22 / 12 / 2024

Enflasyon ve cari açık için beklenen iyi haber geldi!

Enflasyon ve cari açık için beklenen iyi haber geldi!

Enflasyon ve cari açık için beklenen iyi haber geldi. Uzmanlara göre, petroldeki düşüş Türkiye'nin enerji faturasını 10 milyar dolar ucuzlatacak. Bu da olası zamları öteleyecek, enflasyonun hızını kesecek.



Petrol fiyatlarının küresel büyümeye ilişkin kaygılarla yılbaşından bugüne kadar yüzde 25 gerilemesi enerjide dışa bağımlı olmamız nedeniyle Türkiye ekonomisine ilaç gibi gelecek. Bu da Türkiye'nin yıllık 50 milyar dolarlık enerji faturasını 10 milyar dolar ucuzlatacak. Uzmanlara göre, enerji faturasının ucuzlaması başta doğalgaz ve elektrik olmak üzere olası zamların önüne geçeceği için enflasyonun hızını da kesecek. Ancak petrol fiyatlarının ucuzlaması Türkiye ekonomisini rahatlatsa da, petroldeki düşüş temelde küresel büyüme kaygısından kaynaklandığı için ihracat açısından sıkıntı yaratabileceğini savunanlar da var. Petrol fiyatları Ortadoğu bölgesindeki gerilim ve savaş riskine rağmen küresel büyümedeki sıkıntılar ve arz fazlası nedeniyle hızla gerilemeye devam ediyor. Brent ham petrolünün varil fiyatı 1 dolardan fazla düşüşle 82,72 dolarla dört yılın en düşük seviyesine geriledi.  


ARZ BASKISI FİYATI DÜŞÜRÜYOR  


Garanti Yatırım Stratejisti Tufan Cömert'e göre, Avrupa'nın daralması petrol fiyatının yükselmesini engelliyor ama ama arz baskısı da önemli bir etken. Cömert, "OPEC 2015’e yönelik üretimi kısma kararı alacak beklentisi hâkim, ama şu anda petrol üreticileri ellerinde ne varsa satma peşindeler. Zira ABD’de petrol üretimi hızla artıyor ve 2017’de ABD’nin tüm ihtiyacını kendisinin karşılayacağı beklentisi giderek güçleniyor" diyor.


Dünyaya 1.1 trilyon $'lık teşvik


CITIGROUP'un raporuna göre, son 4 yılın en düşük seviyesine gerileyen petrol fiyatları ekonomilere 1.1 trilyon dolar teşvik sağlayacak. Petrol fiyatları, dünya petrolünün yüzde 40’ını sağlayan Petrol İhraç Eden Ülkeler Organizasyonu’nun (OPEC) küresel büyümenin yavaşlamasıyla oluşan arz fazlasının önüne geçmek üzere harekete geçmeyeceği işaretleriyle geriliyor. Bankanın araştırma müdürü Morse, "Petrol fiyatlarındaki düşüş, doğalgaz, bakır, çelik ve tarım gibi diğer emtia fiyatlarını da geriletir" dedi. 


Elimizi rahatlatacak


Destek Menkul Değerler Kaldıraçlı İşlemler Birim Müdürü Engin Işık:  Petrol IŞİD krizi nedeniyle temmuz-ağustos aylarında 115 dolara kadar çıkmıştı. Ancak arz tarafında sıkıntı olmaması nedeniyle fiyatlarda aşağı yönde baskılaycı bir unsur yaratıyor. Ayrıca dünya çapında büyüme oranları düşük ve talep yok. Küresel daralma devam ederse fiyatlardaki düşüş devam eder.  Türkiye ekonomisini cari açık nedeniyle olumlu etkiler. 55-60 milyar dolarlık bir faturamız var. 10 milyar dolarlık bir etkisi olacaktır. Enerji faturamızı rahatlatır. Ama iş bu kadar basit değil. Avrupa’daki daralma söz konusu. AB ihracatımızda önemli bir paya sahip. İhracatı olumsuz etkileyecek. Bu arada kurdaki artış nedeniyle enflasyona olan etkisi de sınırlı kalabilir.


Fatura düşecek 


Şeker Yatırım Baş Ekonomisti Gülay Elif Girgin:  Enflasyon tarafında petrol fiyatlarında gerileme pozitif etki yapsa da TL'deki zayıflama nedeniyle bu sınırlı olabilir. Cari açık tarafında ise petrolda her 10 dolarlık düşüş 4 milyar dolarlık bir katkı sağlıyor. Fakat  dış talebin azalacağı için   ihracatı olumsuz etkiler.


Benzin 8 kuruş daha ucuzladı


Yılbaşından bugüne kadar yüzde 25 düşen petrol fiyatı, maliyetleri 'elpenden merpene' aşağı çekti. Düşüş benzin fiyatlarına da yansıdı. Önceki günkü 11 kuruşluk indirim ardından dün de 8 kuruşluk ikinci bir düşüş geldi. Bu indirimlerin önümüzdeki günlerde doğalgaza da yansıması bekleniyor.


Olumlu bir gelişme 


Halk Yatırım Baş Ekonomisti Banu Kıvcı Tokalı:  Enerji fiyatları ve maliyetlerindeki düşüş eğilimi, enerji ithalatçısı bir ekonomi olarak, hem cari açık hem de enflasyondaki baskıların azaltılması açısından olumlu bir gelişme. Enerji fiyatlarının ılımlı seyri enflasyonda ek bir baskı unsuru oluşmamasını sağlıyor. 


Akşam


Geri Dön