29 / 04 / 2024

Erdoğan Bayraktar: İstanbul'da 3.5 milyon konutun yarısı çöker!

Erdoğan Bayraktar: İstanbul'da 3.5 milyon konutun yarısı çöker!

Faruk Erdem Takvim Gazetesi'ndeki yazısında "İstanbul'da 3.5 milyon konutun yarısı çöker" başlıklı yazıyı kaleme aldı. Tavkim gazetesi yazarı Faruk Erdem TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar ile konuştu.  



Emlak Konut GYO'nun halka arzıyla ilgili toplantıda  TOKİ  Başkanı Erdoğan Bayraktar ile karşılaştık. Başkan ile ne zaman karşılaşsak sohbet hem keyifli oluyor hem de konuşacak çok şeyin birikmiş olduğunu fark ediyoruz. Konuyu, geçtiğimiz günlerde gazetemizde yer alan İstanbul'da 1 milyon konutun yıkılıp yeniden yapılacağı kentsel dönüşüme getiriyorum. Başkan rakamlarla konuşuyor: "İstanbul'da 3.5 milyon konut var. Bunların neredeyse yarısı sorunlu, deprem riski taşıyor. Yani bu kadar konutun yeniden yapılması lazım..." "İstanbul'un her yeri şantiye. Gerek TOKİ, gerek özel sektör durmadan konut üretiyor" diyecek oluyorum, Bayraktar heyecanla devam ediyor: "İstanbul'da son 7 senede 600 bin yeni konut yapıldı. Bu konutların yüzde 95'i de doldu. Vatandaş yeni evine geçti. Ama sorun eski evlerde. Yani vatandaşın boşalttığı eski evler yıkılmadı. O evlere başkaları taşındı. Sorun aynen devam ediyor. Buraların elektriğinin, suyunun hemen kesilip yıkılması ve yeniden yapılması lazım.." Erdoğan Bayraktar, bu noktada TOKİ olarak 50 bin gecekonduyu yıkıp yeniden yaptıklarını, 150 bin gecekondu için de anlaşmanın yapıldığını söylüyor. Bayraktar, gecekondulara savaş açmış durumda. Hem de sadece İstanbul'da değil, tüm Türkiye'de... Bu arada bilinenin aksine sadece büyükşehirlerde değil, Karadeniz'de, Doğu'da ve küçük yerleşim birimlerinde bile gecekondu sorununun bulunduğunu hatırlatıyor.

Evi peşinat sayalım
Yeniden dönüşüm sırasında geliştirdikleri bir projeyi ise Bayraktar şöyle anlatıyor: "Biz yıkacağımız konutun sahibine bir teklif götürüyoruz. Diyoruz ki; evinin rayiç bedelini belirleyelim. Bu miktar ne ise onu bizim yeni yapacağımız konutlar için peşinat sayalım. Sonra siz 15- 20 yılda kalan kısmı ödeyin. Eviniz yenilensin. Ama nedense buna itibar edilmiyor. Oysa bu sayede dönüşüm çok daha hızlı gerçekleşecek.."

Yıktıkça güzelleşir
YIKIM meselelerini konuşurken Erdoğan Bayraktar'ın canının biraz sıkkın olduğunu fark ediyorum. "Kimse, özellikle de basın bizi desteklemiyor" diyor ve anlatıyor: "Şu anda İstanbul'da yıkmaktan daha güzel bir şey yok. İstanbul yıktıkça güzelleşir. Yıkılan binaların yerine yeni sağlam ve güvenli konutlar üretiyoruz. Kentsel ve deprem dönüşümünü devletin, hükümetin, belediyelerin birinci öncelikli gündemi haline getirmek gerekiyor. Hükümet bunu acil öncelikli programına alsın. Bu işe ciddi kaynak ayrılsın. İstanbul'da ve Marmara deprem dönüşümüne başlayarak bu işi halledelim. Biz bir yere yıkıma gittiğimizde herkes karşımızda duruyor.
Oysa biz orayı güzelleştirmeye, o insanlara daha sağlam konutlar vermeye gidiyoruz..."


Dik binadan korkmayın
İstanbul gibi şehirlerde artık yatay bina yapmanın imkansız olduğunu belirten Erdoğan Bayraktar, çözümün dikey binalarda olduğunu hatırlatıyor: "Dikey binadan korkmamak lazım. Tabii ki yeşili, otoparkı olmalı. Gelişmiş ülkelerde şehir dışlarında bahçeli evler yapılıyor. Ama bizim ulaşım, altyapı gibi sorunları çözmemiz için dikey bina yapmamız şart."


Bursa kadar ev yaptık
TOKİ'nin çalışmalarından da bahseden Bayraktar, koydukları 500 bin konut hedefine yaklaştıklarını, 450 binin üzerinde konut ürettiklerini söylüyor, ama bunun da kolay olmadığını vurguluyor: "Kayalara çarpa çarpa konut üretiyoruz. Konut sayımız 450 bini aştı. İçinde oturanların sayısını da göz önüne alırsak Bursa'nın nüfusuna eriştik." Bir başka hesaba göre ise 17 tane 100 bin nüfuslu şehir kurmuş oluyor TOKİ. Bayraktar, yaptıkları hastane, okul gibi sosyal binaların da bir bu kadar tuttuğunu söylüyor. Gerekli kaynağın da halka arzdan gelecek parayla karşılanacağını söylüyor.
Takvim/Faruk Erdem

Konuyla ilgili basında çıkan diğer haberler

Erdoğan Bayraktar: "İstanbul yıktıkça güzelleşir"

Kentsel ve deprem dönüşümünün öncelikli gündem haline getirilmesi gerektiğini söyleyen TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, "İstanbul yıktıkça güzelleşir" dedi

Toplu Konut İdaresi Başkanı (TOKİ) Erdoğan Bayraktar, Emlak Konut GYO'nun halka arz sürecini değerlendirmek amacıyla düzenlenen basın toplantısında İstanbul'daki 3.5 milyon konutunun yarısının yenilenmesi gerektiğini söyledi. Bayraktar, yaptığı konuşmada ciddi para kaynağına ihtiyaçları olduğunu belirterek "Diyelim ki Emlak Konut GYO'nun KEY hesaplarından dolayı hazineye bir borcu var. Artı kentsel dönüşüm yapmak için çok ciddi paraya ihtiyacımız var. İstanbul'daki 3,5 milyon konutun yarısının yenilenmesi lazım. Burada devletin öncülük yapması gerekiyor. Sırf özel sektör bunu yapamaz. Özel sektör bazı yerlere girdi, 6 sene 8 sene evvel, adım atamıyor, ama biz İstanbul'da Tepe Üstünde, Ayazma'da, Tuzla'da, Sulukule'de, birçok yerde kentsel dönüşümleri yaptık. Eğer belediyelerle beraber el ele verebilirsek çok daha fazla yapacağız'' diye konuştu. Şimdiye kadar gecekondular için 50 bin civarında inşaata başladıklarını, anlaşma yaptıkları rakamın ise 150 bin olduğunu anlatan Bayraktar "Bunların 16 bin tanesini de teslim ettik. Çok gecekondu temizledik. Yıktığımız ev sayısı 13-14 bin vardır'' dedi. Erdoğan Bayraktar, son 8 yılda İstanbul'da yaklaşık 600 bin konut yapıldığını ve bunların hepsinin dolduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu: "Eski evlerde oturan insanlar yeni evlere taşınırken, bu boşalan evlere de fakir insanların taşınıyor. Esas sıkıntı burada yatıyor. Onların elektriğini, suyunu kesip onları taşındırmamak lazım ki bu dönüşüm yürüsün.''

Ciddi kaynak ayrılsın
Kaçak kat yapma işinin nispeten azaldığını, gecekondu yapma işinin yüzde 80 bittiğini söyleyen Bayraktar, "Şu anda İstanbul'da yıkmaktan daha güzel bir şey yok. İstanbul yıktıkça güzelleşir'' dedi. Kentsel ve deprem dönüşümünü devletin, hükümetin, belediyelerin birinci öncelikli gündemi haline getirmek gerektiğini belirten Bayraktar, "Hükümet bunu acil öncelikli programına alsın. Bu işe ciddi kaynak ayrılsın. İstanbul'da ve Marmara deprem dönüşümüne başlayarak bu işi halledelim'' diye konuştu.
Sabah

3.2 milyar liralık hasılatla rekor kıran arsanın altından ‘sınır karakolu takası’ çıktı

6 şirketten oluşan konsorsiyumun İstanbul Ayazağa’daki 241 bin metrekarelik arsa ihalesini 3 milyar 251 milyon liralık hasılat planıyla kazandığı günün akşamı Emlak Konut GYO’nun halka açılma hazırlıklarıyla ilgili sohbet toplantısı vardı.

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı ve Emlak Konut GYO’nun Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Bayraktar ile Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum’a ilk sorular bu konuda yoğunlaştı. Bayraktar ve Kurum keyifliydi:
- Bu kadar büyük bir hasılat teklifi beklemiyorduk. İhalede öne çıkan konsorsiyum, toplam 3 milyar 251 milyon lira hasılat öngörüyor. Bize yüzde 37.2 pay vermeleri söz konusu. Bu da 1.2 milyar liraya denk geliyor. Bizim için çok iyi bir rakam. Hasılat yükselirse, bizim de payımız yükselecek.
Ardından şu soru gündeme geldi:
- Emlak Konut’un, TOKİ’nin elinde çok büyük arsa stoğu var. Hal böyleyken neden halka açılıyorsunuz Bu varlıkları neden birileriyle paylaşma gereği duyuyorsunuz
Bayraktar yanıtladı:
- Bizim her zaman için paraya ihtiyacımız var. Bugünden yarına 5 milyar lira olsun, hemen projelerde kullanmaya başlar, daha fazla yol alırız. 7.5 yılda 450 bin konut yaptık. Her haneyi ortalama 3.8 kişi sayarsak, 17 tane 100 bin nüfuslu şehir yarattığımız anlamına gelir.
Sonra TOKİ’nin sadece konut yapmakla kalmadığına dikkat çekti:
- Biz konutun yanısıra okul, hastane, kamu binaları, stadyum, karakollar da yapıyoruz.
Bayraktar, arsa oluşturmanın kendileri için hiç de kolay olmadığını savundu:
- Ayazağa’daki arsayı Jandarma’dan almıştık. Bu arsa için önce Jandarma, ardından Genelkurmay Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Hazine, Maliye Bakanlığı bünyesindeki Milli Emlak ve Başbakanlık onayı derken çok uğraştık.
- Arsayı Jandarma’dan kaça aldınız
- 520 milyon liraya aldık. Değeri zaten o kadardı. SPK’dan yetkili ekspertiz şirketleri inceledi, fiyat böyle çıktı.
- Jandarma’ya arsa bedelini peşin mi ödediniz Yoksa oluşacak hasılattan alacağınız payla mı ödemeye başlayacaksınız
- Jandarma Genel Komutanlığı ve Genelkurmay’la bizim çeşitli hesaplarımız var. Biz onlara başta sınır karakolları olmak üzere bazı binalar yapıyoruz. Yani, mahsuplaşma söz konusu.
- O arsayı nasıl buldunuz Ne zaman devraldınız
- Biz sürekli arsa arayışı içindeyiz. Sınır karakolları yapımı gündeme geldiğinde bu arsa denk düştü. Arsayı zaten geçen haziran ayında devralmıştık.
- Arsa olarak satılsaydı, bu kadar kaynak gelebilir miydi
- Arsa değeri zaten ortada, 520 milyon liraya devralmıştık. Arsa olarak ihaleye çıksak ancak 600 milyon lira civarında bir fiyat oluşabilirdi. Hasılat paylaşımı, özel sektörün de sinerjisiyle ortaya çok daha büyük değerler çıkarıyor.
TOKİ, sınır bölgelerinde Türk askerine yaraşır karakol binaları yapıyor...
Onların karşılığında aldığı arsa, İstanbul’da “hasılat rekoru” kırıyor...
TOKİ’ye de en az 1.2 milyar lira pay görünüyor...

Genel müdür 800 milyon lira öngördü bahiste takım elbise kaybetti

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, Ayazağa’daki arsaya 3 milyar 251 milyon liralık hasılat planını kendilerinin de hiç beklemediğini şu örnekle ortaya koydu:
- Emlak Komut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, yönetim kurulumuzdan Vedat Demiröz’le bahse girmişti, bir takım elbise kaybetti.
- Murat Bey’in beklentisi neydi
- Tahmini 800 milyon lira dolayındaydı. Bu rakamı pek aşmasını beklemiyordu.
Bayraktar, ardından ortaya çıkan hasılat rakamını şöyle yorumladı:
- Şaşırdık kaldık. Alsında 850 milyon lira dolayında bir hasılat bekliyorduk. Bu hakikaten çok ciddi bir rakam. Bunda siyasi ve ekonomik istikrarın büyük payı var. Halka arzdan beklediğimiz kaynağın bir bölümünü buradan sağlamış oluyoruz.
Sonra da Emlak Konut GYO hissesi reklamı yaptı:
- Ortaya çıkan bu rakam, Emlak konut GYO’ya yatırım yapmanın ne kadar cazip olacağını gösteriyor.

5 milyon metrekare arazimiz bulunuyor

İSTANBUL Ayazağa’daki 3.2 milyar liralık hasılat planıyla gerçekşelen arsa ihalesiyle gündeme oturan Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, portföylerinin altını çizdi:
- Bünyemizde 5 milyon metrekare arazi var.
Kurum, hedefini iddialı koydu:
- Emlak Konut GYO, kasım ayında halka açıldıktan sonra belki de büyüklük olarak dünyada ilk 10’a girecek.

İstanbul’da yıkmaktan güzel bir şey yok

ERDOĞAN Bayraktar, başta İstanbul olmak üzere, kentsel dönüşüm projelerinde TOKİ’nin önemli rol oynadığına dikkat çekti:
- Şimdiye kadar gecekondular için 50 bin civarında inşaata başladık. Anlaşma yaptığımız rakam ise 50 bini buldu. Çok gecekondu temizledik. Yıktığımız ev sayısı 13-14 bin vardır.
Bayraktar, kentsel dönüşüme esprili bir yaklaşım getirdi:
- Şu anda İstanbul’da yıkmaktan daha güzel birşey yok. İstanbul yıktıkça güzelleşir.
Hürriyet/Vahap Munyar

Yüzbin nüfuslu 18 şehir inşa etmek

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar‘ı ilk defa -yanlış hatırlamıyorsam-2005 yılında ekonomi yazarlarına verdiği yemekte dinlemiştim.

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar‘ı ilk defa -yanlış hatırlamıyorsam-2005 yılında ekonomi yazarlarına verdiği yemekte dinlemiştim.
Yılda 100 bin konut hedefinden bahsetmişti Bayraktar...
Başbakan’a TOKİ’nin hedefleri ile sunum yapmaya gittiklerini ama Başbakan’ın “senede 10 bin konut“ hedefini duyunca dosyayı fırlattığını ve “bu hedefi senelik 100 bin’e revize edip gelin“ dediğini anlatmıştı.
O zaman fazla iddialı gelmişti bu hedef bana...
Ama TOKİ 7 yılda 450 bin konuta ulaştı.
Senelik 100 bin olmasa da yakın bir hedef...
Krizlere, çalkantılara rağmen...
Üstelik 300 bin’den fazlası da orta ve dargelirliler için bu konutların...
450 bin konut’un barındırdığı nüfus ortalama 4 kişiden 1.8 milyon kişi...
100 bin nüfuslu 18 şehir demek bu...
***
TOKİ’nin tamamına sahip olduğu Emlak Konut GYO, KEY ödemeleri yükünü sırtından atar atmaz halka açılma sürecine girdi.
Çarşamba akşamı Genel Müdür Murat Kurum ile bir grup ekonomi yazarı yemek yedik.
TOKİ Başkanı Bayraktar da Yön.Kur. Başkanı sıfatıyla katıldı toplantıya...
Düşündüğünü doğrudan söyleyen Karadenizli üslubuyla anlattı TOKİ’nin işlevini, gücünü...
1.2 milyar TL ihale bedeliyle satılan Emlak Konut’un Maslak’taki arazisini Jandarma’dan 520 milyon TL’ye aldıklarını söyledi.
Emlak Konut’un Net Aktif Değerinin (NAD) 5.5 milyar TL’yi bulabileceğini de öğrendik toplantıda...
SPK kuralları gereği onun dışında pek birşey de öğrenemedik açıkçası...
Genel Müdür de, aracı kuruluş yetkilileri de “ketumiyet“ konusunda birbirlerinden geri kalmadılar.
***
Lakin şunu rahatlıkla söyleyebiliriz:
Türkiye’nin en büyük ve en kârlı GYO şirketi halka açılacak.
Muhtemelen Kasım ayı içinde...
Tahminen 5.5 milyar TL NAD olsa, asgari yüzde 25 halka arz oranı ile 1 milyar 250 milyon TL’lik bir halka arzdan bahsediyoruz.
Küresel standartta da büyük bir halka arz...
Satılabilir mi Portföyün kalitesine ve kâr beklentisine bakılınca evet...
Ancak sıkı çalışmak gerekiyor.
Bir de yabancı yatırımcıyı ikna edip bu halka arza gelmesini sağlamak...
Türkiye/Mustafa SELÇUK


Geri Dön