağız.”


Mert: Yeni santralleri erkene almak istiyoruz 


Enerjisa CEO’su Yetik Mert hedefl erine ulaşmakta azami esneklik ve optimum kaynak kullanımı stratejileriyle desteklenmiş, esnek bir yol haritaları olacağını söyledi. Mert, yenilikçi yaklaşımlarıyla Türkiye için çok önemli gördükleri enerji verimliliği ve talep yönetimi alanlarında, enerji depolamasında ve güneş enerjisinde de yatırımları olacağını kaydetti. Üretim portföylerindeki yenilenebilir enerji payının yaklaşık yüzde 53’e ulaştığını kaydeden Yetik Mert, kaynak dağılımının Türkiye ortalamasına yakın olmasını hedefl ediklerini anlattı. Yetik Mert, inşaat halindeki Tufanbeyli (kömür), Bandırma 2 (doğalgaz), Doğançay (HES), Yamanlı (HES), Alpaslan (HES) santrallerini, hedefl enenden daha erken devreye alabilmek için çalıştıklarını ifade etti. Yetik Mert, AYEDAŞ, Başkent ve Toroslar elektrik dağtım bölgelerindeki 14 ilde, yaklaşık 20 milyon kullanıcıya elektrik dağıtım hizmeti verdiklerini de ekledi.


Dünya


Geri Dön