28 / 04 / 2024

Erciyes Dağı'nda yapılan son yatırımlar, dünyanın dikkatini çekti!

Erciyes Dağı'nda yapılan son yatırımlar, dünyanın dikkatini çekti!

Kış turizminde tercih edilen yerlerin başında gelen Erciyes'e yapılan son yatırımlar, kayak sezonu dışında da tatil yapma imkânı sunuyor. Kayak merkezi, özellikle Arap turistlerin dikkatini çekiyor...



Kış turizminde tercih edilen yerlerin başında gelen Erciyes'e yapılan son yatırımlar, kayak sezonu dışında da tatil yapma imkânı sunuyor. Kayak merkezi, özellikle Arap turistlerin dikkatini çekiyor. 



Türkiye'nin önemli kış turizm merkezlerinden Erciyes Dağı'nda yapılan son yatırımlar, dünyanın dikkatini çekti. Özellikle çöl sıcaklarını yaşayan ülke insanlarının serinlemek için tercih ettiği Avrupa'daki kayak merkezlerinin yerini Erciyes almaya başladı. Bu sayede Arap ülkelerindeki tur operatörleri kayak turizmi için Erciyes'i gündemlerine aldı. İki yıldır Erciyes'teki yatırımları takibe alan tur operatörleri, geçen yıl başlattıkları kafile şeklinde ziyaretlerin sayısını bu yıl daha da artırıyor. 


300 milyon Euroluk yatırım yapıldığı Erciyes Kayak Merkezi'nde şu ana kadar toplam halat uzunluğu 25 bin 573 metre olan 15 mekanik tesis bu sezon hizmet verecek. Gelecek yıllarda projeye 5 adet daha mekanik tesis eklenerek sayı 20'ye çıkacak ve toplam halat uzunluğu da 35 bin metreyi geçecek. Bu yıl 60 kilometrelik kayak pistleri Kayseri Erciyes AŞ tarafından ezilerek kayakçıların hizmetine sunulacak. Snowboardculann kullanacağı pistler de hesaplanırsa bu yıl içerisinde 103 kilometrelik pistlerde hem kayakçılar hem de snowboardcular doyasıya kaymanın zevkine varacak. 2015 yılında proje tamamlandığında kayak pistlerinin toplam uzunluğu 200 kilometreyi bulacak. 


Erciyes Kayak Merkezi'ndeki tüm pistlerin birbiriyle entegre olup yekpare en uzun pist 10 bin metreyi geçti. Kayakçılar hiç durmadan 10 kilometre kayak yapabilecek. Erciyes'te konaklama sorunu ise 5 bin yatağa ulaşan otellerle çözülmüş olacak. Bunun için yapılacak 21 otelin 8'inin temeli atıldı. 21 Aralık 2013 tarihinde iki yeni otel hizmet vermeye başlayacak. Kayak merkezinin olmasa olmazı olan suni karlama sistemleri de bu yıl komple faaliyete geçecek. Toplamda 1 milyon 700 bin metrekarelik alanda suni karlama yapılacak. Şu anda sistem çalışmaya hazır vaziyette sadece hava sıcaklığının eksi 4 derece ve altına düşmesi bekleniyor. 


ERCİYES'TE 4 MEVSİM TATİL YAPILACAK 


Erciyes Turizm AŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Murat Cahit Çıngı, kayak merkezinde 4 mevsim tatil yapma imkanı sunulması için yatırım yapıldığını ifade etti. Bu yatırımlarda önemli mesafe kat edildiğini aktaran Çıngı, Avrupa ülkelerinin yanı sıra birçok Arap ülkesinden insanların Erciyes projesini yakından takip ettiğine işaret etti. Çıngı, "Helal Kayak Merkezi" söyleminin Erciyes için söylendiğini ifada ederek, "Alpler'de kayak sezonu dışında mekanik tesisler çalışmıyor. 


Ama Erciyes'te çalışıyor ve yaz döneminde de mekanik tesisler hizmet verecek. Erciyes'in diğer bir özelliği ise en yüksekteki kayak merkezi. Birçok merkez bin 500 metre yüksekliğinde yer alırken, Erciyes 2 bin 200 metreden itibaren tesislere sahip olan bir merkez. 2 bin 600 metreye kadar mekanik tesislerle çıkma imkanı var." dedi. 


Bundan sonra Arap ülkelerinden çok sayıda turist beklendiğini hatırlatan Çıngı, "Alpler, sadece kayak için değil çöl sıcaklarını yaşayan ülkedeki insanlann serinlemek, biraz dinlenmek için tercih ettiği mekanlar arasında. Erciyes bu yönde de takip edilen ve geçen yıldan beri turistleri çeken bir merkez oldu. Otel inşaatlan ile birlikte buraya çok sayıda turist kafilesi gelecek. Yapılan birçok görüşmeler olumlu sonuçlanıyor. 


Arap ülkelerindeki insanlar, aynı dine mensup olduğumuz insanlar kendilerini rahat hissedecekleri, kültürlerine uygun yiyecek ve içecek bulma imkanına sahip oldukları Erciyes'i daha çok arzuluyorlar. Bu bizim için önemli bir avantaj. Erciyes sadece kayak merkezi değil, farkında olmadığımız aşın sıcaklardan kaçan insanlar içinde bir bağ evi, doğal bir klimalı ortam, yaya oldu." şeklinde konuştu. 



ERSAN TEMİZEL/ Zaman Gazetesi 


Geri Dön