23 / 12 / 2024

Enver Demirel: Etimesgut yılda 30-50 bin göç alıyor!

Enver Demirel: Etimesgut yılda 30-50 bin göç alıyor!

Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel, "Yılda 30 ila 50 bin arasında göç alıyoruz. 2023’te Etimesgut’un nüfusu 1 milyona doğru yol almış olacak" dedi. İşte açıklamaları...



Etimesgut’ta, günde 100 bin aracın ‘tampon tampona’ ilerlediği 4.5 kilometrelik İstasyon Caddesi’ndeki trafik çilesi için, “En geç 2017’de çözülür” diyen Başkan Enver Demirel, ilçenin gelişimini ise şöyle özetledi: “Geçmişte taşra kenti olarak bilinen Etimesgut artık çağdaş bir kent oldu. Yılda 30 ila 50 bin arasında göç alıyoruz. 2023’te Etimesgut’un nüfusu 1 milyona doğru yol almış olacak.”


Ankara’nın metropol ilçeleri arasında tek MHP’li belediye olan Etimesgut’ta, 3’üncü başkanlık dönemini geçiren Enver Demirel,  Ankara  Hürriyet'in sorularını yanıtladı. Etimesgut’un hızlı büyüyen bir ilçe olduğunu, ilçenin en büyük sorunlarının başında gelen İstasyon Caddesi’ndeki ulaşım sorununun en geç 2017’de sonuçlanmasını ümit ettiklerini söyleyen Demirel, Büyükşehir Belediyesi ile olan ilişkileri içinse şöyle dedi: “Büyükşehir ve Melih bey ile ilişkilerimizde herhangi bir sıkıntı yok. Hizmet ediyorlar, bunu inkâr edemem.” 30 Mart Yerel Seçimleri öncesi, Bütünşehir Yasası ile sınırları genişleyen Etimesgut’un tüm merak edilen konularını Ankara Hürriyet sordu. Başkan Enver Demirel de yanıtladı. İşte o sorular ve Demirel’in verdiği cevaplar:


* Keçiören’in Fatih Köprüsü’ndeki trafik problemi neyse Etimesgut için de İstasyon Caddesi aynı durumda. Etimesgut’un beklediği en büyük projelerden birisi olan İstasyon Caddesi ile ilgili son durum nedir?


İstasyon Caddesi’nde trafik yoğunluğundan dolayı çok ciddi bir sıkıntı var. Büyükşehir ile yaptığımız çalışmalar sonucunda bu sorunun çözülmesi yönünde hemfikiriz. Büyükşehir Belediye Başkanımız Melih Bey konuyla ilgili Fen İşleri Daire Başkanlığı’na ve teknik ekibine gerekli talimatları verdi. Şu anda iki proje üzerinde ciddi bir çalışma söz konusu. Bu çalışmayla ilgili bizim de görüşlerimizi zaman zaman alıyorlar. Sonuca bağlandığında inşallah trafik sorununa bir çözüm bulunacak. 2015’in içerisinde çalışma çok mesafe kat etti. Maliyeti yüksek olan bir çalışma, ekonomik olarak da göz önünde bulundurulduğunda muhtemelen 2017 içinde bir sonuca bağlanacağını ümit ediyorum.


MANİA HATTI ANKARA’NIN SORUNU


* Ankara’nın genelinde büyük bir problem olan mania hattı ile ilgili sıkıntı yaşayan ilçelerden biri de Etimesgut. Bununla ilgili bir çalışma var mı? Mania hattına ilçenizde hangi bölgeler takılıyor?


Mania hattı, tüm Ankara’nın sorunu. Ancak daha çok Etimesgut, Yenimahalle ve Çankaya ilçelerinde sorunlar var. Sorunun çözülmesi için Büyükşehir Belediyesi, Ankara Ticaret Odası ve etkilenen belediyeler uluslararası etkinliği ve yetkisi olan bir firma ile anlaşma sağladı. Şu anda çalışmalar yürütülüyor. Sivil Havacılık Dairesi de bu çalışmanın içerisinde. İnşallah mania hattı Ankara’da sorun olmaktan çıkacak. Bu sorunun ortadan kalkması adına bayağı bir aşama kat ettik. 2016’da sadece Etimesgut’ta değil Ankara’da sorun olmaktan çıkma ihtimali çok yüksek.



ENGELLİLERE AİT YAŞAM MERKEZİ


* Engelliler için yaşam merkezi projenizi daha önce açıklamıştınız? Bununla ilgili aşama nedir? Bu proje sadece Etimesgut’a mı özel olacak?


Engelli vatandaşlarımıza ve ailelerine yönelik buradan net ifade ediyorum, Ankara’da olmayan, Engelsiz Yaşam Merkezi adı altında çok güzel bir tesis inşa ediyoruz. Yapımı hızlı bir şekilde devam ediyor. 2016’nın içerisinde muhtemelen tamamlanacak. Hizmete açıldığında bölgemizde bulunan engelli vatandaşlarımız ve aileleri olmak üzere iyi ve güzel bir hizmet vereceğine inanıyorum. Tamamlandığında eğitim başta olmak üzere rehabilitasyon, konaklanma gibi kapsamlı ve çok donanımlı bir tesisi kazandırmış olacağız. Bizim hedefimiz öncelikli Etimesgut ama büyük bir tesis olduğu için Ankara’ya da hizmet etme durumu söz konusu olabilir.


ÜNİVERSİTELERLER İŞBİRLİĞİ İÇİNDEYİZ


* Bütünşehir Yasası ile bölgenize çok sayıda üniversite dahil oldu. Sınırlarınız içerisindeki üniversiteler ile işbirliğiniz nasıl? Görüşüyor musunuz, proje ve benzeri çalışmalar oluyor mu?


Yakında toplamda beş üniversitemiz olacak. Ankara Üniversitesi’ne bu bölgeden yer tahsis edildi, belli bir kısmı buraya gelecek. Ayrıca özel bir üniversite kurulacak. Yerel yönetimlerle üniversitelerin şehir ve insan açısından daha kazanımlı bir yapı oluşturma adına işbirliği yapması şart. Biz de bölgemizdeki üniversitelerimizle işbirliğindeyiz, görüşüyoruz. İkili diyaloglarımız her kurumda olduğu gibi üniversitelerle de devam ediyor.


MELİH BEY İLE İLİŞKİLERİMİZDE HERHANGİ BİR SIKINTI YOK


* Farklı bir partiden ilçe belediye başkanısınız. Büyükşehir ile ilişkileriniz nasıl?


Şunu açıklıkla ifade edeyim, bizim Büyükşehir ve Melih Bey ile ilişkilerimizde herhangi bir sıkıntı yok. Sağ olsunlar, hem sayın başkan, hem de bürokratlarıyla iyi ilişkilerimiz var. Hizmet ediyorlar, bunu inkâr edemem. Bugüne kadar ayrımcılığını da görmedim. Sonuçta Etimesgut kazanıyor insanımız kazanıyor. Biz de görevimizi iyi ilişkilerle ifa ediyoruz.


* 30 Mart seçimleri öncesinde Bütünşehir Yasası ile ilçenizin  mücavir alanınız oldukça genişledi. Bununla birlikte ileriye dönük nasıl bir büyüme ön görüyorsunuz?


Mücavir alanımız 15 bin 300 hektar iken 29 bin 30 bin hektara çıktı. Ankara’nın gelişme aksı içinde olan Eskişehir Yolu güzergâhı tamamen bize geçti. Yapracık  TOKİ  konutları olarak adlandırılan bölge Turkuaz bölgesi de bizde. Yapılan araştırmalar şu anda Ankara’nın beşinci büyük ilçesi olan Etimesgut’un 2 yıl içinde Çankaya ve Keçiören’den sonra üçüncü büyük ilçesi olacağını gösteriyor. 2023’te Etimesgut’un nüfusu 1 milyona doğru yol almış olacak. 2038 yılında ise nüfusun 1 milyon 400 bin olacağı tahmin ediliyor. Etimesgut’un geleceğine baktığımızda alt yapı çalışmalarımızı vatandaşımızın nüfus yoğunluğunun gelişine göre vermek zorunda olduğumuzun farkındayız bunu yapmaya çalışıyoruz.


* Peki şimdilerle görüşmeleri başlayan yeni Büyükşehir Yasası ile ilgili olması gereken talepleriniz neler? Mevcut haliyle sıkıntılar var mı?


Son düzenlenen Büyükşehir Yasası’nda bazı şeylerin yanlış olduğunu biz o zaman söyledik. Ama olacak dediler ve yaptılar. Bunun yanlış olduğu görüldü. Şimdi bazı düzenlemeler yapılarak düzeltilmeye çalışılacak. Nasıl bir taslak hazırlanıyor bilmiyorum görmedim. Yerel yönetimlerin ekonomik olarak, mevzuat olarak yetki anlamında güçlendirilmeleri lazım. Belediyelere birçok hizmet yetkisini sağlamak gerekiyor. İsteğimiz bunlar ancak ısrarcı olamıyoruz.



YEREL SEÇİMDE ADAY ETKİLİ


* Şu konu çok merak ediliyor. Yerel seçimdeki başarınız, partinizin hem sizin ilçenizde hem de Ankara genelinde aldığı oyun çok üzerinde. Aradaki bu uçurumun sebepleri sizce neler?


Yerel seçimlerle genel seçimler farklı. Genel seçimlerden farklı olarak yerel seçimde aday etkili olabiliyor. Bizim burada da böyle bir durum söz konusu. Yerelde halka gitmek, kucaklamak, hizmet sunmak önemli. Milliyetçi Hareket Partisi olarak millet ismini partisinin başına koyan tek siyasi partiyiz. Milletimizin adına siyaset yapıyor milletimizin refah ve geleceğini yönünde çalışmalar yapıyoruz. Bazı anlatımlarımızda sıkıntılar olabilir, vatandaşa ulaşma konusunda sıkıntılarımız olabilir ama bunlar aşılmaz değil. Sonuçta Milliyetçi Hareket Partisi bu ülkenin teminatı konumundaki köklü bir siyasi partisidir. O var olduğu sürece biz de siyaset yapmaya devam edeceğiz.


HEDEFİMİZ SÜPER LİG


* Futbolda başarılı bir takıma sahipsiniz. Etimesgut Belediyespor’da hedef var mı? Bu alanda çalışmalarınız nasıl gidiyor?


Etimesgut Belediyespor şu anda grubunda lider. Önümüzdeki sezon 2’nci Lig, ondan sonra PTT 1. Lig ardından Süper Lig hedefimiz var. Başarılı bir takım, teknik heyet ve kulüp yönetimi var. Türkiye Kupası’nda şu an Ankara’dan tek Etimesgut Belediyespor var. Gruptan çıkıp, 4 büyüklerden birini ilçemizde ağırlamak istiyoruz.


YOĞUN GÖÇ ALIYORUZ


* Etimesgut çok hızlı büyüyor. Göç alıyor musunuz ve hizmet noktasında zorlanıyor musunuz?


Etimesgut, yoğun göç alan bir ilçe. İlçe nüfusumuz, 2015’in şubat ayında 501 bin olarak açıklanmıştı bu yılki açıklamada 550 bin civarında olmasını bekliyoruz. Yılda 30 ila 50 bin arasında bir göç alıyoruz. Ciddi ve büyük bir rakam. Yani her yıl 50 bin nüfusluk bir vilayet gelerek şehrimize yerleşiyor. Yoğun bir çalışma içerisinde ekip arkadaşlarımızla vatandaşımızın hizmetinde olma ve yaşam kalitesini yükseltme adına ciddi bir mesai veriyoruz. İlçe belediyesiyiz bütçemiz belli yetkimiz belli. Bu parayla ve yetkiyle yapabileceğimizin en üst seviyesini yapıyoruz. Ankara’da geçmişte taşra kenti olarak bilinen Etimesgut artık çağdaş bir kent oldu.


YAPRACIK HİZMETE AÇILACAK


* 2016’da bitirmemiz gereken projeler dediğiniz neler var?


Başlattığımız projelerimiz bulunuyor. Ahi Evran Aile Yaşam Merkezi, Engelsiz Yaşam Merkezi bunları bu yıl bitireceğiz. Güzelkent Yaşam Merkezi var 2016’da başlayacağız. Şu anda hizmete açılacak bitirdiğimiz projelerimiz var. Yapracık TOKİ Emekli Konağı ve Spor Salonu hizmete açılacak.


Hürriyet Ankara




Geri Dön