29 / 04 / 2024

Mehmet Şimşek: Türkiye'deki inşaat firmaları süreci çok iyi yönetti!

Mehmet Şimşek: Türkiye'deki inşaat firmaları süreci çok iyi yönetti!

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek İnşaat sektöründe arka arkaya iflaslar yaşanabileceğine dair haberlerin anımsatılması üzerine, yaşanan şoklara rağmen Türkiye'deki firmaların süreci çok iyi yönettiklerini söyledi.



 

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, konomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, bu yıla ilişkin büyüme beklentisine yönelik olarak, "Ekimden itibaren bu spekülatif nitelikli haberler ve kurdaki oynaklık, faizlerdeki yükseliş trendi bütün bunlar olumsuz etkiledi. Momentum kaybı bir miktar var ama olmasaydı rahat yüzde 7 denilebilirdi. Şu anda yüzde 6-7 arası gibi bakılıyor" diye konuştu.

 

Şimşek, şu değerlendirmelerde bulundu.

Türk bankacılık sisteminin çok sağlıklı olduğunu dile getiren Şimşek, dünyada sermaye yeterlilik rasyosu yüzde 8 iken Türk bankacılık sektörü için bu oranın yüzde 17,2 olduğunu belirtti. Aktif kalitesi açısından bakıldığında da Türk bankalarının verdiği kredilerin yüzde 3'ünün problemli olduğunu anlatan Şimşek, aynı oranın Avrupa için yüzde 5 düzeyinde bulunduğunu söyledi.

Şimşek, bankacılık sisteminin likiditesinin iyi olduğunu ve risk almadığını belirterek, "Küresel krizde bankaların aktiflerinin sermayeye oranı 30-40 kattı. Türkiye'de şu anda 8-9 kat. Karlılıkta sorun var mı? O da makul. Enflasyon yüzde 12 civarı, karlılık yüzde 14. Aşağı yukarı sermayesini enflasyona karşı reel olarak koruyan bir sistemden bahsediyoruz." diye konuştu.

 

İnşaat sektöründe arka arkaya iflaslar yaşanabileceğine dair haberlerin anımsatılması üzerine bakan Şimşek, yaşanan şoklara rağmen Türkiye'deki firmaların süreci çok iyi yönettiklerini söyledi.

 

Türkiye'nin yüksek gelir grubuna girmeye çalışan bir ülke olduğunu söyleyen Şimşek, "Bu ülkede en iyi strateji, var olan sınırlı kaynaklarımızın ticarete konu olan imalat sanayisine, hizmetler sektörüne gitmesidir. Yani birşeyler üretip dışarıya satmamız lazım. Bir konut yaptınız ama o konut birşey üretmiyor." ifadelerini kullandı.

 

Altın tahvili ile devletin altınlara el koyacağına dair iddiaların gerçek dışı olduğunu belirten Şimşek, yastık altında atıl duran altınları ülkeye kazındırmak için bu sistemi ortaya koyduklarını belirtti. Şimşek, "Bu altınlar sisteme giriyor. Bir taraftan Merkez Bankasının rezervleri artıyor, bir taraftan bankacılık sisteminin dışarı bağımlılığı azalıyor. Diğer taraftan da bu altın atıl duracağına bunu yatırımlara dönüştürüyoruz." dedi.

 

 


Geri Dön