29 / 04 / 2024

Engellilerin ulaşımda karşılaştıkları fiziki zorluklar mecliste!

Engellilerin ulaşımda karşılaştıkları fiziki zorluklar mecliste!

MHP Adana Milletvekili Mevlüt Karakaya, engelli vatandaşların ulaşımda karşılaştıkları fiziki zorluklara ve yapılan çalışmalara ilişkin soru önergesi hazırladı..



Engellilerin ulaşımda karşılaştıkları fiziki zorluklar mecliste!


MHP  Adana  Milletvekili Mevlüt Karakaya, engelli vatandaşların ulaşımda karşılaştıkları fiziki zorluklara ve yapılan çalışmalara ilişkin soru önergesi hazırladı. Karakaya sorularının Ulaştırma, Denizcilik Ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'dan yanıtlandırılmasını talep etti.


Karakaya önergesinde "Ülkemizde engellilikle ilgili en az 1 işlevini yerine getiremeyen 5 milyondan fazla vatandaşımız bulunmaktadır. Engelli vatandaşlarımız hayatın birçok alanında olduğu gibi ulaşım alanında da büyük sıkıntılar yaşamaktadır. Öncelikle, kaldırımlrın, yaya yollarının ve yaya geçitlerinin büyük bir bölümü engelli bireylerin kullanımına uygun değildir. Bunun yanında, ülkemizin birçok şehrinde otobüs, dolmuş, vapur, feribot, tramvay gibi toplu taşıma araçlarında da engelliler için düzenlemeler yapılmamıştır.


Şehir içince, sokakta, caddede ve toplu ulaşım araçlarında yaşanan sıkıntıların yanında gözden kaçırılan en önemli konu, engelli vatandaşlarımınızın şehirlerarası yolculuklarda yaşadıkları mağduriyetlerdir. Ülkemizin her noktasında faaliyet gösteren yüzlerce şehirlerarası otobüs firması bulunmasına rağmen; hiçbir firmanın otobüslerinde engellilerin rahatça binmesi, inmesi ve seyahat etmesi için gerekli donanım yoktur.


Ulaşımın zor, trafiğin yoğun ve zamanın kıymetli olduğu büyükşehirlerimizde engelli olarak yaşamak ve hayata ayak uydurabilmek neredeyse imkansız hale gelmiştir. Engellilerin toplumla bütünleşerek, başkalarının yardımına muhtaç olmadan hayatını idame ettirebilmeleri ve sosyal yaşantılarına normal olarak devam edebilmeleri için fiziki çevrenin oluşturduğu engellerin ortadan kaldırılması gerekmektedir. Bakanlığınız kendi sorumluluk alanına düşen düzenlemeleri bir an önce hayata geçirmeli ve vatandaşlarımızın mağduriyetlerine son vermelidir." diyerek 3 soru sordu.


Karakaya'nın soruları


1- Şehirlerarası otobüs firmalarının engelli vatandaşlarımızın kullanımına uygun donanımları (asansör, özel koltuk, sehpa vs.) bulundurmaları için hazırlanan kanuni bir düzenleme var mıdır?


2- Ülkemizde bulunan kaldırım, yaya yolu ve yaya geçitlerinin engelli vatandaşlarımızın kullanımına uygun hale getirilmesi için hangi çalışmalar yapılmaktadır?


3- Şehir içi ve şehirlerarası yollarda yalnız engelli vatandaşlarımıza hizmet verecek olan özel toplu taşıma projeleriniz bulunmakta mıdır?





Geri Dön