23 / 12 / 2024

Erdoğan Bayraktar: Kentsel dönüşüm kaçınılmaz!

Erdoğan Bayraktar: Kentsel dönüşüm kaçınılmaz!

Türkiye'de 248 noktada kentsel dönüşüm projelerini  hayata geçirdiklerini belirten TOKİ Başkanı, pek çok ülkede konut  finansman sistemleri işlemez hale gelirken TOKİ 'nin, konut sunum modelinin  devamlılığını başarıyla sürdürdüğünü anlattı



Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşüm projelerini daha hızlı bir şekilde hayata geçirebilmek için ilave düzenlemelere ve koordinatör kurumun belirlenmesine ihtiyaç olduğunu belirterek, 'İdari yargının kentsel dönüşümlere ilişkin kolaylaştırıcı rolü çok önemlidir. Kısaca bu iş bütüncül, kapsamlı bir devlet politikası haline gelmelidir' dedi.

Bayraktar,  TOKİ  tarafından düzenlenen 2011 Konut Kurultayı 'nda yaptığı konuşmada, bugün dünya nüfusunun yüzde 60 'ının kentlerde yaşadığını, 2050 yılına kadar kentlerde yaşayan insanların sayısının 6 milyara ulaşacağının tahmin edildiğini vurguladı.

Gelişmekte olan ülkelerin ortak sorunu olan çarpık kentleşme ve konut sorununun çözümü için hükümetlerin ciddi şekilde kafa yorduğunu anlatan TOKİ Başkanı Bayraktar, Brezilya 'da bin 700 gecekondu bölgesinden öncelikle 200 'ünün dönüştürülmesi için devletin 570 milyar dolar bütçe ayırmayı planladığını, çin 'de 10 milyon acil konut ihtiyacı ve Hindistan 'da da 10 milyondan çok acil konut ihtiyacı olduğunu belirtti.

Afrika, Güneydoğu Asya, Ortadoğu ve Orta Asya 'da da sosyal konut ihtiyacı ve gecekondu dönüşüm sorunları bulunduğunu dile getiren Bayraktar, Türkiye 'nin de  dünyanın yaşadığı benzer sorunları yaşadığını, şehirlere olan yoğun nüfus baskısının oluşturduğu gecekondulaşma ve kaçak yapılaşmanın, kentlerin sağlıklı  büyümesini ve gelişmesini önlediğini, bu süreçte konut talebini karşılamak ve  kentsel sorunlara çözüm bulmak amacıyla geliştirilen politikaların da yetersiz  kaldığının altını çizdi.

Cumhuriyet tarihinin en büyük gecekondu dönüşüm ve kentsel yenileme programını oluşturarak ülke genelinde 248 noktada kentsel dönüşüm projelerini  hayata geçirdiklerini belirten Bayraktar, ekonomik krizde pek çok ülkede konut  finansman sistemleri işlemez hale gelirken, TOKİ 'nin, konut sunum modelinin  devamlılığını başarıyla sürdürdüğünü anlattı. Bayraktar, kriz dönemlerinde özel sektör yatırımları yavaşlarken, TOKİ  şantiyelerinin ülkenin dört bir yanında artarak devam ettiğini, inşaat sektörünün
 büyüdüğünü, müteahhitler ve ara teknik elemanlarının geliştiğini ve tecrübe  kazandığını söyledi.

'KENTSEL DÖNÜşžÜM, YOKSULLUĞU AZALTIR'

TOKİ modelinin uluslararası düzeyde de pek çok ülke tarafından dikkatle izlendiğine işaret eden Bayraktar, Türkiye 'nin büyük bir kalkıma hamlesi içinde  olduğunu, büyük bir değişim ve dönüşüm yaşadığını ve geliştiğini ifade etti. Bu gelişmeye paralel olarak şehirlerin çarpık, plan dışı kaçak ve depreme  dayanıksız yapılardan arındırılması gerektiğini belirten Bayraktar, kentsel dönüşümün sadece binaları yenilemek olmadığına, aynı zamanda sosyal dönüşümün de  anahtarı olduğuna dikkati çekti.

Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşümlerin çağdaş ve modern şehirler oluşturmanın ötesinde hayat standartlarını artırdığını dile getirerek, 'Kentsel  dönüşüm yoksulluğu azaltır, doğal kaynakları korur ve sağlıklı çevreler  oluşturur, gettolaşmada ciddi oranlarda düşüş meydana getireceği gibi gecekondu  bölgelerindeki illegal oluşumların önünü keser, iş potansiyelini artırarak  ekonomiyi canlandırır ve işsizliği azaltır, insanlarımıza daha güvenli ve modern  ortamlarda nitelikli koşullarda huzur ve mutluluk içinde aşama olanağı sağlar'diye konuştu.

'KENTSEL DÖNÜşžÜM BİR ZARURET'

Kentsel dönüşümün bir zaruret olduğunun altını çizen TOKİ Başkanı Bayraktar, şunları söyledi: 'Ancak bu çok zor bir projedir. Kurumların tek başlarına bunun altından  kalkması mümkün değildir. Bu süreçte devlet, hükümet, mahalli idareler,  üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar arasında bütünleşme  sağlanmalıdır. Ülke nüfusunun tamamı düşünülerek sosyal devlet anlayışıyla ve iyi  niyetle pratik ve uygulanabilir çözümler üretilmelidir. Herkesin her istediğini  yerine getirmek mümkün değildir, fakat milletimizin menfaatlerine en uygun olan  çözümler üretilmelidir. İnsanlarımızda gerçekçi olmayan, rant beklentileri  oluşturulmamalı, kanunlara saygılı vatandaşlarımızın hakları korunmalı,  toplumdaki adalet duygusunu zedeleyen anlayışlara prim verilmemelidir.'

Bayraktar, kentsel dönüşüm projelerini daha hızlı bir şekilde hayata geçirebilmek için ilave düzenlemelere ve koordinatör kurumun belirlenmesine  ihtiyaç duyulduğunu belirterek, 'İdari yargının kentsel dönüşümlere ilişkin  kolaylaştırıcı rolü çok önemlidir. Kısaca bu iş, bütüncül, kapsamlı bir devlet  politikası haline gelmelidir' diye konuştu.


Geri Dön