Ekonomi

EPDK’den flaş karar! Elektrikte en erken 6 ay sonra indirim olacak!

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), elektrik fiyatlarındaki artışa karşı 6 aya kadar önlem alınmasını kararlaştırdı. EPDK’nin yaptığı toplantının ardından arz güvenliğinin sağlanması ve tüketiciye yönelik enerji maliyetlerinin düşürülmesi yönünde karar alındı. Açıklamada, 8 Mart 2022’de 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu'nun "Tarifeler ve Tüketicilerin Desteklenmesi" başlıklı maddesine ilave edilen hükümle birlikte dünyada enerji piyasalarında ortaya çıkan fiyat artışlarından tüketicilerin daha çok etkilenmemesi adında EPDK’nin önlem aldığı vurgulandı

EPDK, yapılan toplantının ardından yazılı bir açıklama yayınladı. Açıklamada, 8 Mart 2022’de 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu'nun "Tarifeler ve Tüketicilerin Desteklenmesi" başlıklı maddesine ilave edilen hükümle birlikte dünyada enerji piyasalarında ortaya çıkan fiyat artışlarından tüketicilerin daha çok etkilenmemesi adında EPDK’nin önlem aldığı vurgulandı.

Türkiye’de rüzgâr, hidrolik, jeotermal, güneş, ithal kömür, yerli kömür ve doğal gaz gibi birbirinden farklı kaynaklar aracılığıyla üretilen aynı miktarda elektrik enerjisi için katlanılan maliyetlerin birbirinden farklı olduğu belirtildi.

Küresel piyasalardan dolayı doğal gaz ve kömür maliyetlerindeki artışların piyasada oluşan elektrik fiyatlarını da etkilediği kaydedilen açıklamada, maliyetleri daha ar artan kaynaklardan üretilen elektriğin satış bedelinin de artmasına neden olduğu kaydedildi.

EPDK, maliyet varlıklarının birbirine yakın seyrettiğini anımsatarak, elektrik piyasasında herhangi bir probleme neden olmadığını, üretim kaynak maliyeti farklılıklarında meydana gelen artışların serbest piyasa fiyatlarında makulün üstünde artışların getirdiğini açıkladı.

Aynı ürün için kaynak türlerindeki santrallerin maliyetlerinin karşılanamadığına işaret eden EPDK, başka kaynak üreten türlerinde aşırı oranda kârlar oluştuğunu kaydetti.

Bu durumun serbest piyasadan veya düzenlenen tarifeden elektrik alan tüketicilere fiyat artışı riski olarak yansıdığını açıklayan EPDK, bundan dolayı ortaya çıkan kaynak maliyeti artışları sebebiyle üretim yapamayan santrallerin arz güvenliğine katkısının sağlanması, elektrik enerjisi fiyatlarının makul olmayan değerlere ulaşmasının önlenmesi ve piyasanın kesintisiz ve sağlıklı işleyişinin devam edebilmesi adına kanunun verdiği yetki kapsamında alınacak önlemlerin usulünün belirlendiği bildiridi.

 

6 AYA KADAR ÖNLEM ALINMASI SAĞLANACAK

Esaslar ve usuller kapsamında arz güvenliği ya da fiyat artışlarının tüketicilere olan etkilerinin uzun ve kısa dönemli değerlendirilmesinin ardından oluşan koşulların değerlendirildiğini ve serbest piyasa yapısı bozulmadan ve piyasanın işleyişine müdahale etmeksizin EPDK’nin 6 aya kadar önlem alacağı açıklandı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile beraber arz güvenliği başta olmak üzere elektrik enerjisi ve kaynaklarının fiyatlarını yurtdışında ve yurtiçinde takip edileceği bilgisini paylaşan EPDK, gerekli görülmesi durumunda kanun ve mevzuat kapsamında bütün önlemlerin alınacağını bildirdi.