28 / 06 / 2024

Engebeli arazi, doğal gaz çalışmalarını zorlaştırıyor!

Engebeli arazi, doğal gaz çalışmalarını zorlaştırıyor!

Doğal gaz konusunda yaşadığımız sorunların ana nedeni engebeli topoğrafya. Örneğin Anadolu'nun başka şehirlerinde doğal gaz yüklenicilerinin bir birim fiyata mal edebildikleri, burada zaman ve kapital olarak üç birim fiyata mal ediliyor...




Trabzon'da yaklaşık 4 yıl önce başlayan ve devam eden doğal gaz borusu döşeme çalışmalarının engebeli arazi yapısı dolayısıyla diğer şehirlere göre daha uzun sürdüğü ve maliyetin de üç kat arttığı belirtildi. 


Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, doğal gaza ilişkin çalışmaları 2009 yılında yüklenici firma ile yapılan protokolle başlattıklarını belirterek, "Vatandaşlarımıza, doğal gaz çalışmalarını yaklaşık 5 yıl içinde tamamlayacağımızı açıklamıştık. Belirttiğimiz süre 2014 yılının sonunda bitecek" dedi.


Çalışmalar kapsamında 19 bin 330 konut ve bin 328 iş yerine doğal gaz arzının sağlandığını ifade eden Gümrükçüoğlu, "Çalışmaları devam eden Beşirli Mahallesi'ne de 4 bin 300 doğal gaz ilavesi yaptığımızda konutta toplam 23 bin 630 dairenin önüne doğal gaz getirilmiş olacak. Bu rakama iş yerlerini de eklersek, 24 bin 958 birimin önüne doğal gaz gelmiş olacak. 2013 yılı sonunda 35 bin daire ve iş yerinin önüne doğal gaz getirmeyi hedefliyoruz" diye konuştu.


Gümrükçüoğlu, devam eden doğal gaz çalışmalarında geçen yıl istedikleri hedeflere ulaşamadıklarını vurgulayarak, şöyle devam etti:


"Geçen yıl 26 bin metre polietilen döşemeyi hedeflerken maalesef 13 bin metrede kaldık. Hedefimizin ancak yarısının gerçekleştirilmiş olmasında yüklenici firmanın finansal darboğazda olması da önemli rol oynadı. Bu senenin bütçesi oluşturulurken Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Sayın Taner Yıldız, Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Erdoğan Bayraktar, milletvekillerimiz ve EPDK Başkanımız ile çok ısrarlı takiplerimiz ve ricalarımızla güzel bir program hazırlandı. Program neticesinde bu yıl yapılacak çalışmalarda hedefimiz 52 bin metre polietilen döşenmesidir."


- Abone sayısı arzın neredeyse yarısı kadar


Eski yerleşim yeri olan Trabzon'un, aynı zamanda engebeli arazi yapısına da sahip olduğuna dikkati çeken Gümrükçüoğlu, "Doğal gaz konusunda yaşadığımız sorunların ana nedeni engebeli topoğrafyamızdır. Örneğin Anadolu'nun başka şehirlerinde doğal gaz yüklenicilerinin bir birim fiyata mal edebildikleri, burada zaman ve kapital olarak üç birim fiyata mal edilmektedir. Maalesef en büyük engelimiz, engebeli arazimizdir" ifadelerini kullandı.


Gümrükçüoğlu, gelinen noktada sebepleri de gözönünde bulundurduklarında, çalışmaların 2014 yılı sonunda bitirilemeyeceğini belirterek, "Yaptığımız hesaplamalar, çalışmaların 2015 hatta, 2016 yılı sonuna sarkabileceğini gösteriyor" dedi.


Doğal gaz abone sayısının sağlanan arz rakamının neredeyse yarısı kadar olduğuna işaret eden Gümrükçüoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:


"19 bin 330 konut ve bin 328 iş yerinde doğal gaz arzı olmasına rağmen abone sayımız maalesef 11 bin 885, müşteri sözleşmemiz ise 10 bin 838'dir. Ev ve iş yeri sahiplerinden istirhamımız, kapılarına kadar getirdiğimiz doğal gazı iş yerlerine, dairelerine yetkili firmalarla yapacakları taksitli satış anlaşması ile bağlatmalarıdır. Yaptıkları masraf, iki yıl içinde kendini amorti edecektir. Ayrıca vatandaşlarımızdan, binaların ve çerçevelerinin yalıtımlarını tekrar gözden geçirmelerini istiyoruz. Temiz bir şehre ulaşmak, çocuklarımızın daha iyi bir Trabzon'da yaşaması için vatandaşlarımızdan doğal gaz aboneliklerini yaptırmalarını bekliyor ve talep ediyoruz."


AA


Geri Dön