28 / 04 / 2024

Enflasyonda gerileme süreci 8 aya yükseldi

Enflasyonda gerileme süreci 8 aya yükseldi

Ekim 2022’de yüzde 85,51’e çıktıktan sonra baz etkisiyle düşüşe geçen yıllık enflasyonda gerileme süreci 8 aya ulaştı. On iki aylık ortalamalara göre TÜFE bazında enflasyon ise mayıs sonundaki yüzde 63,72 düzeyinden, haziranda yüzde 59,95’e geriledi.



Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Türetici Fiyat Endeksi’nde (TÜFE) haziran ayında önceki aya göre artış oranını yüzde 3,92 olarak duyurdu. Böylece ülke genelindeki 5 milyon dolayında memur ile 15 milyon dolayındaki emeklinin ikinci yarıyıl zamlarına baz oluşturacak, ilk altı ayın TÜFE bazında enflasyon oranı da yüzde 19,77 olarak kesinleşti.

Dunya.com köşe yazarı Naki Bakır’ın, bugün yayınlanan yazısındaki değerlendirmeye göre, TÜİK’in açıkladığı haziran ayı enflasyon rakamlarına göre TÜFE’de önceki aya göre yaşanan artış geçen yılın döneminde yüzde 4,95 olan aylık oranın altında çıktığı için baz etkisiyle yıllık enflasyon da gerileme sürecine devam etti. Mayıs sonunda yüzde 39,59’a inen yıllık enflasyon haziran sonunda ise 38,21’e kadar geriledi. Böylece Ekim 2022’de yüzde 85,51’e çıktıktan sonra inişe geçen yıllık enflasyonda gerileme süreci bu yıl Haziran ile birlikte 8 aya çıktı. On iki aylık ortalamalarda TÜFE bazında enflasyon mayıs sonundaki yüzde 63,72 oranından, haziranda yüzde 59,95’e düştü.

EN ÇOK ARTIŞ ALKOL VE SİGARADA

Haziran ayında, tüketici fiyatlarında en yüksek aylık artış yüzde 11,13’le alkollü içecekler ve tütünde oldu. Bu ikiliyi yüzde 7,96 ile ulaştırma, yüzde 4,32 ile lokanta ve oteller, yüzde 3,91’le haberleşme takip etti. En düşük artış ise yüzde 1,21’le sağlıkta yaşandı. Altı aylık dönemde fiyatlar konut, su, elektrik, gaz ve yakıtlarda yüzde 6,7 düşerken, giyim ve ayakkabı yüzde 9,8, mobilya, ev aletleri ve ev bakım hizmetleri yüzde 16,2 ile en az artış gösteren sektörler oldu.

 


 


 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön