28 / 12 / 2024

Erciyes Üniversitesi betonu iplikle sağlamlaştırdı!

Erciyes Üniversitesi betonu iplikle sağlamlaştırdı!

ERÜ) Mühendislik Fakültesi öğrencisi Hüseyin Özdemir. inşaatlarda betonu sağlamlaştırmak için kullanılan demir ve çelik çubukların yerine karbon, cam ve bazalt lifleri kullanarak "daha dayanıklı" beton panel geliştirdi.



Tekstil Mühendişliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kadir Bilişik, AA muhabirine, inşaat sektöründe kullarulabilecek lif destekli çok yönlü beton panel ürettiklerini söyledi. 


Doktora öğrencisi Hüseyin Özdemir'in çalışmasının 4 yıl sürdüğünü belirten Bilişik, şöyle devam etti: "Bu çalışma sonucunda, inşaat sektöründe beton yapımında çelik ya da demir yerine kullanılabilecek karbon, cam ve bazalt lifinden beton panel geliştirdik. Bu panellere performanslarının belirlenebilmesi için eğme, basma ve çekme testi uyguladık. Yüksek modüllü liflerde geliştirilen beton panellerin performanslarını belirledik. Yaptığımız testlerde, karbon, cam ve bazalt lifli beton panel yapılarının enerjiyi absorbe etme değerleri, çelik tel ya da çelik çubuklu yapüara kıyasla daha yüksek çıktı. Bunlar, hasar toleransı yüksek yapılardır. Hasar toleransı yüksek beton paneller, havaalam, köprü, korunması gereken kritik binalarda kullanılabilir. Destek bulursak deprem dayanıklılık testi de yapmak istiyoruz." Hüseyin Özdemir de Prof. Dr. Kadir Bilişik önderliğinde başladığı projede, ideali yakalayabilmek için birçok deneme yaptıklarını belirtti. 


Lifli beton panelleri geliştirdikten sonra da bazı testler uyguladıklarını ve olumlu sonuç aldıklarını dile getiren Özdemir, şunları anlattı: 'Yapı içindeki sürekli liflere, açılı katmanlar ekleyince daha kılcal çatlaklar elde ettik. Bu sayede özellikle betonarme dediğimiz çelik donatılı yapılardan daha az döküntü verdi. Hatta basmç ve eğme testi sonrası yapının tekrar eski haline dönme eğilimi gösterdiğini gördük. 


Fakat betonarme yapılarda çok büyük çökmelerin olduğunu, bu çökmelerden dolayı çok büyük blokların aşağı düştüğünü, yapıdan ayrıldığını gördük. Bu çalışmanın gelecekte inşaat ve tekstil sektörünün multidisipliner bir çalışmayla çok daha geliştirileceğini, dünyada depremden dolayı çekilen acların dinmesi için hocamm önderliğinde bunu yapabileceğimi düşünüyorum. İnşaat sektörüne, tekstille birlikte yeni bir soluk getireceğini düşünüyorum. İnşallah tüm insanlığa faydalı olur." Özdemir, lifli beton panellerin geliştirilmesi aşamasında maliyetin mevcut malzemelere göre pahalı olduğuna dikkati çekerek, "Bu yeni bir çalışma. İnsanlar, demir ve çelik yapılı betonarme yapüara alışmış. 


Ankara Son Söz 


Geri Dön