03 / 05 / 2024

Enka İnşaat'ın Rusya'da yıllık 500 milyon dolar kira geliri var!

Enka İnşaat'ın Rusya'da yıllık 500 milyon dolar kira geliri var!

İnşaatın yanında enerji ve sanayide de işleri olan Enka, Rusya'da faaliyet gösteren en eski Türk şirketlerinden biri. Enka Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Tara Rusya'da bugün 500 milyon doları aşan kira gelirleri olduğunu söylüyor.



İnşaatın yanında enerji ve sanayide de işleri olan Enka, Rusya'da faaliyet gösteren en eski Türk şirketlerinden biri. Enka Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Tara, 30 yılda 2,5 milyar dolar yatırım yaptıkları Rusya'da bugün 500 milyon doları aşan kira gelirleri olduğunu söylüyor. Tara, Rusya'daki gelişmeler de dikkate abndığmda, 2015'in eldekileri koruma ydı olacağım ifade ediyor. 


İş dünyasının duayen isimlerinden Şarık Tara ve Sadi Gülçelik'in eniştekayınbirader kelimelerinin kısaltmasıyla kurdukları Enka'ya 21 yıldır oğlu Sinan Tara başkanlık ediyor. Enka'nın en bilinen yüzü olan Şarık Tara, çok erken bir zamanda, 56 yaşında onursal başkanlık koltuğuna oturarak yeni kuşakların önünü açtı. Sivil toplum örgütlerinde aktif çalışmalar yürüten ve hep kamuoyunun önünde olan Şarık Tara'nın aksine, 1980'den beri grupta çeşitli görevlerde bulunan Sinan Tara gözden uzak olmayı tercih etti. Sinan Tara, medyadan uzak durma yaklaşımını Ekonomist için bozdu. İlk röportajını verdiği Ekonomist'e önemli açıklamalarda bulundu. 


30 yılı aşkın bir sürede 2,5 milyar dolar yatırım yaptıklan Rusya'da bugün yıllık 500 milyon doları aşan bir kira gelirine sahip olduklarını anlatan Sinan Tara, grubun 6,5 milyar dolar ciroya ulaştığını söylüyor. Rusya'daki gelişmeler de dikkate alındığında 2015'in eldekileri koruma yılı olacağını aktaran Sinan Tara, somlarımızı şöyle yanıtladı. 


Enka dendiğinde akla ilk olarak inşaat ve taahhüt işleri geliyor. Fakat geçen süreçte enerji ve sanayi alanlarında da önemli çalışmalar yaptınız. Enka'nın bugünkü yapısını nasıl tarif edersiniz? 


Biz hala inşaat şirketiyiz. Geriye kalan gayrimenkul ve enerji gibi alanlar inşaat işlerimizin birer uzantısı. Bizim asıl ve temel işimiz inşaat ve bunu da global bazda yapmaya gayret ediyoruz. Öte yandan, başka alanlarda fırsatlar çıkarsa onları da değerlendiriyoruz. Vaktimizin yüzde 80'ini inşaat işlerini düşünerek harcıyoruz. Bunu global piyasada en iyi müşterilerle, en zor projeleri gerçekleştirerek yapmaya çalışıyoruz. 



Grubun inşaat alanında en çok iş yaptığı pazarlardan biri Rusya. Bu ülkenin yaşadığı ekonomik sıkıntı size nasıl yansıdı, nasıl etkilendiniz? 



Rusya'da ekonominin yavaşladığı bir gerçek. Bu durum yatırımcıyı da etkiliyor ama insanlar işlerinin yapılmasını da istiyorlar. O nedenle bizi göründüğü kadar etkilemiyor. Politik anlaşmazlıklar etkiliyor ama bir noktadan sonra çok önemli değil.  Ambargo olmasaydı bile Rusya petrol fiyatlarının düşmesinden etkilenecekti. Gaz fiyatları da altı ay içinde düşecek diye düşünüyoruz. Dediğim gibi etkileniyoaız ama ciddi bir sorunumuz da yok. 



Toplam gelirleriniz içinde Rusya'nın payı nedir? Bu yıl Rusya pazarına yönelik beklentiniz neler? 



Rusya'da toplam büyüklüğü 1,3 milyon metrekareye ulaşan kiralanabilir alışveriş merkezleri ve ofislerimiz var. Şu an için bize yansıyan ciddi bir durum yok. Kurlar nedeniyle kiracılanmızdan büyük bir indirim talebi de gelmedi. Zaten ofisler için kiralarda bir düzenleme olmuyor ama AVM'lerde kısmen fiyat indirimleri olabiliyor. 



Rusya'daki yıllık kira geliriniz nedir? 


2014 yılı sonu kira gelirimiz 500 milyon dolar civarında. Devreye giren yeni yatırımlarımız ile beraber düşünüldüğünde ise grubumuzun yıllık kira gelirinin 550 milyon doların üstünde olduğunu söyleyebiliriz. 



Bugüne kadar Rusya pazarına toplam yatırımınız ne oldu? Gündemde Rusya'da yeni yatırım var mı? 


Rusya pazarında 30 yılı aşkın bir sürede önemli yatırımlar yaptık.  Baktığınızda 30 yıllık süreçte bu ülkeye yaptığımız yatırımların toplam tutarı 2,5 milyar doları aşıyor. Rusya pazarına yönelik yatırımlarımız sürecek. Hatta çok kısa bir süre önce 500 milyon dolar yatırımla yeni bir alışveriş merkezini devreye aldık.  Moskova'da açılan bu alışveriş merkezi 250 bin metrekare büyüklükte ve yine kendimize ait. Şunu söylemek gerekir ki, biz Rusya pazarında her zaman olacağız. Bugün yaşanan ekonomik sıkıntılar ise gelip geçecektir. 


Ekonomist


Geri Dön