30 / 04 / 2024

Erbil Kayseri Çarşısı'nın restorasyonu tamamlandı!

Erbil Kayseri Çarşısı'nın restorasyonu tamamlandı!

Üç yıldır devam eden tamir ve düzenleme çalışmaları neticesinde tarihi yapısına kavuşan Kayseri Çarşısı, daha fazla alışveriş müdavimini ve turisti ağırlayabilecek bir görünüme kavuştu.



Irak'ın Erbil kentindeki Kayseri Çarşısı, 2011 yılında başlatılan yenileme çalışmalarının sona ermesi sonucu kavuştuğu tarihi dokusuna uygun yeni yapısıyla ziyaretçilerini bekliyor. 


Kentin en büyük çarşısı olarak bilinen Kayseri Çarşısı, yüzyıllardır altın, hediyelik eşya, baharat, şifalı otlar, köylerden gelen organik ürünler, kahve, pekmez, bal, şekerleme, kuruyemiş, bakliyat ve geleneksel kıyafet arayanların uğrak yeri. Çarşıda ayrıca küçük eşyalar üreten marangoz ile terzilere de rastlamak mümkün. 


Uzun yıllar ihmal edilen ve restore edilmeyen çarşının duvarlarında oluşan çatlaklar nedeniyle Erbil Valiliği, kentin en renkli çarşısını restore etmek için 2011 yılında çalışma başlatmıştı. Restorasyonda çarşının temeli güçlendirildi ve yıkılan duvarlar tarihi yapısına uygun taşlarla örülerek yapı eski görüntüsüne kavuştu. 


Çarşı restore edildiği sırada güvercinler de unutulmadı. Yıllardır meydanda yaşayan güvercinler için duvarlarda özel yapılan yuvalar ilginç görüntüler oluşturdu. 


Turistlerin ilgisi arttı 


Kayseri Çarşısında babasından kalan dükkanı işleten Seyit Muhammed, önce çarşının etrafındaki duvarların yenilendiğini daha sonra çalışmaların içeride bölüm bölüm yapıldığını söyledi. 


Daha önce tavanların alüminyum ile kaplı olduğunu çalışmalardan sonra her tarafın özel taşlarla örüldüğünü belirten Muhammed, ''Şimdi taşların kullanılmasının yararını görüyoruz. Yazın daha serin kışın daha sıcak oluyor'' dedi. 


Babasından öğrendiği mesleği icra eden terzi Kawa Hemın ise yenileme çalışmaları sonrası çarşıdaki 600 esnafın da kendi dükkanlarını yenilediğini ve bu sayede çok güzel bir yapıya kavuştuklarını kaydetti.


Kayseri Çarşısının tarihinin çok eski dönemlere dayandığını belirten Hemın, ''Binlerce yıllık tarihe sahip Erbil Kalesinin yanında inşa edilmiş olması çarşının ne kadar tarihi olduğunu gösteriyor. O yüzden Turistler daha çok ilgi gösteriyor. Biz de bu ilgiden dolayı çok memnunuz'' şeklinde konuştu. 


KAPALI ÇARŞIYI ANDIRIYOR


Mimarisiyle İstanbul'daki Kapalı Çarşı'yı andıran Kayseri Çarşısının yapımı, Selahaddin Eyyubi'nin ünlü Türk komutanlarından Sultan Muzaffer Gökbürü tarafından 1190-1232 tarihleri arasında tamamlandı. 


Daha sonra 1850'li yıllarda Suriyeli yapı ustaları tarafından klasik Osmanlı çarşısı şeklinde yeniden inşa edilen Kayseri çarşısı, o dönemde Çin'den, Afganistan ve Pakistan'dan gelen kervanların hem konaklama hem de mallarını sergileme mekanı olarak kullanıldı.  


Yeni Akit


Geri Dön