22 / 11 / 2024
fuzul

Kira artışında TÜFE oranını az bulan ev sahipleri için çok önemli uyarı!

Kira artışında TÜFE oranını az bulan ev sahipleri için çok önemli uyarı!

Antalya Emlakçılar iş Takipçileri ve Oto Galericiler Esnaf Odası Başkanı İsmail Çağlar yaptığı açıklamada kira artışında TÜFE oranını az bulan ev sahiplerinin kendi isteği doğrultusunda zam yapamayacağını dile getirerek, "Kiracı TÜFE oranı kadar zam yapıp gönderebilir." dedi.




Antalya Emlakçılar iş Takipçileri ve Oto Galericiler Esnaf Odası Başkanı İsmail Çağlar yaptığı açıklamada kira artışında TÜFE oranını az bulan ev sahiplerinin kendi isteği doğrultusunda zam yapamayacağını dile getirerek, "Kiracılar TÜFE oranı kadar zam yapıp gönderebilir. Konutu tahliye etmesi istenemez. Kiracılar kira yenileme döneminde TÜFE'nin o aylık oranını kiralarının üzerine ekleyerek, gönderdiklerinde yasal olarak sorumluluklarını yerine getirmiş olur" diye konuştu.

Konu ile ilgili olarak aktarılan detaylara göre Antalya Emlakçılar iş Takipçileri ve Oto Galericiler Esnaf Odası Başkanı İsmail Çağlar, gündemden düşmeyen kira artışlarında 11 Haziran 2022 tarihinde uygulanmaya başlanan yüzde 25 artış sınırlamasının 1 Temmuz tarihinde sona erdiğini anlattı. Kiracısıyla sözleşmesi 1 Temmuz tarihi itibarıyla sona eren ev sahiplerinin 2 Temmuz tarihinden sonra Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) o aya ait 12 aylık ortalaması kadar zam yapılabileceğini belirten Çağlar, yenilenecek kira kontratlarında artış üst sınırının yüzde 65,07 olarak belirlendiğini söyledi.

Kira artışında TÜFE oranını az bulan ev sahipleri için çok önemli uyarı!

'YÜZDE 65 KİRA ARTIŞI KİRACIYI ZORLAYABİLİR'

Açıklamasında kira artışı sınırlaması uygulamasının kaldırılmasından sonra ev sahibi-kiracı anlaşmazlıklarının yaşandığına değinen Antalya Emlakçılar iş Takipçileri ve Oto Galericiler Esnaf Odası Başkanı İsmail Çağlar "Söz konusu sınırlamanın kaldırılması fahiş kira bedellerini yeniden gündeme getirdi. Çoğu mülk sahibi yüzde 25 uygulamasına uymadı ve kira bedellerine fazla zam yaptı veya mahkeme kararıyla güncelleme yapıldı. Bundan 1-2 sene önce TÜFE oranları yüzde 10-20 arasındayken şu an yüzde 65 civarında. Kira ücretlerine yüzde 65 artış kiracıyı yine zora soktu" dedi.

'EVİN DEĞERİNDEN FAZLA KİRA ÜCRETİNE NEDEN OLABİLİR'

Kira bedeli geçen sene güncellenen konutlarda, yüzde 65 civarında artış sonrası kiracıların değerinden fazla ücret ödemesi gibi hallerle karşılaşabildiğini dile getiren İsmail Çağlar, "Kira bedeli geçen sene 10 bin TL'ye yükseltilmiş bir konutun, değeri 12 bin Türk Lirası ise kiracı 16 bin 500 Türk Lirası ödemek zorunda kalacak. Bu defa da konuta değerinden fazla para vermiş olacak. Yüzde 25 sınırlaması çözüm olmadığı gibi kaldırılması da çözüm olmadı" dedi.

Kira artışında TÜFE oranını az bulan ev sahipleri için çok önemli uyarı!

'MAYIS 2024'TE YAPILAN KONTRAT MAYIS 2025'E KADAR GEÇERLİ'

Kira artış sınırlamasının kalkmasıyla birlikte 1 Temmuz tarihi öncesi yenilenen kontrata sahip konut sahibiyle kiracı arasında anlaşmazlıklar yaşandığını kaydeden Çağlar, "Kontratlarda 1 seneyi doldurduktan sonra artış oranı güncel şekilde uygulanır. Örnek vermek gerekirse Mayıs 2024'te yapılan kontrat 2025 Mayıs’a kadar geçerli olur. Yani güncel artışı 2025 yılının Mayıs ayında yapabilirler. " dedi.

KONUT SAHİPLERİNE UYARI

Açıklamasında TÜFE oranını az bulan konut sahiplerinin isteğe göre artış yaptığını dile getiren İsmail Çağlar, şunları söyledi: "Konut sahipleri, TÜFE'yi az bulursa kendi isteği doğrultusunda herhangi bir zam yapamaz. Kiracı TÜFE oranı kadar zam yaparak gönderebilir. Söz konusu konutu tahliye etmesi talep edilemez. Kiracılar eğer 5 senesini doldurmadılarsa ve bu uygulama devam etmiyorsa kira yenileme döneminde TÜFE'nin o aylık oranını kiralarının üzerine ekleyerek gönderdiklerinde yasal olarak sorumluluklarını yerine getirmiş olur. 5 seneyi doldurmuş olan kiracılar, rayiç kira bedelleri üzerinden kira bedellerini güncellemeli, konut sahipleriyle anlaşması gerekiyor. Aksi durumda mahkemeye başvuru yapıldığında talep edilen kira dönemi itibarıyla mahkemenin artırdığı rakamla ödedikleri kira bedeli arasındaki kira farkını toplu biçimde konut sahiplerine öder."

'EV SAHİPLERİ 12. YIL TAHLİYE DAVASI AÇABİLİR'

Konut sahipleri herhangi bir neden göstermeden kiracıyı tahliye etmek istiyorsa kira sözleşmesindeki sürenin bitmesini beklemesi gerektiğini kaydeden İsmail Çağlar, "Kira sözleşmesi 10 defa uzayacak, daha sonra 11. uzamanın bitimine 3 ay kala kiracıya ihtar gönderme suretiyle kira sözleşmesini sona erdirebileceklerdir. Bu nedenle kira sözleşmesi kaç senelik yapıldıysa o sene bittikten sonra bu usuller doğru yapılırsa 12. sene tahliye davası açabilirler" dedi.
 

Mağdur ev sahibinden tepki: 20 bin 720 TL kira alıyorum, elime 3.120 TL kalıyor! Anca kira vergisini karşılar!

GİGDER Başkanı Bayram Tekçe: Türkiye, gayrimenkulde ilk defa açık verebilir!

Şarj edilebilir hibrit araçlara ÖTV indirimi bugün resmen başlıyor


Geri Dön