Engin Altay, Nabi Avcı'ya okul arsalarının imar değişikliklerini sordu!
CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın yanıtlaması istemiyle hazırladığı üç ayrı yazılı soru önergesinde, öğretmen istihdamı, derslik ve ikili eğitim ile okul arsalarının imar değişikliklerine ilişkin bilgi istedi.
Okul arsalarının imar değişikliklerine ilişkin önergesinde. AK Parti iktidarı döneminde eğitim sisteminde sıklıkla yapılan değişikliklerin eğitim altyapısını istenilen seviyeye ulaştıramadığını savunan Altay, altyapının yetersizliği yanında, plansızca ve siyasal kaygılarla uygulamaya konulan düzenlemelerin de sistemi olumsuz etkilediğini ifade etti.
Altay. Avcı'ya "İller itibariyle belediye imar planlarında okul arsası olarak belirlenen arsa sayısı kaçtır? Bu arsaların eğitim kademelerine göre dağılımı nedir?
İktidarları döneminde, okul alanı olarak belirlendiği halde imar tadilatı ile kullanım amacı değiştirilen arsa var mıdır? Var ise hangi illerdedir? Bu arsaların toplam büyüklüğü nedir? Belediye imar planlarında belirlenen okul arsalarından vakıflara bedelli-bedelsiz olarak devredilen arsa var mıdır?
Var ise hangi illerdedir? Devredilen vakıfların isimleri nedir? Bakanlığınızca çeşitli protokoller imzalayan TÜRGEV. Ensar, Su. Birlik ve benzeri vakıflara bedelsiz arsa verilmiş midir?" sorularını yöneltti.
"SON 10 YILDA KAÇ ÖĞRETMEN EMEKLİ OLMUŞTUR?"
Öğretmen istihdamına ilişkin önergesinde de şahsa bağlı kadroların atıl durumda kalmasına rağmen pedagojik formasyonsuz ve siyasi kişilerin kurum dışından bakanlığa atanması nedeniyle bakanlığın insan kaynaklarını yöııetememe sorunu yaşadığını ileri süren Altay. özetle Avcı'ya şu soruları sordu: "Talim Terbiye Kurulu'nun 80 sayılı kararında yer alan öğretmen branşlarının kaçı işlerdir? 2003 yılından bu yana bu kararlarda yer alan branşlara yıllar itibariyle kaç atama yapılmıştır? Atama yapılmayan branşlar nelerdir? Son 10 yılda branşlar itibariyle kaç öğretmen emekli olmuştur?
2015-2016 eğitim-öğretim yılı itibariyle ülkemizdeki toplam ders saati branşlar itibariyle nedir? Bu branşlarda kaç öğretmen görev yapmaktadır? Tiim branşlar itibariyle kaç öğretmen açığı vardır? Bakanlığınız verilerinde atama bekleyen öğretmen sayısı branşlar itibariyle kaçtır? Okul müdürlükleri ve müdür yardımcılıklarına yapılan atamalarda sürekli bir sendika mensuplarının başarılı olması tesadüf müdür? Bakanlığınız döneminde merkezden ve valilikler tarafından ataması yapılan okul müdürlerinin ve müdür yardımcılarının mensup oldukları sendikaların dağılımı nedir?"
DERSLİK SAYILARI
Altay, bir diğer soru önergesinde ise derslik sayıları ve ikili eğitime ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
AK Parti iktidarının her ortamda eğitime daha fazla kaynak aktardığını. Cumhuriyet tarihinin en büyük eğitim bütçelerini ayırdığını, hatta bu zamana kadar yapılan dersliklerden daha fazla derslik yaptığını söylediğini aktaran Altay. "Ancak gelinen noktada 5 yaşındaki çocukların sabah 07.20'de ders başı yaptığı. 13 yaşındaki çocukların 20.00'de ders çıkışı yaptığı bir sistem vardır" değerlendirmesinde bulundu.
Ankara Başkent
Haber Bugün'de şu şekilde yer aldı;
CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, öğretmen istihdamı, derslik ve ikili eğitim ile okul arsalarının imar değişikliklerini sordu.
Altay, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın yanıtlaması istemiyle hazırladığı üç ayrı yazılı soru önergesinde, öğretmen istihdamı derslik ve ikili eğitim ile okul arsalarının imar değişikliklerine ilişkin bilgi istedi.
Okul arsalarının imar değişikliklerine ilişkin önergesinde, AK Parti iktidarı döneminde eğitim sisteminde sıklıkla yapılan değişikliklerin eğitim altyapısını istenilen seviyeye ulaştıramadığını savunan Altay, altyapının yetersizliği yanında, plansızca ve siyasal kaygılarla uygulamaya konulan düzenlemelerin de sistemi olumsuz etkilediğini ifade etti.
Altay, Avcı'ya "İller itibariyle belediye imar planlarında okul arsası olarak belirlenen arsa sayısı kaçtır? Bu arsaların eğitim kademelerine göre dağılımı nedir? İktidarları döneminde, okul alanı olarak belirlendiği halde imar tadilatı ile kullanım amacı değiştirilen arsa var mıdır? Var ise hangi illerdedir? Bu arsaların toplam büyüklüğü nedir? Belediye imar planlarında belirlenen okul arsalarından vakıflara bedelli-bedelsiz olarak devredilen arsa var mıdır? Var ise hangi illerdedir? Devredilen vakıfların isimleri nedir? Bakanlığınızca çeşitli protokoller imzalayan TÜRGEV, Ensar, Su, Birlik ve benzeri vakıflara bedelsiz arsa verilmiş midir?" sorularını yöneltti.
-"Son 10 yılda branşlar itibariyle kaç öğretmen emekli olmuştur?"
Öğretmen istihdamına ilişkin önergesinde de şahsa bağlı kadroların atıl durumda kalmasına rağmen pedagojik formasyonsuz ve siyasi kişilerin kurum dışından bakanlığa atanması nedeniyle bakanlığın insan kaynaklarını yönetememe sorunu yaşadığını ileri süren Altay, özetle Avcı'ya şu soruları sordu:
"Talim Terbiye Kurulunun 80 sayılı kararında yer alan öğretmen branşlarının kaçı işlerdir? 2003 yılından bu yana bu kararlarda yer alan branşlara yıllar itibariyle kaç atama yapılmıştır? Atama yapılmayan branşlar nelerdir? Son 10 yılda branşlar itibariyle kaç öğretmen emekli olmuştur? 2015-2016 eğitim-öğretim yılı itibariyle ülkemizdeki toplam ders saati branşlar itibariyle nedir? Bu branşlarda kaç öğretmen görev yapmaktadır? Tüm branşlar itibariyle kaç öğretmen açığı vardır? Bakanlığınız verilerinde atama bekleyen öğretmen sayısı branşlar itibariyle kaçtır? Okul müdürlükleri ve müdür yardımcılıklarına yapılan atamalarda sürekli bir sendika mensuplarının başarılı olması tesadüf müdür? Bakanlığınız döneminde merkezden ve valilikler tarafından ataması yapılan okul müdürlerinin ve müdür yardımcılarının mensup oldukları sendikaların dağılımı nedir?"
-Derslik sayıları
Altay, bir diğer soru önergesinde ise derslik sayıları ve ikili eğitime ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
AK Parti iktidarının her ortamda eğitime daha fazla kaynak aktardığını, Cumhuriyet tarihinin en büyük eğitim bütçelerini ayırdığını, hatta bu zamana kadar yapılan dersliklerden daha fazla derslik yaptığını söylediğini aktaran Altay, "Ancak gelinen noktada 5 yaşındaki çocukların sabah 07.20'de ders başı yaptığı, 13 yaşındaki çocukların 20.00'de ders çıkışı yaptığı bir sistem vardır" değerlendirmesinde bulundu.
Altay, önergesinde "İktidarınız döneminde öğrenci sayılarındaki artış eğitim bütçelerinizi zorlayacak derecede midir? Okulların altyapısı, donanım sorunları neden çözülememektedir? Bütçeniz yetersiz midir? Partiniz 44 sürecinde kesintisiz sekiz yıllık eğitimde 6 yaşında çocukla 14 yaşında bir çocuğun aynı okulda eğitim yapmasının sakıncalı olduğunu temel gerekçe göstermişken halen 7955 okulda öğrencilerin yüzde 24.9’u neden aynı binada eğitim yapmaktadır? Derslik sorunu yaşanırken okullarınızdan, spor salonlarınızdan ve konferans salonlarınızdan bazılarının TÜRGEV'e devredilmesinin gerekçesi nedir?" sorularına yer verdi.
Bugün