27 / 04 / 2024

Türkiye'deki inşaat firmaları ihracatı arttırmak için Katar'a gitti!

Türkiye'deki inşaat firmaları ihracatı arttırmak için Katar'a gitti!

Türkiye'de inşaat yan sanayi sektöründen 18 firmanın temsilcileri, Katar'ın 2022 Dünya Kupası'na ev sahipliği yapacak olmasıyla artan inşaat talebine karşılık, Türkiye'den bölgeye ihracatı arttırmak için Katar'a geldi



Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) düzenlediği ve Ekonomi Bakanlığı tarafından desteklenen organizasyonla Katar'ın başkenti Doha'ya gelen 18 inşaat yan sanayi firmasının temsilcileri, Katarlı sanayicilerle bir araya gelip ülkedeki yatırım imkanlarıyla ilgili ön görüşmelerde bulundu.


Türk yatırımcıların Katar ziyaretiyle ilgili AA'ya değerlendirmede bulunan İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçılar Birliği (İDDMİB) Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Urfalılar, "Katar'da, 2022 Dünya Kupası'ndan ötürü inşaat sektöründe ciddi bir hareketlenme bekleniyordu zaten. Bu ziyaretimizde de pek çok inşaatın hızla devam ettiğini gördük. Bu talep giderek artacak" dedi. 


Urfalılar, Türk sanayicilerin yükselen Katar piyasasından çok daha fazla pay alması için harekete geçtiklerini belirterek, "Türk sanayicilerin daha çok pay alması için 18 firmanın temsilcileriyle Katar'a geldik. Buradaki görüşmelerimiz çok olumlu geçti. 140 Katarlı firma bizlerle görüşmeye geldi" şeklinde konuştu. 


"Katarlılar da Türkiye'de yatırım yapmak istiyorlar"


Ekonomi Bakanlığı Dış Ticaret Uzmanı Mualla Gür ise Türkiyeli iş adamlarının ön görüşmelerden son derece memnun olduklarını dile getirerek, "Bunun kısa vadede dönüşü nasıl olur bilmiyorum ama görüşmeler çok olumlu geçti" dedi. Katar'ın Türkiye ile çok yakın ilişkilere sahip olduğunu ifade eden Gür, "İki taraf da iş yapmaya niyetli. Bunun kısa vadede olumlu sonuçlar doğurmasını umuyoruz" yorumunu yaptı.


Katarlı firmaların da Türkiye'de değişik sektörlerde yatırım yapmak istediklerini kaydeden Gür, "Katarlı firmalar, görüşmelerimizde Türkiye'ye yatırım yapmak istediklerini söylediler. Özellikle turizm, otelcilik ve ulaştırma alanlarında Türkiye'de ciddi yatırımlar yapmak istiyorlar" bilgisini verdi. 


"Katar'da dolandırılmış Türk yatırımcı tanımıyorum"


Türkiye Büyükelçiliği Rezidansı'nda, Türk yatırımcılarla bir araya gelen Türkiye'nin Katar Büyükelçisi Ahmet Demirok ise Türk yatırımcıların Katar piyasasından çekindiklerini ifade ederek şunları kaydetti:


"Katar'a iş yapmak için gelip de burada dolandırılmış hiçbir Türk tanımıyorum ben. Çünkü Katarlılar çok güvenilir ve dürüst insanlar. İş hayatında da çok ahlaklı insanlar. Buraya gelmek konusunda hiç tereddüt etmeyin. Ticaretin en güzeli iki tarafın da kazandığı durumlarda olur. Biz kazanırsak Katarlı kardeşlerimiz de kazanırlar. Katarlılar kazanırsa biz de kazanmış oluruz. Biz de elçilik olarak buraya gelecek olanları en iyi şekilde ağırlamaktan, yardımcı olmaktan onur duyarız." 

Hürses


Geri Dön