04 / 05 / 2024

Erdoğan Bayraktar: Kentsel dönüşüm için maliyeden 1 kuruş alınmadı!

Erdoğan Bayraktar: Kentsel dönüşüm için maliyeden 1 kuruş alınmadı!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar, kentsel dönüşümün finansmanı için bu yılın bütçesine konan 1 milyar liralık ödenekten kaynak aktarılmadığını belirtti. Bayraktar, gereken kaynak ihtiyacını kendi imkanlarıyla karşıladıklarını bildirdi.



Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, başta İstanbul olmak üzere ülke genelinde yürüttükleri kentsel dönüşüm projelerini nasıl finanse ettiklerini açıkladı. 2013 bütçesine kentsel dönüşüm için 1 milyar lira ödenek konulduğunu hatırlatan Bayraktar, ancak bugüne kadar bu ödenekten hiçbir aktarım yapılmadığını söyledi.


Projeler için gereken kaynağı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kendi imkanlarıyla sağladıklarını belirten Bayraktar, şu bilgileri verdi:


450 milyona çıkardık


“Dönüşüm için bugüne kadar para sıkıntımız olmadı. Eğer düzgün, terbiyeli çalışırsan para geliyor. Benden önce döner sermaye yoluyla yılda sadece 5 milyon lira para toplanıyormuş. Şimdi döner sermayeden elde ettiğimiz kaynağı 450 milyon liraya çıkardım. Para geliyor, Allah gönderiyor. ÇED’den, döner sermayeden, plan tadillerinden alıyorum. Yeterli değil ama işimizi görüyoruz.”


Üste para isteyecekler


Bayraktar, bütçeden kaynak kullanıp kullanmayacakları sorumuza ise “Şu ana kadar hiç kaynak gelmedi. Ellerinden gelse, ‘Kentsel dönüşüm yap, para kazan, sen bize para gönder’ diyecekler. Bütçeye ödenek yazdılar ama o parayı henüz almadık. Çok sıkışırsak isteriz. Üstelik Tapu’dan bütçeye 4 milyar lira kaynak aktardık” dedi.


15 yıl içinde 25 milyar dolar kaynak gerekli


Şehircilik Bakanı Bayraktar, kentsel dönüşüm projesi kapsamında bugüne kadar önce 65 bin birim konut ve işyerini yıktıklarını 17 Ağustos’tan itibaren de 90 bin konut ve işyerinin yıkımına başladıklarını belirtirken, bu sayının yıl sonunda 200 bine, gelecek yılın sonunda da 400 bine ulaşacağını söyledi. Bütün bu işlemler için kaynak gerektiğini belirten Bayraktar, önümüzdeki 15 yıl içinde kentsel dönüşüm için 20-25 milyar dolar kaynağa ihtiyaç olacağına dikkat çekti.


2B’de satış önemli


Kentsel dönüşümün kaynak ihtiyacının önemli bir bölümünün 2B arazilerinin satışından karşılanması planlanmıştı. Maliye Bakanlığı da, 2B arazilerinin satışından bu yıl için en az 4,5milyar lira nakit giriş olacağı tahmininde bulunmuştu. Ancak nakit girişin henüz istenilen seviyeye ulaşmadığı belirtiliyor.


Takılara sağlık ayarı


Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar, küpe, bilezik gibi ciltle doğrudan temas halinde bulunan takılara ilişkin yeni bir düzenleme hazırlandıklarını söyledi. Bayraktar, “Bu takılarda nikelin, boyalarda kurşun karbonatın ve kurşun sülfatın kullanımına kısıtlama veya yasaklama getirecek taslak yönetmelik hazırlandı. AB’nin REACH tüzüğünü Türkiye’ye uyumlaştıracağız” dedi.

 

Erdoğan Süzer/Bugün Gazetesi


Geri Dön