22 / 12 / 2024

Kiracıların başı ev sahipleri ile dertte! Ev sahipleri kiracılarını çıkartabilmek için yeni yöntem geliştirdi!

Kiracıların başı ev sahipleri ile dertte! Ev sahipleri kiracılarını çıkartabilmek için yeni yöntem geliştirdi!

Son zamanlarda ev sahipleri ve kiracılar arasındaki sorunlar gittikçe büyümeye başladı. Ev sahipleri yüzde 25 sınırına uymadan kira artışlarına devam ederken kiracılar yüksek kiralar altında ezilmeye başladı. Ev sahipleri şimdi de kiracılarını istediği zaman çıkartabilmek için yeni yöntem geliştirdi



Son dönemde ev sahipleri ile kiracılar arasında tahliye konusunda yaşanan uzlaşmazlıklar adliyelerde iş yükünü artırırken, ev sahipleri de kiracılarını istedikleri zaman tahliye edebilmek için kira kontratı ile birlikte tahliye taahhütnamesi de imzalatma yoluna yöneldi.

Ancak bu taahhütname tahliye için tek başına yeterli değil. İstoç İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Gayrimenkul Danışmanı Şenay Araç Demir, ev sahiplerinin elden aldığı tahliye taahhütnamelerinin belli nitelikleri taşımadığında geçerlilik arz etmediğini belirterek, bazen davalarda kiracının savunmasında evi tutmak için mecburen imzaladığını söylemesinin bile işine yaradığını açıkladı.

MAHKEMELER BU TAAHHÜTNAMEYİ KABUL ETMİYOR!

Kiracının kiraya verene karşı kiralamış olduğu taşınmazı belli bir tarihte boşaltmayı taahhüt ettiği yazılı belgenin tahliye taahhütnamesi olarak adlandırıldığını hatırlatan Şenay Araç Demir, “Ev sahibinin elini güçlendirmek adına düzenlediği ve bugünlerde moda olan tahliye taahhütnamesi aslında uygun formatı taşımadığında hiçbir geçerliliği bulunmuyor. Mahkemeler bu taahhütnameyi kabul edip uygulamaya almıyor” uyarısında bulundu.

Gayrimenkul danışmanı Şenay Araç Demir, Genelde kiraya verilirken bilgisayarda yazılmış, ev adresi, kiralama tarihi yazılı olan ve çıkış tarihi boş bırakılan bu evrağın geçersiz olduğunu söyledi.

 Bununla ilgili üç yıl önce bir kiralama işleminde kiracıdan kontrat yanında açık tarihli tahliye taahhütnamesi alındı. Ancak sonradan mülk sahibi kiracıyla anlaşmazlık yaşadı ve elindeki tahliye taahhütnamesini işleme koyacağını belirtti.

Kiracı ise kontrat yapıldığında taahhütnamedeki imzanın kendi imzası olmadığını belirtti. Yani kiracı kontrata ayrı, taahhütnameye ayrı imzalar atmış. Böylece kiracı durumu fırsata çevirdi, hem evde uygun fiyata oturdu, hem de emlak şirketini ve ev sahibini suçladı…” dedi. 

Kiracıların başı ev sahipleri ile dertte! Ev sahipleri kiracılarını çıkartabilmek için yeni yöntem geliştirdi!

TAHLİYE HAAHHÜTMAMESİ NASIL OLMALI?

Şenay Araç Demir, tahliye taahhütnamesinin nasıl olması gerektiğini açıkladı.  Tahliye taahhütnamesi kira kontrat tarihinden en az 45 gün sonraki tarihte alınmalı. Kira kontratı ile aynı tarihte hazırlanan taahhütname geçerli sayılmıyor.

Taahhütnameyi noter aracılığı ile alması gerekiyor. Kira kontrat başlangıcından en az 45 gün sonra almak şartı ile noter tasdikli taahhütname mahkeme tarafından kabul ediliyor. Notere gitme şansı olmayan, noter masrafı ödemek istemeyen mülk sahipleri kiracıdan kendi el yazısı ile taahhütnameyi almalı ve kiracıya yazıp imzalatmalı.

Konut aile konutu ise eşlerin ikisinin de bu tahliye taahhütnamede imzası olması gerekir. Aksi taktirde taahhütname geçersiz kabul edilecek.

Kiracıların başı ev sahipleri ile dertte! Ev sahipleri kiracılarını çıkartabilmek için yeni yöntem geliştirdi!

KİRA ANLAŞMASI NASIL SONA ERER?

Gayrimenkul danışmanı Şenay Araç Demir’in verdiği bilgiye göre, mülk sahibi tahliye taahhütnamesi kullanmak isteyenlerin iki şekilde kira anlaşmasını sona erdirebileceğibi söyledi. Bunlardan ilki, İcra takibi yoluyla tahliye, ikincisi ise  Sulh hukuk mahkemesinde dava açmak. 

Dikkat! Oldukça önemli! Kira sözleşmesi yaparken...

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan emlak ve kira piyasası hakkında açıklama: Dengeye kavuşacak

 


Geri Dön