28 / 04 / 2024

Erca, betonun ömrünü uzatan 3 yeni ürün geliştirdi!

Erca, betonun ömrünü uzatan 3 yeni ürün geliştirdi!

Akıllı kumaşlarda kullanılan kimyasalları ve betonun ömrünü uzatan katkı maddeleri üreten Erca, son TÜBİTAK’la işbirliği yaparak 3 yeni ürün geliştirdi.



Günaçtı Grubu’yla yüzde 50 ortaklığa giderek 1998 yılından beri Çorlu’da üretim yapan Erca Group’un Türkiye’deki iştiraki Erca Kimya, ilginç Ar-Ge çalışmalarına imza atıyor. TÜBİTAK’la ortak çalışmalar yapan şirketin geliştirdiği ürünler arasında kumaşa akıl katan kimyasallar ile betonu çelik gibi yapıp ömrünü uzatan katkı maddeleri de var. 60’a yakın çalışanla 30 bin metrekare arazi üzerinde üretim yaptıklarını söyleyen Erca Kimya Genel Müdürü Kemal Öner son zamanlarda kumaşa akıl katan kimyasalların öne çıkmaya başladığını belirterek “Nike, Adidas, Puma ve H&M’a ürettiğimiz ürünleri veriyoruz. “Bu kimyasallar ısıya göre nemi tutuyor. Aşırı sıcaklıkta ise dışarı atıyor. Dolayısıyla üretilen tekstil ürünleri kışın üşümeyi, yazın terlemeyi engelliyor” dedi. “Tekstilde TÜBİTAK’ın desteğiyle Ar-Ge çalışmalarımız oldu” diyen Öner geliştirdikleri bir ürünle boyahanelerde su tüketimini yarı yarıya azalttıklarını söyledi. Öner “Normalde kumaş boyandıktan sonra ortalama 8 kez yıkanırken, bu kimyasalı kullanıldığında 4’e iniyor” dedi. Ar-Ge bölümü kurarak beton katkısı ürettiklerini belirten Öner “Beton katkısı, mukavemeti artırıyor. Depremden sonra bilinçlenme başlayınca betonda kalite artışı başladı. Beton katkı maddeleri betonun ve binanın ömrünü uzatıyor” diye konuştu.


‘Amacımız ithalatı azaltmak’

Amaçlarının ithal edilen ürünleri Türkiye’de üreterek cari açığı azaltmaya katkı sağlamak olduğunu da belirten Öner Türkiye’nin beton katkı maddesinin sadece hammaddesine 60 milyon Euro para ödediğine dikkat çekti. Öner “Yüzde 90’ı ithal ediliyor. Geri kalan yüzde 9’unu biz üretiyoruz. Bu katkı maddelerinin yarısı su. Türkiye neden suya para versin” diye konuştu. Yurtdışında üretilen bazı ürünleri de Türkiye’de üretme girişimlerinin olduğunu anlatan Öner “Yine TÜBİTAK destekli korozyon önleyici ürünlerin hammaddesini üretmeye başladık. Türkiye’de tek üreten biziz. Son üç yılda TÜBİTAK’la işbirliği yapıp Türkiye’de üretilmeyen 3 ayrı ürün ürettik” dedi.


İTALYANLAR GELİP ÇORLU’YA SORUYOR

İtalyan ERCA Group, Avrupa, Güney Amerika, Asya’da bulunan 7 üretim tesisi ile özel kimyasallar ve kimyasal ara ürünleri geliştiriyor. Şirketin Çorlu’daki fabrikası ise yedi ülke içinde yaptığı Ar-Ge çalışmaları ve satışlarıyla grubun parlayan yıldızı haline gelmiş. Erca Kimya Genel Müdürü Kemal Öner önceden know haw’ın İtalya’dan geldiğini belirterek “4 yıl önce Ar-Ge bölümü kurup bazı şeyleri biz yapmaya başladık. İlk önce beton katkı maddeleri ürettik. Şimdi bu alanda İtalya’dan öne geçtik. Biz önceden İtalya’ya gidip destek alıyorduk. Şimdi bazı konularda destek vermek için gidiyoruz. Hatta Çin’den Brezilya’dan tekliler geliyor. Nasıl yaptınız diye soruyorlar” diye konuştu.



Star / Yaşar Kızılbağ 


Geri Dön