04 / 10 / 2024

kira hesabında enflasyon oranları

kira hesabında enflasyon oranları

Taşınmaz kiralamalarında kiracıya yapılacak yıllık artış, Türk Borçlar Kanunu gereğince dönemin enflasyon oranlarına göre yapılıyor. Söz konusu enflasyon oranları 3 Aralık'ta saat 10:00'da açıklanacak...

Aidat fiyatları kira fiyatları ile yarışıyor!

Yüksek enflasyon, ülke genelinde yaşanan ekonomik dalgalanmalar nedeni ile hemen hemen her ürün ve hizmete peş peşe zamlar gelmeye devam etmektedir. Kira fiyatlarında yüzde 25 zam sınırının kaldırılmasından sonra yaşanan artışlardan aidat fiyatlarının da etkilendiği belirtildi. 

Kira artışında kiracının hakları neler?

Kira fiyatlarında yaşanan fahiş artış sonrası yürürlüğe sokulan yüzde 25 zam sınırı 1 Temmuz 2024 itibarıyla kaldırıldı. Zam oranları 12 aylık enflasyon üzerinden hesaplanacak. Peki kira artışında kiracının hakları nelerdir? 

Konut fiyatlarında enflasyon üstünde artış 4 ay sonra başlayacak, evlerinizi şimdiden alın!

TÜİK’in açıkladığı rakamlara göre Ağustos ayında konut satışlarındaki son dört yılın satış rekorunu kıran Temmuz ayını geride bıraktı. Analist ve stratejist Cafer İşbilen, konut fiyatlarındaki artışın enflasyonun altında kaldığına dikkat çekerek, “4 ay sonra enflasyon üstünde artış başlayacak" dedi.

Konut satışlarında durgunluk yaşanırken, kira bedellerindeki artış sürüyor!

İnşaat sektörü tarihinin en sıkıntılı günlerini yaşarken, son günlerde sık sık gündeme gelen kredi faizlerinin yüksek olması nedeniyle daire satışlarında durgunluk yaşanırken, kira fiyatlarında ise artış devam ediyor.

Kira kontratlarında E-devlet dönemi!

Av. Tarık Çakmak sosyal medya hesabından, kira kontratlarında yıl sonuna kadar yeni dönemin başlayacağını söyleyerek önemli değerlendirmelerde bulundu. 

Kiracılara müjde! Ağustos ayında kira zam oranı yüzdesi değişiyor! Kira bedelleri düşüyor mu?

Kira zammı ile ilgili olarak her ay ayrı bir oran uygulanacak. Peki kira zammında yeni oran yüzde kaç olarak belirlenecek? Ağustos ayında kiralar ne kadar olacak?

İlber Ortaylı'dan TÜİK'in kira hesabına tepki: 5.800 TL kirayı küçük bir yerde bile zor bulursunuz!

Prof. Dr. İlber Ortaylı'dan TÜİK'in kira hesabına tepki geldi. Ortaylı, "5.800 TL kirayı küçük bir yerde bile zor bulursunuz" dedi. İşte o açıklama...

Kira artışında TÜFE oranını az bulan ev sahipleri için çok önemli uyarı!

Antalya Emlakçılar iş Takipçileri ve Oto Galericiler Esnaf Odası Başkanı İsmail Çağlar yaptığı açıklamada kira artışında TÜFE oranını az bulan ev sahiplerinin kendi isteği doğrultusunda zam yapamayacağını dile getirerek, "Kiracı TÜFE oranı kadar zam yapıp gönderebilir." dedi.

Türkiye'deki kira artışları OECD ülkeleri arasında açık ara lider oldu!

Son senelerde konut fiyatlarında ve kiralardaki yükselişin OECD rakamlarına da yansıdı. Türkiye, kira artışında açık ara lider konuma geldi. İşte ayrıntılar...

Yeni kira zammında emeklilerin, dar ve sabit gelirlilerin canı yanacak!

Ekonomist Zafer Özcivan, yeni kira zammında emeklilerin, dar ve sabit gelirlilerin canının yanacağına dikkat çekti. Peki yeni kira zammı nasıl belirlenmeli?

Kira zammında yüzde 25 sınırı sona erdi! Ev sahipleri ENAG üzerinden zam istiyor!

Kira artışlarında uygulanan yüzde 25 zam sınırı bugün itibarıyla resmen sona erdi. Söz konusu bu sınırın kalkması ve kira vergisine artış planı kiracıların yükünü ağırlaştıracak. 

Avukattan kira anlaşmazlıklarında ara buluculuk tepkisi: Hakkaniyetli yapılmayan kanun ara bozuyor!

Son rakamlara göre, kira davalarında arabulucuya başvuru sayısı 169 bin 255 oldu. Avukat Çetin Bişgin, ara buluculuk uygulamasına tepki göster ve hakkaniyetli yapılmayan kanunun ara bozduğunu belirtti. İşte o paylaşım ve gelen yorumlar...

Kira davalarında ara bulucuya başvuru sayısı 169 bin 255’i buldu!

İstanbul'da gerçekleştirilen Uzlaştırma Uluslararası Sempozyumu'nda önemli açıklamalar yapan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, kira davalarında ara bulucuya başvuru sayısının 169 bin 255’i bulduğunu dile getirdi.

kira hesabında enflasyon oranları Haberi

kira hesabında enflasyon oranları

Enflasyon oranları 3 Aralık'ta saat 10:00'da açıklanacak!

Taşınmaz kiralamalarında kiracıya yapılacak yıllık artış, Borçlar Kanunu gereğince dönemin enflasyon oranlarına göre yapılıyor. 

Ancak kanunda yapılan düzenlemelere göre yalnız meskenlerde uygulanan bu kural işyerlerinde uygulanmaya 2020 yılında başlanacak.


Mesken kiralamalarında kira artışında kullanılan; Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ ÜFE), belirli bir referans döneminde ülke ekonomisinde üretimi yapılan ve yurt içine satışa konu olan ürünlerin üretici fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak fiyat değişimlerini ölçen fiyat endeksi olarak tanımlanıyor.


Hesaplama kuralları:

Endeks formulü: Laspeyres

Referans dönem: 2003

Temel fiyat endekslerinin hesaplanması: Fiyat oranlarının ortalaması alınmaktadır.

Ağırlıkların güncellenme sıklığı: Her yıl.

Cari ağırlıkların ait olduğu dönem: t-2

Mevsimsel düzeltme: Yapılmamaktadır.

Ürün sepetinin ve ağırlıklarının güncellemesi, her yılın sonunda yapılmakta ve zincirleme Laspeyres formülü ile seri devam ettirilmektedir. Her yıl Aralık ayı itibari ile, yeni maddeler...