29 / 04 / 2024

Enflasyon oranları 3 Eylül'de saat 10:00'da açıklanacak!

Enflasyon oranları 3 Eylül'de saat 10:00'da açıklanacak!

Konut kiralamalarında, ev sahibinin kiracısına yapacağı zam, ÜFE oranları kapsamında Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanıyor. Yeni enflasyon oranları 3 Eylül'de saat 10:00'da açıklanacak..



Enflasyon oranları 3 Eylül'de saat 10:00'da açıklanacak!

Konut kiralamalarında, ev sahibinin kiracısına yapacağı zam, ÜFE kapsamında Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanıyor. Söz konusu ÜFE oranları her ay belli tarihlerde ve belli saatte TÜİK tarafından kamuoyuna duyuruluyor.


Geçtiğimiz ay, ev sahipleri kiracılarına yüzde 9,32 oranında zam yapmıştı. 


Ağustos ayı dönemine ait kira enflasyon oranları 3 Eylül'de saat 10:00'da açıklanacak. Bu tarihte ev sahipleri kiracılarına açıklanan oranlara göre kira zammı uygulayabilecek.


Üretici Fiyat Endeksi..

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ ÜFE), belirli bir referans döneminde ülke ekonomisinde üretimi yapılan ve yurt içine satışa konu olan ürünlerin üretici fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak fiyat değişimlerini ölçen fiyat endeksidir.


Hesaplama kuralları:

Endeks formulü: Laspeyres

Referans dönem: 2003

Temel fiyat endekslerinin hesaplanması: Fiyat oranlarının ortalaması alınmaktadır.

Ağırlıkların güncellenme sıklığı: Her yıl.

Cari ağırlıkların ait olduğu dönem: t-2

Mevsimsel düzeltme: Yapılmamaktadır.

Ürün sepetinin ve ağırlıklarının güncellemesi, her yılın sonunda yapılmakta ve zincirleme Laspeyres formülü ile seri devam ettirilmektedir. Her yıl Aralık ayı itibari ile, yeni maddeler endekse dahil edilmekte ve yeni ağırlıklar endeks hesabında kullanılmaktadır. Cari fiyatların, “yeni fiyat referans dönemi (Po)” olan bir önceki Aralık ayının fiyatlarına bölünmesiyle, endeks hesaplanmakta ve Aralık ayı endeksi ile çarpılarak zincirleme işlemi yapılmaktadır.


Kira enflasyon oranları Temmuz 2014!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön