27 / 04 / 2024

Enflasyon oranları 3 Aralık'ta saat 10:00'da açıklanacak!

Enflasyon oranları 3 Aralık'ta saat 10:00'da açıklanacak!

Taşınmaz kiralamalarında kiracıya yapılacak yıllık artış, Türk Borçlar Kanunu gereğince dönemin enflasyon oranlarına göre yapılıyor. Söz konusu enflasyon oranları 3 Aralık'ta saat 10:00'da açıklanacak...



Enflasyon oranları 3 Aralık'ta saat 10:00'da açıklanacak!

Taşınmaz kiralamalarında kiracıya yapılacak yıllık artış, Borçlar Kanunu gereğince dönemin enflasyon oranlarına göre yapılıyor. 

 

Ancak kanunda yapılan düzenlemelere göre yalnız meskenlerde uygulanan bu kural işyerlerinde uygulanmaya 2020 yılında başlanacak.


Mesken kiralamalarında kira artışında kullanılan; Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ ÜFE), belirli bir referans döneminde ülke ekonomisinde üretimi yapılan ve yurt içine satışa konu olan ürünlerin üretici fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak fiyat değişimlerini ölçen fiyat endeksi olarak tanımlanıyor.


Hesaplama kuralları:

Endeks formulü: Laspeyres

Referans dönem: 2003

Temel fiyat endekslerinin hesaplanması: Fiyat oranlarının ortalaması alınmaktadır.

Ağırlıkların güncellenme sıklığı: Her yıl.

Cari ağırlıkların ait olduğu dönem: t-2

Mevsimsel düzeltme: Yapılmamaktadır.

Ürün sepetinin ve ağırlıklarının güncellemesi, her yılın sonunda yapılmakta ve zincirleme Laspeyres formülü ile seri devam ettirilmektedir. Her yıl Aralık ayı itibari ile, yeni maddeler endekse dahil edilmekte ve yeni ağırlıklar endeks hesabında kullanılmaktadır. Cari fiyatların, “yeni fiyat referans dönemi (Po)” olan bir önceki Aralık ayının fiyatlarına bölünmesiyle, endeks hesaplanmakta ve Aralık ayı endeksi ile çarpılarak zincirleme işlemi yapılmaktadır.


Söz konusu enflasyon oranları, her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor. Kasım ayına ait enflasyon oranları 3 Aralık'ta saat 10:00'da açıklanacak.



Kira artış oranları Ekim 2014!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön