26 / 07 / 2024

GİGDER Başkanı Bayram Tekçe: Türkiye, gayrimenkulde ilk defa açık verebilir!

GİGDER Başkanı Bayram Tekçe: Türkiye, gayrimenkulde ilk defa açık verebilir!

GİGDER Başkanı Bayram Tekçe yaptığı açıklamada 5-10 sene önce yıllık 130 milyon dolar seviyesinde yurtdışından alım yapan Türklerin artık bu rakamın iki katını ayda gerçekleştirdiğini belirterek, "Bu yıl gayrimenkulde ilk kez açık vereceğiz gibi görünüyor” dedi.


SENTEZ MEKANİK 10. YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLADI!


Ocak-Mayıs 2024 döneminde yabancılara toplamda 1,4 milyar dolarlık emlak satıldı. Aynı dönemde Türkler de yurt dışından toplamda 1,1 milyar dolarlık emlak aldı. Konu ile ilgili olarak önemli açıklamalar yapan GİGDER Başkanı Bayram Tekçe, “5-10 sene önce yıllık 130 milyon dolar seviyesinde yurtdışından alım yapan Türkler, artık söz konusu bu rakamın iki katını ayda gerçekleştiriyor. Bu yıl gayrimenkulde ilk kez açık vereceğiz gibi görünüyor” ifadelerini kullandı. 

İlk 5 ayda Türkiye'den 1,4 milyar dolarlık alım yaptıklarını belirten Bayram Tekçe, bir önceki sene toplamının 3,5 milyar dolar, 2022 toplamının da 6,3 milyar dolar olduğunu söyledi.

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre ilk 5 ayda Türklerin yurtdışında yaptığı emlak alım tutarı da 1,1 milyar dolara yaklaştı. 5-10 sene önce yıllık 130 milyon dolar seviyelerinde yurtdışından alım yapan Türkler, artık ayda söz konusu bu rakamın iki katını gerçekleştiriyor. Aradaki makas hiç bu kadar daralmamıştı. Bununla beraber Türklerin yurt dışındaki inşaat yatırımları da 5 kat arttış gösterdi. Yurt dışına giden Türkleri yakalamak, durgun piyasaya karşı alternatif oluşturmak isteyen Türk inşaat şirketlerinin yatırımları da ilk 5 ayda 249 milyon dolar şeklinde oldu. Söz konusu bu rakam geçen sene ilk 5 ayda 47 milyon dolar seviyesindeydi. Söz konusu bu veriler, Türklerin yurt dışındaki konut yatırımları rekor kırarken, yabancıların Türkiye'deki gayrimenkul alımlarının son yılların en düşük rakamlarına gerilediğini ortaya çıkarıyor. 

GİGDER Başkanı Bayram Tekçe: Türkiye, gayrimenkulde ilk defa açık verebilir!

Gayrimenkul Hizmet İhracatçıları Derneği (GİGDER) Başkanı Bayram Tekçe konu ile ilgili olarak yaptığı konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, yabancıların Türkiye'deki konuta yatırımlarının son 2 senedir gerilemeye devam ettiğini dile getirdi. Açıklamasında buna rağmen ülkemizde yaşayan Türklerin yurt dışında yaptığı konut yatırımında rekorların kırıldığını kaydeden Tekçe, sözlerine şu şekilde devam etti: "2024'te Türklerin yurt dışındaki konut yatırımının 2023 yılına göre yaklaşık olarak yüzde 50 artış göstererek, 3 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Bu da tüm zamanların en yüksek rakamı olacak. Ayrıca pek çok yabancı ülkede de ülkemizdeki gibi tapu değeri gerçekleşen satış bedelinin altında gösteriliyor. Bu bakışla Türklerin yurtdışı yatırımlarının belki de 4 milyar doları geçeceğini söyleyebiliriz. Aynı dönemde yabancıların Türkiye'den aldıkları konutlar için ödedikleri tutarın da 2-2,5 milyar dolar seviyelerinde gerçekleşmesini bekliyoruz. Böylelikle tarihte ilk defa Türklerin yurt dışındaki yatırımları Türkiye'ye bu alanda gelen yatırım tutarını aşmış olacak."

DÜZENSİZ GÖÇMENLE YATIRIMCININ AYRILMASI GEREKİYOR

GİGDER Başkanı Bayram Tekçe, uluslararası yatırımcıların ülkemizdeki konut yatırımlarında yaşanan gerilemenin nedenlerine değinerek, emlak sektöründe yabancı yatırımcılara yönelik olumsuz bir algı olduğunu, bunun temelinde de düzensiz göçmenlerin yattığını dile getirdi.

Yaptığı açıklamada burada uluslararası yatırımcı ile düzensiz göçmenlerin iyi ayrılması gerektiğini kaydeden Bayram Tekçe, şöyle konuştu: "Yalnızca konut kiralayarak ikamet verilmesi sonlandırılmalıdır. Avrupa’da golden visa şeklinde isimlendirilen yatırımcı ikamet programlarının sektörümüze önemli bir katkısının olacağını düşünüyoruz. Türkiye'de maalesef uluslararası yatırımcıların ikamet süresi uzatılmıyor. Hepsi yatırım yapmış fakat ikametleri uzatılmadığı için yurt dışına çıkıyorlar. Mesela 17 yıldır Türkiye'de ikamet eden Norveçli emekli bir çift ikametleri uzatılmadığı için ülkemizdeki evlerini terk etmek zorunda kalıp Mısır'dan konut aldılar. Alman, İngiliz geliyordu. 6 ay kolayca kalabiliyorlar fakat ondan sonra uzatılmıyor, onlar da gitmek zorunda kalıyorlar. Ülkemizden konut satın alan global yatırımcılar GİGDEKS araştırmasına  göre; yılda 2,8 ay Türkiye'de konaklıyorlar. Bu nedenle bu insanların aslında ikamet almaya, pasaport almaya ihtiyaçları yok. Bu insanları ikamet almaya zorunlu kılan en önemli neden adres kaydının mecburi kılınmasıdır. Aksi takdirde satın alınan konuta elektrik ve su bağlatılamıyor. Burada bizim de Avrupa ülkeleri gibi kolaylaştırıcı bakmamız ve global yatırımcılar için zorlaştırıcı engelleri aşmamız ülkemize döviz getirmek açısından da son derece önem taşıyor. Nitekim hiç kimse yurt dışına yatırım yapıp da hukuki sorun yaşamak istemez. Bu nedenle ısrarla belirttiğimiz üzere global yatırımcı ile düzensiz göçmen ayrımının bu bakış açısıyla ayrılması gerektiğini düşünüyoruz."
 

Şarj edilebilir hibrit araçlara ÖTV indirimi resmileşti

TOKİ'den Hatay'daki deprem konutlarıyla ilgili iddialara yanıt!

Büyükçekmece'de 4 arsa satılıyor! 12 milyon TL'den başlayan fiyatlarla! 


Geri Dön