29 / 04 / 2024

Türkiye’de şehirleşme oranı yüzde 78'e ulaştı!

Türkiye’de şehirleşme oranı yüzde 78'e ulaştı!

EKODesign Konferansı'nda konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Türkiye’de şehirleşme oranının yüzde 78'e kadar yükseldiğini vurguladı...





Yapı-Endüstri Merkezi, EKODesign Konferansı’nın bu 6’ncısını düzenledi. 6 yıldır yarattığı tartışma ortamı ve yayınları ile ülkemizde sürdürülebilir tasarım ve kentleşmenin önünü açmayı hedefleyen EKODesign; bir kez daha mimar, tasarımcı, planlamacı ve müteahhitlerin yanısıra kamu ve yerel yönetimlere inovatif ve sürdürülebilir başarı hikâyeleri sundu.


Geberit, Siemens Ev Aletleri ve Vaillant ana sponsorluğunda düzenlenen EKODesign Konferansı 2013'te, Dyson sponsor, Viko ve Ytong alt sponsor, Ersa hizmet sponsoru olarak yer alırken, ÇEDBİK ve ULI Türkiye ise destekleyen kurumlar olarak konferansa katkıda bulundu. Aralarında yeşil kentlerin tasarımcısı ZUS [Zones Urbanies Sensible] Kurucu Direktörü Kristian Koreman, yeşil pazarlama ve iletişim danışmanı Robin Good, İsveç hükümetinin girişimi kent planlama ve kamu yönetimi inisiyatifi SymbioCity Kıdemli Danışmanı mimar Stellan Fryxell’in de bulunduğu dünyaca ünlü konuşmacılar EKODesign 2013'te ağırlandı.



EKODesign Konferansı, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği (ÇEDBİK) ve Urban Land Institute (ULI) Türkiye Başkanı Haluk Sur ile Yapı-Endüstri Merkezi ve YEM Fuarcılık Genel Müdürü Dr. Barış Onay’ın açılış konuşmaları ile başladı.


Yapı-Endüstri Merkezi ve YEM Fuarcılık Genel Müdürü Dr. Barış Onay konuşmasında YEM’in 45 yıldır yapı sektörünün bilgi merkezi olarak platform oluşturduğuna vurgu yaptı. Onay, YEM’in gelecek yıllarda da geçmişinden aldığı bu misyonu sürdüreceğini kaydetti. ÇEDBİK ve Urban Land Institute (ULI) Türkiye Başkanı Haluk Sur da dünyanın ekolojik, sosyolojik, ekonomik sorunlar yumağı ile boğuştuğuna değinerek, yeşil dönüşümün dünyada tek çözüm olduğunu söyledi.


“Çevrecilik giderek önem kazanıyor"


Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar EKODesign Konferansı’nda yaptığı konuşmada, dünya nüfusunun 7 milyarı aştığını ve şehirleşmenin de buna paralel arttığını hatırlatan Bayraktar, Türkiye’de şehirleşme oranının yüzde 78 olduğuna vurgu yaptı. Bayraktar, dünyanın ısındığını, buzulların erimesi ile tehlike çanlarının çaldığını ifade ederek, çevreciliğin giderek önem kazanmaya başladığını kaydetti.


“İnşaat sektörü bizim yarış atımızdır”


Türkiye’nin dünya yapı sektöründeki konumuna değinen Erdoğan Bayraktar “Dünyada ilerdeyiz. İnşaat sektörü bizim yarış atımızdır” dedi. Türkiye’nin inşaat malzemeleri sektöründe de dünya ile yarışan bir konuma sahip olduğunun altını çizen Bayraktar, ekolojik, sürdürülebilir inşaat malzemeleri üretiminde güzel adımlar atıldığını, fakat üretilenlerin dünyaya daha fazla satılması gerektiğini belirtti.


“Oyun kurucusu değiliz”


Sektörde iyi teknik insan kaynağı yetiştirilmesinin önemine değinen Bakan, Türkiye’nin inşaat sektöründe oyun kurucusu olmadığını söyledi. “Hiçbir ülke sizden daha iyi üretmiyor” diyen Erdoğan Bayraktar, üretilen inşaat malzemelerinin diğer ülkelere satışında sıkıntılar yaşandığına vurgu yaparak, sektörde dünyada büyük işler yapabilecek müşavirlik firmalarının kurulması gerektiğinin altını çizdi.


“Hedeflenen enerjiyi savurmayan binalar”


Ekolojik yerleşim birimlerinin kurulması konusunda ciddi adımların atılması gerektiğini belirten Bakan Bayraktar, Türkiye’nin enerjiye bağımlı ülke olduğunu ve bunun azaltılması gerektiğini kaydetti. Kentsel dönüşümün hedefinin “enerjiyi savurmayan binalar” olduğunu ifade eden Bayraktar, yeni binaların sürdürülebilir, çevreci, aynı zamanda da afetler karşısında güvenli binalar olacağını bildirdi.


Yeşil kentlerin tasarımcısı ZUS Türkiye’de


Kentsel alanlar, parklar, kamusal alanlar, yapılar ve enstalasyonlarıyla dikkat çeken ve sürdürülebilir bir gelecek hedefleyen projeler üreten Hollanda merkezli ZUS’un (Zones Urbaines Sensibles) Kurucu Direktörlerinden Kristian Koreman, konferansın ilk anahtar konuşmacısı olarak “Geçici/Kalıcı Şehirler Yapmak” başlığıyla programa katıldı. Koreman 1960’tan bu yana ağır kentleşme olgusu yaşayan ülkemizde sürdürülebilirlik perspektifinden “Şehirleri nasıl yaparız? Şehirleri kimler yapar?” sorularına cevaplar sundu. Türkiye’nin kentleşme sürecini de değerlendiren ZUS’un konuşması “Kentsel Dönüşüm”ün gündemde olduğu bu günlerde hepimiz için önemli bir anahtar özelliği taşıyor.


“Yeşil” kurumlar için değişen medya düzeninde “sürdürülebilir” iletişim stratejisti Robin Good


Kurumların “yeşil” stratejilerinin başarıya ulaşmasının en önemli boyutlarından birinin iletişimin doğru yapılması olduğu biliniyor. Web pazarlama, internet girişimleri ve yeni medya akımında uzman Robin Good EKODesign Konferansı 2013'te, iletişim kanalları aracılığıyla sürdürülebilirliğin teşvik edilmesi ve sürdürülebilir iletişim yönetiminde yenilikçi yaklaşımların benimsenmesi konularını gündeme taşıdı. Robin Good, değişim ve dönüşüme anahtar olacak 7 adım çerçevesinde “21. Yüzyıl Şirketleri için Sürdürülebilir İletişimin Geleceği” başlıklı konuşmasında uluslararası örnekleri masaya yatırdı.


Belediye ve Yerel Yönetimler için Sürdürülebilir Planlama Yönetim Danışmanı Mimar Stellan Fryxell


SymbioCity; İsveç’te İsveç hükümetinin girişimi olarak Swedish Enterprise işbirliğinde Business Sweden tarafından yönetilen mimarlık, tasarım, enerji, ulaşım, atık yönetimi, su yönetimi, iletişim ve bilgi konularını kentsel gelişim ve planlama modelinde entegre eden inovatif ve başarılı bir yaklaşım. SymbioCity Kıdemli Danışmanı ve Tengbom Architects Ortağı Stellan Fryxell de bu yıl EKODesign konferansının anahtar konuşmacıları arasında yer aldı.  


Sürdürülebilirleştiremediklerimizden misiniz?


EKODesign Konferansı anahtar konuşma bölümlerinin haricinde “söyleşi” formatı ile içeriği zenginleştirirken, farklı disiplinlerdeki uzmanların görüşlerini masaya yatırdı. Bu bağlamda EKODesign 2013’ü destekleyen ana sponsorlar, Moderatör Soruyor! “Sürdürülebilirleştiremediklerimizden misiniz?” oturumunda iş modelleri, ürün tasarımı, servis ağı, kurumsal sosyal sorumluluk ve sektörde öncülük teşkil eden vaka etütleriyle sürdürülebilirlik kavramının süreçlerine nasıl entegre ettiklerinin altını çizdiler.



Geri Dön