29 / 04 / 2024

Kentsel dönüşüm için 2B gelirlerinden aktarım olmayacak!

Kentsel dönüşüm için 2B gelirlerinden aktarım olmayacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşüm için 453 milyon liralık kaynağın biriktiğini, yıl sonuna kadar 200 bin konutun yıkım aşamasına geleceğini söyledi. Bayraktar, 2B'de bir aktarım olmayacağını söyledi...



Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşüm projelerinin gerçekleştirilmesi için daha önce öngörülen 2-B gelirlerinden bir aktarım olmayacağını, kendi imkanlarıyla 453 milyon liralık kaynak sağladıklarını söyledi.


Bakan Bayraktar, şu ana kadar 60 bin konutun yıkım aşamasına geldiğini, 17 Ağustos depreminin yıldönümünde 45 ilde 60 bin konutun daha kapsama alınacağını belirtirken, yıl sonuna kadar yıkım sürecine girecek konut sayısının 200 bine ulaşacağını anlattı. 


Gazete ve televizyonların  Ankara  temsilcileriyle iftarda bir araya gelen Çevre ve Şehircilik Bakam Erdoğan Bayraktar, bakanlığının faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Sohbetin büyük bölümünü kentsel dönüşüm çalışmalarına ayıran Bayraktar, projede bakanlığın sadece kuralları koyarak denetim görevini yerine getirdiğini, uygulamanın özel sektör tarafından yapıldığım bildirdi. TOKİ'nin 40 bini kentsel dönüşüm kapsamında olmak üzere 500 bin konutu tamamladığı bilgisini veren Bayraktar, proje çerçevesinde bugüne kadar 60 bin konutun yıkım aşamasına geldiğini söyledi. 17 Ağustos Marmara depreminin yıldönümünde Bursa'da 45 ili kapsayan ikinci bir hamle başlayacağını dile getiren Bayraktar, 60 bin konutun da kapsama dahil olacağım, yıl sonuna kadar ise toplam 200 bin konutun yıkımı için çalışma yapılacağını belirtti. Bakan Bayraktar, kentsel dönüşüme dahil olacak konut sayısının her yıl katlanarak artmasının planlandığını, 2014'de 400 bin, 2015'te ise 800 bin konutun yıkılacağım kaydederken, 20 yıllık bir dönemin sonunda toplam 6.5 milyon konutun projeye dahil olacağını vurguladı. 

2B'den para gelmeyecek Kentsel dönüşüm çalışmalarına başlamadan önce 2B olarak tabir edilen arazilerin satışından elde edilecek gelirlerden bir kısmının da buraya aktarılmasının öngörüldüğünü belirten Bayraktar, bunun gerçekleşmediğini, bu yüzden de kendi kaynak arayışlarına giriştiklerini söyledi. Kentsel dönüşüm hesabında bugüne kadar 453 milyon liralık kaynak biriktiğine işaret eden Erdoğan Bayraktar, tüm sistemin gönüllülük esasına dayandığını aktardı. 


Bakanlığın Coğrafi Bilgi Sistemi oluşturulmasına özel önem verdiğini belirten Bayraktar, bu sayede tüm arazi hareketlerinin ve yapılaşmanın kontrol altına alınacağını vurguladı. Bayraktar, çevre ve gürültü kirliliği konusuna da büyük önem verdiklerini belirterek, denizlerde kurulacak kamera sistemi sayesinde tespit edilecek kirletmelere büyük ceza verileceğini söyledi. 


Birçok projenin daha kolay yürümesi için ÇED süreçlerini kısalttıklarını ifade eden Bayraktar, daha önce 1.5 yılda tamamlanan ÇED aşamasının 2.5 aya kadar indiğini anlattı. Bayraktar, bakanlığın bağlı kuruluşlarından İller Bankası'nın gelir getirici projeler üzerinde çalışmaları olduğunu, bu konuda 6-7 proje üzerinde çalışıldığını, atıksu arıtımında yüzde 100 oranına ulaşmayı hedeflediklerini bildirdi. 


Hüseyin GÖKÇE/Dünya Gazetesi


Geri Dön